8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…

…не говори и ще развали тържеството и насладата на другите деца
19 мар 2018 07:00,
139
8 март, забавачка, учителка към майка: Не я водете, че…
Снимка: flickr

Майки на деца със специални образователни потребности са били помолени да не водят децата си на тържествата по случай 8 март, за да не развалят преживяването за останалите деца.

От това се оплакаха в социалните мрежи десетки родители от различни населени места в страната. Оказва се, че има честа практика на изолиране на децата им по повод различни тържествени поводи и мероприятия в детските градини.

Малчуганите не са включени в подготвената програма със стихчета, песни и танци, защото имат говорни проблеми или не се справят добре с текста на някоя пиеса в детската градина.

Една такава ситуация в столична детска градина предизвика изключителен отзвук в социалните мрежи. Авторът на публикацията е Мария Пеева, известна в нета като "Мама нинджа".

До нея са достигнали първо сигналите на майки, които са били отпратени от тържествата за Деня на жената, а след разразилата се дискусия в една професионална група за учители във Facebook се събужда възмущението на Мария Пеева заради конкретен коментатор – университетски преподавател по педагогика.

"На 8 март получих писмо от майка, която беше разстроена и сподели, че три майки на деца от групата й се оплакват, че в детската градина са отказали на децата участие в тържествата, като става дума за 3-годишни деца, които не могат да говорят. Дори не ставаше дума дали децата са със специални образователни потребности, с диагноза или състояние или просто деца, които не са се научили да говорят. Майката беше разстроена и ме помоли да споделя и аз го направих. Някой е споделил този пост във групата форум за обсъждане на образователни проблеми. Доц. Елена Петкова ме беше тагнала в отговора си и нейният отговор беше доста провокативен и пренебрежителен към тези деца. Тя казва, че ако едно дете трябвало да мяука на сцената само и само да бъде там, дали ще сме доволни от това. По този начин се изказа", казва Мария Пеева.

Изключването на дете от тържество може да доведе до преживяване на неуспех и до понижаване на самооценката, коментира пред "Дарик" психологът Младен Владимиров.

"Второто нещо, което би се случило, най-вероятно е загуба на доверие и то не само на доверие от детето към възрастните - тези, които са считани за лидери и авторитети, за хора, на които може да се доверим, а загуба на доверие от родителите. Нещо повече, в дългосрочен план тази загуба на доверие от страна на детето може да доведе до там, че ако то като дете с някакъв поведенчески проблем се превърне в обект на тормоз в училище или детската градина, то няма да потърси помощ от тези възрастни, а това е много опасно", обяснява психологът.

Често пъти родителите не искат да разкрият учителите и детските градини, в които срещат подобно отношение. Факт е обаче, че сигнали за такова отношение към децата има в различните краища на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
6
 
31
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Така, така, ама никой не се сеща, че децата, които трудно говорят, се чувстват обикновено зле на тържествата. В нашата детска градина едно такова детенце не успя да си каже трите думи реплика и се почувства ужасно - рева до посиняване, майката също се притесни, гушна го и си тръгнаха...
7
12
 
35
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Мястото на децата със специални нужди не е в нормалните детски градини а в специализираните, не само че е травмиращо за децата но и за учителките, което се отразява на другите деца. Нинджата да си намери работа и да престане да създава измислени конфликти. А може би това работи? Тогава да попитам кое НПО и плаща и за какво?
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ХойИ какво значение има кой какво и кога учи, когато тяхните общества са в пъти по-успешни от нашето. Важен е начинът на мислене, а не самоцелни познания.
5
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДИСКРИМИНАЦИЯ!!!СЕГА ИЗСКАМ ВСИЧКИТЕ НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИЙ ДА ОКАЖАТ НАТИКС ВЪРХУ ИНСТИТУЦИЙТЕ.А НЕ САМО ДА ЛАНСИРАТ ШВЕДИТЕ.ОСТАВКА НА ЗАКРИЛА НА ДЕТЕТООСТАВКА НА ЦОЦИАЛНИЯТ МИНИСТЪРИ ПУБЛИЧНО ПОРИЦАВАНЕ НА ВСИЧКИ КОЙТО СА ДИСКРИМИНИРАЛИ ХОРА В НЕРАВНОСТОЙНО ПОВЕДЕНИЕ!!!
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
A SEGA DE BALGARINA NE OBICALDGENDARCETA,A SEGA I TEZI DECIZA-NALI SME SAZDADENI OT EDIN GOSPOD.
3
18
 
41
 
! Отговори
Бай Хой преди 6 години
Англосаксонската, а и западната образователна система (да не говорим за тази от скандинавски тип), са се провалили тотално (не говоря за университетите, а за училищата и детските градини). Там са преминали всякакви социални граници и в училищата им вече почти не се учи, а се играят игри и се водят лекции за ЛГБТ. Нещата, които българчетата русначетата, румънчетата, сърбите и прочие учат в 6-ти клас, на запад ги учат в универитетите. Затова и американците не знаят с кои страни граничат.
2
10
 
71
 
! Отговори
Баща на аутист преди 6 години
Омесването на деца с отклонения и нормални деца е голяма грешка, моя първо го записахме в нормална детска градина, но беше проблем, а и подтискащо за нас като го гледаме на фона на нормалните. Прехвърлихме го в детска градина за деца с отклонения и там се вписва далеч по-добре. Глупаво е човек да се преструва че болно дете не е болно, а само "различно", колкото повече се преструва, толкова по-гадно се чувства, а и детето мъчи.
1
36
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аман от амбициозни майчета, бе! 3 годишно какво ще прави на сцената? Догодина ще го включат в програмата, спокойно.