Вместо ЧРД: Връщат момче от Дом за деца на агресивен баща!?

Заради липсата на свободни места, пълнолетните младежите трябва да напуснат
13

3241 гледания   |  Още видео

Момче, настанено в Дома за деца в плевенското село Тотлебен, е принудено да напусне институцията и да се върне при баща си, който го биел.

Преди години момчето, което е останало полусирак, е настанено в дома именно заради насилие от страна на бащата, но сега при навършването на 18-годишна възраст трябва да напусне дома, където е прекарал последните 11 години.

Ще го наречем Иван. Не иска да показва лицето си, но е готов да разкаже историята, която е трогателна по своему. Точно на 18-ия си рожден ден разбира, че трябва да напусне дома за деца, където е живял през последните години, разказва Bulgaria ON AIR.

Ако това стане обаче той няма къде да отиде. А и все още не е завършил средното си образование.

Оказва се, че ситуацията, в която е изпаднал Иван не е частен случай. Това е съдбата на много младежи. Заради липсата на свободни места, при навършване на пълнолетие те трябва да напуснат домовете за деца.


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Няма логика да гонят такива младежи от социалните домове, след като те не са завършили средно образование, но са станали на 18 г.
Ако момчето наистина учи, редно е да остане под закрилата на държавата докато се дипломира, за да може след това да си намери работа.
След като днес диплома за средно образование се получава след като завършиш 12-и клас, логично е да останат в такъв дом до 19 г.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Политиката на държавата е да деинституциализира настанените в домовете хора.Предлагат алтернативни услуги по домовете им. До 2020г. не трябва да има държавни домове, а само частни срещу заплащане. Ако възрастен човек има нужда от денонощна грижа, при него ще идва социален асистент за 2-4 часа, а през другото време да се оправя както знае. Действат на принципа - има човек - има проблем, няма човек - няма проблем.
8
2
 
26
 
! Отговори
Цецо преди 8 месеца
Момчето още учи, няма как да се прехранва само, тук трябва държавата да му помогне да завърши образованието си, пък след това той сам ще си намери работа... просто има недомислие в нормативната уредба, касаеща тези домове.
7
4
 
1
 
! Отговори
Stefka преди 8 месеца
До Венци

Абсолютно си прав.Може би трябва някаква първоначална помощ но само това.Не може да живее до 30г. в дом.
6
41
 
5
 
! Отговори
Венци преди 8 месеца
На 18г вече работех и бях самостоятелен, без да търся пари от нашите. Това леке ако иска до 50г да стои в дом, не става така, шведа да хваща куфарите и да се изнася, на България не й трябват мързели, а мотивирани млади хора, един бой не може да отнесе като хората, голяма работа.
5
17
 
4
 
! Отговори
Ханс преди 8 месеца
Който жали пръчката, не жали детето.
4
42
 
3
 
! Отговори
Хамалджиев преди 8 месеца
Три момчета имам и едно момче.
Като почина майка им се наложи да пратя мъжете в интернат, че не ми оставаха пари за цигари и алкохол .
Само момичето оставих при мене , че като нямам пари за ескорти да си я оправям нея.
3
30
 
5
 
! Отговори
Бащата преди 8 месеца
ама трябва малко на дисциплина да се учат младите, то не става само айфони и дискотеки, трябва колана да играе, иначе ще излезе един малък лигльо. Аз съм напълно "за"
2
3
 
42
 
! Отговори
Комисар Рекс преди 8 месеца
Тоя баща да го пратят в някой рудник и всичко дето изкара да отива за детето.
От такива утрепки материала в България стана под всякаква критика.
1
9
 
0
 
! Отговори
Тинко преди 8 месеца
1