Даваме €200 хил. помощ за бежанците от Сирия

40% от парите от фонд "Мадад" са за мигрантите в Турция
11
Даваме €200 хил. помощ за бежанците от Сирия
Снимка: архив, Ройтерс

Министерският съвет одобри отпускане на 200 000 евро като вноска в Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската криза, известен още като Фонд "Мадад".

Чрез него се подпомагат бежанците от гражданската война в Сирия, най-вече тези, които са се устроили временно в съседните държави – Турция, Ливан, Йордания, Ирак.

Към края на 2017 г. във фонда са внесени 1,409 млрд. евро, като 106 млн. евро е доброволният принос от държавите членки на ЕС. Европейската комисия отчита, че фондът е финансирал програми на обща стойност 1,213 млрд. евро.

От тях 40% са насочени към бежанците в Турция, 28% - към Ливан, 17% - към Йордания, 9% - към Ирак.

Разходите, свързани с изпълнението на решението, се осигуряват в рамките на одобрените със Закона за държавния бюджет средства за официална помощ за развитие и хуманитарна помощ по бюджета на Министерството на външните работи.


11
Още от
Напиши коментар Коментари
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ще дадем... Колко спечелихме от износ на оръжие за тях... Ще дадем някое евро... Лошо е, че това са дезертьори от конфликта, които не искат да застанат на коя да е страна в Сирия, а БГ да им даде всичко необходимо. Губим от тези дезертьори и предатели на тяхната родина.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
С едната ръка рушат Сирия, а с другата помагат на бежанците.
4
4
 
8
 
! Отговори
нормално преди 5 месеца
Га присвоявахте € от оградата с турция , ни ривахте , сега що ривете
3
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бойко тези пари ги усвоява преди да си е пил сутрешното кафе , а тук има хора които ще се развикат все едно са им взели хляба от устата.
Сигурно мерцедес от служебните излиза по- скъпо на година.
2
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Браво на боко!Тия пари ще са от НС!
1
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
Продаваме им оръжие. редно част от парите да се върнат при тях. Защо не се противопоставяте на продажбите на оръжия. Къде е човещината. Седемдесте години унищожиха Ливан защо беше много напред и пречеше на някой. Сам си отговорете. С опита за демократизиране унищожиха арабските страни и видяхме резултата.Кого трябва да съдят в Хага.