8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…

…не говори и ще развали тържеството и насладата на другите деца
19 мар 2018 07:00,
139
8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…
Снимка: flickr

Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март, за да не развалят преживяването за останалите деца.

От това се оплакаха в социалните мрежи десетки родители от различни населени места в страната. Оказва се, че има честа практика на изолиране на децата им по повод различни тържествени поводи и мероприятия в детските градини.

Малчуганите не са включени в подготвената програма със стихчета, песни и танци, защото имат говорни проблеми или не се справят добре с текста на някоя пиеса в детската градина.

Една такава ситуация в столична детска градина предизвика изключителен отзвук в социалните мрежи. Авторът на публикацията е Мария Пеева, известна в нета като "Мама нинджа".

До нея са достигнали първо сигналите на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на жената, а след разразилата се дискусия в една професионална група за учители във Facebook се събужда възмущението на Мария Пеева заради конкретен коментатор – университетски преподавател по педагогика.

"На 8 март получих писмо от майка, която беше разстроена и сподели, че три майки на деца от групата й се оплакват, че в детската градина са отказали на децата участие в тържествата, като става дума за 3-годишни деца, които не могат да говорят. Дори не ставаше дума дали децата са със специални образователни потребности, с диагноза или състояние или просто деца, които не са се научили да говорят. Майката беше разстроена и ме помоли да споделя и аз го направих. Някой е споделил този пост във групата форум за обсъждане на образователни проблеми. Доц. Елена Петкова ме беше тагнала в отговора си и нейният отговор беше доста провокативен и пренебрежителен към тези деца. Тя казва, че ако едно дете трябвало да мяука на сцената само и само да бъде там, дали ще сме доволни от това. По този начин се изказа", казва Мария Пеева.

Изключването на дете от тържество може да доведе до преживяване на неуспех и до понижаване на самооценката, коментира пред "Дарик" психологът Младен Владимиров.

"Второто нещо, което би се случило, най-вероятно е загуба на доверие и то не само на доверие от детето към възрастните - тези, които са считани за лидери и авторитети, за хора, на които може да се доверим, а загуба на доверие от родителите. Нещо повече, в дългосрочен план тази загуба на доверие от страна на детето може да доведе до там, че ако то като дете с някакъв поведенчески проблем се превърне в обект на тормоз в училище или детската градина, то няма да потърси помощ от тези възрастни, а това е много опасно", обяснява психологът.

Често пъти родителите не искат да разкрият учителите и детските градини, в които срещат подобно отношение. Факт е обаче, че сигнали за такова отношение към децата има в различните краища на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
2
 
9
 
! Отговори
да преди 6 години
омразата е професия на НПО-тата - що п'аразити така си докарват заплати
27
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези даскаля по детските градини, са същите като милю рушвета. Дремят на хранилката, олеперват де що има и чакат десетте заплати накуп, при пенсия. А това че крещят като откачалки, е част от методите им. Помните ли какъв вой нададоха, при идеята да минават преглед за психологическа годност. А на родителите обясняват колко полезни били срещите с психолог за децата.
26
5
 
17
 
! Отговори
сс преди 6 години
никой не ги мрази различните деца просто трябва да има правила каде и как да ги учат като са по особенни изисква се друг подход за работа с тях, затова има и специални ресурсни психолози само че те не са с тях в градините, там е проблема, какво прече във всяка градина на има отделна група за такива деца? кадето да се работи с тях по друг подход и с друг темп и по поразличен материал като теми. Никой неказва че тези деца трябва да бъфат изгонени от всякъде.
25
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Баща на аутистЗащо лъжете.Аутистите са си нормални хора.Само където по трудно комуникират с други.Това се преодолява в нормална среда.
24
11
 
6
 
! Отговори
EM преди 6 години
До ssБоклук Нацистки, пожелавам ти да имаш дете което да има нужда от малко повече внимание, да те видим тогава какво ще пееш. Заради такива ограничени *** сме на това дередже като общество.
23
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УВАЖАЕМИ ДЖУРНАЛЯ КОИТО С УДОВОЛСТВИЕ ПОМЕСТВАТЕ ПОДОБНИ НОВИНИ- В ЕВРОПА ЕДНА ДЕТСКА ГРУПА Е ОТ 7 ДЕЦА С ТРИМА УЧИТЕЛИ И ВСЯКО ДЕТЕ СЪС СОП ИМА СВОЙ УЧИТЕЛ- ЗАПЛАТА 2000/3000 ЕВРО, ТУК МЕЖДУ 30 И 34 ДЕЦА, ОТ ТЯХ 2,3 СЪС СОП НА ЕДНА УЧИТЕЛКА СУТРИН И НА ВТОРА СЛЕД ОБЯД, ЗАПЛАТА 760 ЛВ, В ДАНИЯ ЕДНА ДЕТСКА ГРАДИНА ОТ 35 ДЕЦА, ТУК ЕДНА ДЕТСКА ГРУПА 30/35 ДЕЦА, НСИ- ДО 25Г- 230 УЧИТЕЛКИ- НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ СЛЕД НЯКОЛКО ГОДИНИ. ИМАЙТЕ МИЛОСТ КЪМ ДЕЦАТА СИ СТРЕСЪТ СРИВА ИМУННАТА СИСТЕМА...
22
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никой не е застрахован, но употребата на алкохол и наркотици при производството им силно влияят. Като гледам после родителите им, всичките са злоупотребяващи.
21
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мисля си, че генерал Де Гол не е трябвало да оставя властта в ръцете на ***.Тия конвенции са техни изпълнения и ме отвращават напълно.
20
10
 
