Отиде си акад. Николай Кауфман. Поклон пред паметта му!

Той е записал повече от 40 000 народни песни и мелодии
27 мар 2018 14:37,
20
Отиде си акад. Николай Кауфман. Поклон пред паметта му!
Снимка: БНР

Отиде си акад. Николай Кауфман – изтъкнат музиколог, фолклорист и композитор, предан изследовател с пословична работоспособност и продуктивност, съобщава БНР.

Кауфман е роден на 23 септември 1925 г. в Русе, израства в Габрово, където попива първите си музикални знания и опит. Завършва Националната музикална академия със специалности тромпет и музикална теория.

Почти веднага постъпва в Института за музика към БАН, където негов учител е фолклористката Райна Кацарова. По-късно Кауфман става част от Института за фолклор при БАН.

От 1979 г. е професор в НМА, а от 2003 г. – академик. Носител е на високи отличия. Записал е над 40 000 народни песни и инструментални мелодии. През 1990 г. вторият албум "Мистерията на българските гласове", в който са включени три негови авторски песни, спечели "Грами". Неговата композиция "Безродна невеста", станала емблематична за прочутия хор, влезе в един от албумите на група U2.

Теоретичните изследвания на акад. Кауфман, както и неговата теренна работа, са основополагащи за съвременната българска наука. Работил е в уникални научни области, сред които българската многогласна народна песен, фолклора на българските общности извън границите на страната ни, народни песни при полски труд, погребални оплаквания и др.

Автор е на книги, сборници, студии и множество статии, както и на повече от 2000 хорови песни, 240 оркестрови творби, музика към танцови постановки, пиеси за пиано. Сред обработките на народни песни са десетки образци на ашкеназките и сефарадските евреи в България. Той беше и единственият сериозен изследовател на тази музика у нас.

Дългогодишно е сътрудничеството му с БНР като автор на поредици, посветени на българския музикален фолклор. Песните му, обичани от изпълнители и публика, не са напускали репертоара на "Мистерията...", хор "Ваня Монева", ансамблите "Филип Кутев", "Пирин", Детския радиохор, както и на още стотици професионални и самодейни състави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сестрата на Тано е от най - долните слоеве на обществото - тези които са под тинята.А КАУФМАН Е ВЕЛИК ЧОВЕК!
12
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОЗИ ЧОВЕК Е С ОГРОМНИ ЗАСЛУГИ ЗА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА.ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА МУ!
11
1
 
6
 
! Отговори
Горан преди 6 години
Ай, ай, ай! Какви коментарии!!! Какви видни музиковеди са се изказали... Леле!
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като дете участвах в ансамбъл чийто репертоар беше от Кауфман, този човек е по-българин от всички българи взети заедно!!!Светла му памет!!!
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЩерюАко ти си НИКОЙ - да прав си
8
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя с българското име, на който цялата известност като музикант се дължи на записването на чужда музика, а като композитор на краденето на български идеи, защо не разказа как Петко Стайков се възпротивява еврейската мелодия на Радославов да ни бъде химн и беше низвергнат от бай Тошо.
7
3
 
14
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Той е записал повече от 40 000 народни песни и мелодии, - които вече почти никой не чете, пее или слуша.
6
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май не е чист българин, щом е толкова способен!
5
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този и Филип Кутев извратиха автентичния фолклор до такава степен, че младите по време на социализма се отвратиха от народната музика и песен, отдадоха се на естрадата, приеха западния морал и стигнахме до ето тук.Но сега, вероятно защото е в гена на българена същите тези естрадажии от преди 40 - 50 години и техните наследници много хубаво се връщат към българското.Дисководещ преди 25 - 30 г. без чувство към народното тогава сега се просълзява при хоро и ръченица и е пръв на сватби и празници!
4
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Сестрата на ТаноБраво бе мойто момче - ти 200 живота да живееш не можеж да го стигнеш. Той разнасяше името българско, а ти го хулиш. СРАМ. БОГ ДА ПРОСТИ !!!
3
31
 
7
 
! Отговори
Сестрата на Тано преди 6 години
Какъв е този и защо трябва да четем за него, написал 3 песни (вероятно от някоя баба) и голямата работа. Всеки ден си десетки млади българи напускат страната ни - това е голямата трагедия на нашето време
2
1
 
26
 
! Отговори
РРР преди 6 години
Отиде си човек,дал много на българската музика , култура и фолклор. Изследвал и запазил изворите на нашата самобитност. Мир на праха му!
1
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Би ли е премиер - не е! Печелил ли е избори - не е.Превъртал ли се е на лоста - пак не е! За какво ни го представят тук! Сигурно е написал Винету!