Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето

Кризата за кадри в туризма се задълбочава, няма желаещи за работа
Обновена: 11 мар 2018 21:42 | 11 мар 2018 21:40, Веселина Йорданова
216
Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето
Снимка: архив, БулФото

Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято обещават хотелиери. Въпреки това обаче кризата за качествени кадри се задълбочава, предаде bTV.

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са "внесени" близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година очакванията са за ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече.

"От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева, председате на "Клуб на хотелиера" – Несебър. Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина.

"Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни", заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. "Работодателят да входира ново искане, при условие, че е доволен от чуждия гражданин, тази заетост да продължи до 9 месеца", заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Миграционните служби обаче не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 8За колко години е тази заплата?
11
2
 
84
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникални башибозуци са родните хотелиери, готови са да фалират, нн да не дадат достойно заплащане! Оправията е само една, всички на които се дадоха хотели, банки и куфарчета, в едно с настоящите политици, мутри, чалгари и Борисов на челно място на бесилото! Едно десетина хиляди души ще изгубим, но държавата ще се възроди!
10
2
 
64
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Обещаното не е като даденото. и този сезон ще има много измамени работници в туризма. Това което искат собствениците не е възможно да се получи в цялата галактика
9
2
 
102
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Обърнете се към махалите, те са извор на кадри.Държавата ги обгрижва и развъжда ударно, в тях вижда бъдещето си. Там търсете! Образовани, работливи, дисциплинирани, изпълнителни, а и горят от желание да работят, да не са на помощи, социални и инвалидни пенсии.Оставете ни нас, ние сме мързеливи и не щем да работим за минималната, макар и по морето по 10-12 часа на ден.Ако тези от махалите не искат, обърнете се към бежанските центрове-там са все вишисти и владеят английския .
8
2
 
81
 
! Отговори
Ghost преди 6 години
как качествени кадри да работят за некачествени собственици случайно попаднали в туризма собственици на хотели с по 1000 легла с прякори. Обещаващи нормални заплати за сферата на туризма а реалността е първа заплата след 2рия месец, получаваш половината от заявената заплата. Работиш до 18 часа на ден. Като сезонен работник си без почивен ден. Създадената добавена стойност е за милиони, а фонд работна заплата на персонала дори не е 1% от оборота. Знание на чужди езици без значение.
7
2
 
87
 
! Отговори
еврооптимист преди 6 години
Балона се спука,да си търсят Германци и Французи за работа за едно ядене на ден!
6
4
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще фалирате?
5
3
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма е разлика между търсене и предлагане. 20 % на 600 лева си е нищо и искат по 3-4 хиляди лева заплата.
4
5
 
88
 
! Отговори
Смешник преди 6 години
Вкарвайте от ес качествена работна ръка
3
4
 
63
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Блажени са вярващите.
2
22
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Волен Сидеров - премиер!
1
3
 
83
 
! Отговори
Gorskio преди 6 години
Обещаното не е като завещаното :) Обещанията не слагат нищо на масата... Да видим как ще прикоткат вече подлъганите чужденци да им работят за 500 лв. на месец...