15
 
! Отговори
даскал преди 6 години
и тук не говорим само за едно тържество, в градината има план по който се учи, всеки ден има тема има правила който да се спазват, това че не са го пуснали на сцената на тържеството е върха на айсберга, как да се обучават нормално другите деца като има няколко "улави" който не разбират нищо каквото им говорят, агресивни са викат замерват с предмети, според вас как може да има нормална среда за работа, учителките какво да следят понапред? да обучават другите деца или тези който дивеят?
19
2
 
7
 
! Отговори
!!! преди 6 години
единствено псевдолибералите говорят за омраза, защото друго не изпитват
18
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За никаква толерантност не става дума със СОП-четата. Това е тормоз. Системен тормоз върху учителките и останалите деца и родителите им. Които сме принудени да ги търпим поради някаква криворазбрана "толерантност". различен да си на днешно време, качваш не главите на нормалните и хоро играеш даже.
17
7
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
много скоро България ще изпрати НПО-тата при конвенцията им - на б'оклука !!едно по едно
16
8
 
10
 
! Отговори
да преди 6 години
стига с тия кухи фрази "толерантни към различните"такива деца у нас е имало и преди 30, и преди 50, и преди 100 години...и както тогава, така и днес отношението към тях никога не е било отрицателно...най-малко псевдолиберални касички на евреи могат да учат България на толерантност
15
11
 
18
 
! Отговори
ss преди 6 години
с този либерализъм във всъчки нива не отива на добре света, не може едно дете със специални потребности да го пускат в нормална група в детската градина, просто трябва да има отделни групи за деца с такива потребности и да работят с тях необходимите педагози. децата определени като такива никога не могат да се асоциират с другите. все едно в един футболен отбор да има няколко футболиста с патерици и да искаш да текат нормално тренировките и после самия мач и всичко да е ок, ами няма как да стане
14
8
 
14
 
! Отговори
Човещина преди 6 години
Да не забравяме, това не са професионални актьори, а просто деца. Какво от това, ами няма да каже стихче, няма да изпее песен, ще подари цвете на учителката, ще направи каквото може. Ще се включи в обща песен с другите деца. Има начини, ама трябва да се мисли, не им е силната страна на българите.
13
8
 
26
 
! Отговори
да преди 6 години
точно"участието" на тези деца щеше да е не липса на дискриминация, а тотална подигравка с тях, но истината е, че има хора като тези майки на които селфитата полуголи не им стигат за привличане на внимание и са готови да експлоатират собствените си деца да станат център на внимание
12
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Въпросът не е в това дали на детето е дадена главна роля или пък майката е прекалено амбициозна,нещата опират до това колко толерантни сме към различните.Ако не може да казва стихотворение,ще му дадат да участва в танц,така ще се чувства значимо и няма да се създаде усещането,че е нежелано и отхвърлено.
11
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ! ОСВЕН ДЕЦАТА СЪС СОП В ГРУПАТА ИМА И ДРУГИ ДЕЦА , ЧЕСТО МЕЖДУ 26/30 СЪБРАНИ ЗАЕДНО И 3/4 КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЕ УКРОТЯТ, ТЕ ВИЯТ, КРЕЩЯТ, ВИХРЯТ СЕ, ХВЪРЛЯТ, ТРЪШКАТ, РИТАТ, УДРЯТ...А ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВА РЕЖИМА- ДА ИГРАЯТ ГИМНАСТИКА, ДА СЕ САМООБСЛУЖВАТ, ХРАНЯТ, ИМАТ ОБРАЗОВАТЕЛНИ СИТУАЦИИ....И ЗА ВСИЧКО ТОВА ЕДНА ДЕТСКА УЧИТЕЛКА ЗА 6 ЧАСА. ИСКАМЕ КАМЕРИ И ВСЕКИ ДА МОЖЕ ДА ГЛЕДА И ДА ЧУВА КАКВО СЕ СЛУЧВА В ГРУПИТЕ. КАКВИ ПРАВА ИМАТ ДЕТСКИТЕ УЧИТЕЛКИ- ЗА СЕГА НИКАК
10
17
 
7
 
! Отговори
777 преди 6 години
Като че ли и "учителката" не е за детската градина, а за друго специализирано заведение!
9
12
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Болните амбиции на лудите майки често са по-вредни за детето, от отношението на околните