Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето

Кризата за кадри в туризма се задълбочава, няма желаещи за работа
Обновена: 11 мар 2018 21:42 | 11 мар 2018 21:40, Веселина Йорданова
216
Бизнесът притеснен, обеща: С 20% по-високи заплати по морето
Снимка: архив, БулФото

Средно с 20% по-високи заплати за сезонните работници това лято обещават хотелиери. Въпреки това обаче кризата за качествени кадри се задълбочава, предаде bTV.

По данни на Агенцията по заетостта миналата година в сферата на туризма са "внесени" близо 3500 сезонни работници, предимно от Украйна, Молдова и Русия. Тази година очакванията са за ръст. Само в Слънчев бряг обаче, както и миналото лято, прогнозите са, че не достигат 15 000 души за работа.

Средното заплащане за пиколо, камериерки и сервитьори сега е между 600 и 700 лева. За готвачи – с около 100 лева повече.

"От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията”, подчерта Диана Колчева, председате на "Клуб на хотелиера" – Несебър. Затова отново ще се разчита на внос на работници от чужбина.

"Имахме идея една част от тези хора, които ще ги наемем от Украйна, да ги вземем в началото на сезона, за да можем да ги обучим, но това не може да стане, сроковете и процедурите са невъзможни", заяви Любо Липчев, мениджър на верига хотели.

От Агенцията по заетостта са улеснили удължаването на престоя. "Работодателят да входира ново искане, при условие, че е доволен от чуждия гражданин, тази заетост да продължи до 9 месеца", заяви Пенка Кирилова – директор на Регионалната служба по заетостта в Бургас.

Миграционните служби обаче не са съгласували промяната. Първите трудови борси по морето започват другия месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
30
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След като няма желаещи българи е нормално да се търсят чужденци .
31
1
 
61
 
! Отговори
haha преди 6 години
От една страна, липсват кадри. От друга страна обаче, наетите кадри не си вършат качествено задълженията__________________________________________________________________________От една страна бизнеса иска професионални кадри от друга страна обаче бизнеса не ще да плаща заплати като за професионалисти. Е как да стане бе госпожици, госпожи и господа? Ако искате мерцедес може ли да го вземете на цената на хюндай???
30
7
 
30
 
! Отговори
Турчинь преди 6 години
Хотелиерети да правят деца и да си бачкат нека да познаем децата им са у САЩ със откраднатите пари от прогнилия комунизъм там ядат като царе и сега търсят аргати за без пари тука отидете на Анталия да бачкате заплатите са от 1500 евро нагоре.
29
12
 
6
 
! Отговори
Razred преди 6 години
A sigurno bg generalite, bg doktorite, bg bibliotekarite ot sofia, bg ministrite, bg deputatite, prokurorite, advokatite i sadiite, ortodox popovete i igumenite ste idat da rabotiat tam prez letnite si otpuski....evrofondovete svarshiha...
28
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повечето от собствениците на хотели и ресторанти си нямат понятие от туризъм,тук таме някой поназнайва език,за мениджъмънт и стратегическо планиране почти не са чували.С две приказки-търсят хора които да им развият бизнеса,хора които да им носят печалби,но не желаят да инвестират в заплати и добри условия.Ми като не искат и като си мислят,че бизнеса и само в сградите,да се оправят сами -сори пичове,аз си бегам в най-лошия случав във Византия или на някой круиз параход!
27
1
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно. На който му се струват малко парите - не се хваща за работата. Аз така правя.Труда е стока и като такава има пазар. Създаде ли се дефицит (разбирай да няма кой да работи) има 2 варианта - или повишават заплатите или търсят други източници на работна ръка.
26
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
несериозно е да мрънкат всяка година, то на готово всеки можеда помислят как да си обучат и задържат персоналане всеки иска да работи в тази клоака, в която превърнаха черноморието, чалга и пияни англичани на всеки метър
25
13
 
12
 
! Отговори
Lesko преди 6 години
Ste ima mnogo vnosni kelnerki, kamerierki, gotvachki, upravitelki ot Izrael, Katar, Afganistan, Palestina, Pakistan, India, Vietnam, Kitai, Russia, Ukraina, Makedonia, Turkiye, Iran, Irak, UK, Australia, Canada, Mexiko, USA, Ispania, Portugal, Dania, Sweden, France, Italy, Japan, Luxemburg, Belgia... :-) :-) :-)
24
1
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живея в град с около 150 000 жители,където средната работна заплата е около 700-800 лв.Миналата година ми се обажда познат от Несебър с ресторантьорски бизнес и ме моли да му потърса готвач,който щял да остане доволен от заплащането-800 лв,безплатно спане и храна! Познайте дали съм търсил.........
23
2
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато за даден бизнес липсва рабатна ръка това означава че този бизнес не е никакъв бизнес! В бялата държава в която съм от 15 години на такава прислуга в хотелите заплатите им започват от 2 000 евро и достигат в зависимост от отговорноста която поема служителя до 4 500 евро. Които са ходили в чужбина знаят как се отнасят служителите в хотелите баровете и ресторантите. При всички положения са останали доволни. А са останали доволни щото тези служители са доволни от заплатите си и се стараят!
22
1
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и кво да ги правят тези пари Всички знаем .че там се работи по 16-18 часа на деноноще седем дена в седмицата , 4- 5 месеца.
21
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** и фалирайте нагли "работодатели"!
20
1
 
50
 
! Отговори
Хубаво е .... преди 6 години
...като пишете в статията едни цифри,да уточните тези 600-700 лв бруто ли са или нето. Дано да са бруто,че как ще ги пръсна
19
1
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искам да ги видя тия украинци на живо - миналата година точно те пускаха клипове в нета как не им плащат, не ги хранят и им плащат мизерни пари. Дали пак ще се излъжат да дойдат тук? Да напомня и, че Европарламентът още 2017-та гласува безвизов режим за Украйна. Дали ще ни изберат пак точно нас?
18
2
 
80
 
! Отговори
бай х преди 6 години
.. а къде са ви кадрите от миналото лято ???
17
1
 
54
 
! Отговори
Успех... преди 6 години
...на бизнисмиенити в търсенето на кадри. Така както се очертава наплив ще има единствено от женски пол за предоставяне на по-специални услуги на почиващите господа в хутелити ви:) Услуга с хепиенд
16
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
малко е,да им прислужват те,нека изкарат малко честни пари
15
1
 
45
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
До GhostМного точно си описал истинската ситуация.Имат и един тънък трик-карат те да подпишеш молба за напускане без дата и след това ти дават за подпис договор за работа.По тоя начин ставаш роб защото си на срочен договор ,а предизвестието е три месеца,а те когато поискат могат да сложат дата на молбата ти за напускане и да те натирят!
14
2
 
71
 
! Отговори
Койчо преди 6 години
Големи заплати дават тез "бизнесмени" . Да са чудиш как да ги пръснеш тез 600-700 лева. Какви добряци и пак недооценени от работниците. Бих се хванал,но за по-малко пари че да успея да ги изхарча в рамките на месец.
13
4
 
73
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Между другото-статията е манипулативна.Какви заплати по 600лева ви гонят? Лилянчето не ви ли обясни, че под 3000 лева тук в България заплати няма? Само не ми казвайте, че от Герб някой лъже, те винаги казват самата истина!