Тол такси по 55% от пътищата ни, автобусите – с преференции

Тарифирането е в процес на работа, канят и чужда фирма за него
24
Тол такси по 55% от пътищата ни, автобусите – с преференции
Снимка: архив, БулФото

За около 55% от пътищата в страната ще се плаща тол такса от тежкотоварните автомобили, съобщи регионалният министър Николай Нанков по време на парламентарния контрол.

Още по темата

Той посочи, че българските превозвачи ще калкулират повишаването на цените по новата система в себестойността на своята услуга и допълни, че за автобусните превози се очаква да има известни преференции при тарифирането.

Министърът информира, че то е в процес на изготвяне, като се очаква да бъде привлечена международна финансова институция в подкрепа на работата на междуведомствена група по темата.

Работи се и по определянето на обхвата на пътищата в системата.

Двете дейности са извън договора с избрания изпълнител на тол системата, каза министърът, цитиран от БТА. 

Нанков призова за дебат по темата в Народното събрание, за да има по-голяма конкретика.

Той напомни, че с въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт на пътища и за строителство на нови.

Министърът изтъкна, че сега в страната от преминаващи транзитно тежкотоварни коли остават 50 млн. лева на годишна база, докато в Сърбия - 300 млн. евро за почти същите километри.

 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Анонимен 22
Абсолютно вярно, но когато едно решение е просто то е евтино, а когато е евтино няма далавера. Цялата работа се прай за гепене защото идва края на еврофондовете.
23
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Министърът: „България - 50 млн., Сърбия - 300 млн.“

И какво ще се получи? Ще дадат пътищата под своеобразна концесия на частни фирми, които мигновено ще сложат по-високи цени спрямо в Сърбия. Ще събират да кажем 500 млн. срещу сръбските 300. От тях ще благоволят да внасят в хазната десетина процента, или пак 50 млн. Останалите 450 – в публичнотайните бездънни джобове. А превозвачите няма да работят на загуба, тези средства ще се калкулират и разпределят в тежест на крайния потребител.
22
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
представям си как всички превозвачи с кеф почват да плащат за да карат по нашите пътища "мечта".
И става петък и им казват "днес за камиони е забранено"...
защо не го направиха като сърбите? правят един хубав участък, до него двулентов път, слагат му ТОЛ и който иска. С парите от таксата изплащат инвестицията и заделят за бъдещи ремонти.
На съществуващата мрежа и винетката идва скъпа за качеството...
21
1
 
17
 
! Отговори
До Че Гевара преди 9 месеца
Българина ще спре да гледа да минава тънко и ще си плаща справедливо, когато почнат да му плащат справедливо и да спрът да го минават дебело.
20
3
 
25
 
! Отговори
До 13 Анонимен преди 9 месеца
Коя е добрата новина нещастник.Че ще вдигнат цените на всичко,защото всичко се транспортира с камиони.И какво си мислиш когато платиш тол такса и пътищата ще са огледало.Отново казват ще кърпим напролет.Те не са за кърпене,защото е кръпка до кръпка ,ама в европа досега щя за цялосто преасфалтиране.И когато въведат тол система пак няма да има пари.
19
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Защо не вдигнете стандарта на живот в България а само вдигате данъци ,цени и такси
18
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тол такси по 55% от пътищата ни, автобусите – с преференции...

Е, как?!?
Гледам има пътища из нивите с табели за винетка, пропуснали сте да включите и тях в тола!

И веднага търсят чужди фирми? Ами защо не търсите наши фирми?
Ще стане като с концесията за златото в Челопеч - 1% за държавата, а останалото за хрантутниците от чужбина и за комисионни на управлаващите, уредили сделката.

Гарантирано от ГЕРБ!
17
18
 
7
 
! Отговори
Че Гевара преди 9 месеца
Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество — винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава.
А . Буров 1930 година
16
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
То така казва и когато увеличиха винетките, ама да виждате промяна към добро? Пътищата са ни като след бомбардировка! Еле в северозапада е направо трагедия!
15
3
 
30
 
! Отговори
Бобчо преди 9 месеца
Работя в транспортна фирма, караме хранителни стоки по магазините и ако направят това, както го казват се получава следното: един камион в момента има 134лв винетка на месец. С тол таксата минаваме на километър и средно вече ще плащаме по 1500-1800лв на месец. Тия пари познайте къде ще се отразят - на етикетите с цените в магазина. Такава инфлацийка ни гласят, че свят ще ни се завие. Всичко е транспорт, а в БГ транспорта е само с камион, няма интермодални варианти, защо ли????
14
3
 
20
 
! Отговори
Joko преди 9 месеца
В държавната администрация има само лаици и профани. От три години се говои за ТОЛ системата, а още не са ясни правилата за таксуване.... Под коя сенкЯ дремахте до сега...
13
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ДОБРА НОВИНА!
12
3
 
29
 
! Отговори
Румънец преди 9 месеца
"Изостанали те" румънци 2007 и08 година ударно направиха и оправих транзитните пътища и винетка та не е променила цената си и се оправят по добре от нас без да се споменава Тол система. Но у нас е справедливо някой да плаща а друг справедливо да краде.
11
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
За тротоарите такси ще сложите ли?
Брзсрамници....
10
2
 
20
 
! Отговори
тре преди 9 месеца
политик,адвокат, синоптик - профи лъжци!! и безнаказани!! поне 55% лъжа!! пак няма да стигат парите!
9
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Пореден прах в очите на хората. Някой пак ще краде и резултата е виден, пътища не почистени, пътища с дупки но да видим тогава какви ще бъдат обясненията до сега винаги няма средства а после дали пак няма да достигат средства. *** и прогонил държава Бълхария.
8
5
 
13
 
! Отговори
БГ преди 9 месеца
Преминаване през Сърбия с ЛЕКА КОЛА от Калотина до Сегед е около 10 евро. За половин ден . Редно е поне за камионите да има такива такси.
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не е ясно какви ще са таксите, само се знае, че някои вече са с преференции ?! Вони на лобизъм и корупция
6
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
С въвеждането на тол системата ще има допълнителни средства за ремонт не на пътища и строителство на нови а за бездънните ви джобове.Нали и винетките бяха с това предназначение а парите все така потъват и насреща има едно голямо нищо.Голяма част от второкласните и третокласните пътища са в окаяно състояние не дупки а кратери вече има тях кой ще погледне, те извън страната ли са.В другите държави плащаш и получаваш а тук плащаш и нищо не получаваш.Крадци!
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Не разбрах,
Тол таксите само за транзитни камиони ли ще бъдат, или за всички вътре и извън страната?