Революционни промени: Все повече нови професии, все повече роботи!

65% от първолаците ще са с професия, каквато днес не съществува
21 мар 2018 07:00, Елка Василева
29
Революционни промени: Все повече нови професии, все повече роботи!
Снимка: архив, Reuters

В най-развитите икономики в света до 2030 г. една пета от работещите ще бъдат заменени от роботи. В много индустрии и държави най-търсените професии днес не са съществували преди 10 г. 65% от децата в първи клас при завършването на образованието си ще работят професии, които към момента още не са създадени.

Това са само част от изводите в изследванията за бъдещето на пазара на труда от последната година.

Проучванията показват, че дигиталните знания ще стават все по-необходими, а сред най-търсените умения ще са още способностите за решаване на проблеми, учене през целия живот, критичното мислене, креативността, управлението на хора, емоционалната интелигентност, пише "24 часа".

При подобно динамично развитие на пазара на труда способността на работодателите и правителствата да разработват адекватни политики и мерки, за да отговорят на новите предизвикателства и да се възползват от възникващите възможности, ще стават все по-важни.

Наред с дигитализацията и бурното развитие на информационните технологии демографските и климатичните промени също са в основата на новата социална реалност, пред която са изправени обществата в Европа.

Застаряването на населението поради повишената продължителност на живота заедно с по-ниските нива на плодовитост бързо се превръщат в грижа за почти всички страни, а не само за индустриализираните икономики. Делът на възрастните хора се увеличава, а децата и младите хора намаляват. Според данни на ООН към момента 13% от световното население е на 60 или повече години. До 2050 г. този дял ще бъде над 25% на всички континенти с изключение на Африка.

Застаряването на населението засяга пряко функционирането на пазара на труда, пенсионната, здравната, социалната и образователната система.

Отговор на изброените предизвикателства ще се опитат да дадат участниците в международната конференция “Бъдещето на труда”, която ще се проведе на 21 и 22 март в София. Темата е сред приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС. По време на дискусията ще се обсъждат въпросите: кои ще са знанията и уменията за работните места в следващите десетилетия, кои са основните предизвикателства, свързани със застаряването на работната сила, как да се насърчи по-дългият трудов живот, да се улесни трансферът на опит и знания между поколенията.

Ще се дискутират и възможностите за подобряване на политиките в областта на образованието, обучението и преквалификацията за по-добро съответствие на новите умения с нуждите на пазара на труда.
 


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Нова професия - психотерапевт профилиран в терапия на страх от роботи...
21
1
 
5
 
! Отговори
до Авторката преди 8 месеца
пише "24 часа" а ти само копи-пейства и сложи името от долу , Държава е пълна с "глупаци" има кой да ти повярва
20
1
 
6
 
! Отговори
маке преди 8 месеца
не разбрах роботи или роби се тражат
19
3
 
4
 
! Отговори
бла бла преди 8 месеца
е това. и на запад децата не искат да учат трудни инженерни професии на чорбаджиите,з а тва и там ревнаха за кадри. Всеки гледа на баницата мекото. А като инж. да ви светна,ч е навлизането на роботи ще бъде ограничено от пазара. Просто служителят, за разлика от робота, след 17.00 се включва във 2- ия си режим на потребител. Ако всички вкарат в производствата само роботи, роботите след 17 ч няма да ходят на ресторант, в мола и т.н...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Уменията по програмиране и математика ще разделят хората на добър и лош материал.

И това е много честен начин да разделиш хората на добър и лош материал.. Отколколкото богатството и парите , Икономиката е наука на измамата .. Виждаме в Пазарджик едно паразитиращо малционство за което лъжата , измамата , кражбата е традиция постепенно изкупува имотите на бледоликите българи и строи палати..
17
4
 
0
 
! Отговори
stiga tru6kane преди 8 месеца
4ove4estvoto si pozela to3i napreduk v tehnologiite, nare4en navremeto tehni4eski pr0gres. 4e ne be6e d0rasnal0 d0 t0va ne se seti, tova sa p0sledizite
P0dzenena al4nost, koqto taka i ne e pre0d0lqna
Ne ra3p03na Gospod Isus Hristos
16
4
 
0
 
! Отговори
Русия за всички преди 8 месеца
До Анонимен
Русия е на всички и всеки може да й се продава. Както Атака (най-отявлено), то така и БСП, ГЕРБ, АБВ и други. Но това не оправдава ГЕРБ че не събира данъците
15
0
 
9
 
! Отговори
Традиционалисти преди 8 месеца
Ние сме традиционалисти и в България 65% от първолаците сега след 20 години ще са безработни и неучещи.
14
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Морски

Морски, аз знам със сигурност че ГЕРБ не събират данъци от твоите хора, руските фирми.
13
0
 
9
 
! Отговори
Морски преди 8 месеца
ГЕРБ не са събрали 16 млрд. лева данъци умишлено от своето обкръжение от мутри.
12
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До Василев

Защо "сегашната"?
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Да като ония сигорно теорията им е на поляната като нямат кабинет нали са с връзки кои го интересува докато за други да са ги спрели а даи
10
1
 
3
 
! Отговори
СоцНекадърник преди 8 месеца
Туй е много лошу.
9
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ако смятате, че да си овчар е лесно грешите жестоко. Това е яка работа. Първото условие е сред стадо от 50 овце да откриете точно определена овца. Прадядо ми, който е бил овчар, се чудеше как аз не мога това и казваше, че овцете се различават като хората. Явно е прав. Ние не можем от 10 китайци да разпознаем нужния човек, а те могат.
8
2
 
6
 
! Отговори
Лунчова преди 8 месеца
Търся си мъж робот, да ме гледа да ме слуша да ми готви да ме *** и т.н.
7
5
 
11
 
! Отговори
Осман преди 8 месеца
Учете за да станете роби на системата, ако всеки ден ходите на работа против волята си значи робcтвото ви е ударило, хахаха. Бъдете мили и учтиви на работното си място и все така либерални и добрички послушни жендърчета, само не правете революции.
6
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Има свободни места за овчари и говедари колкото искате, ама той учил за ИТ специалист и иска от мен аз да му намеря работа. Толкова много се търси агнешкото месо в ЕС.

Бойко Методиев Борисов 2017г
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До2 АКО мисли креативно и иска да е самостоятелен НИКОГА няма да е безработен.
4
3
 
3
 
! Отговори
Стамат преди 8 месеца
Прек-рас-но!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
BOIKO SASHTO RABOTI PO TEMATA I ZATOVA SASIPVA OBRAZOVANIETO.