Всеки трети българин в Германия – на социални помощи

Статистика: Това е най-високият ръст на подпомагани чужденци
29 мар 2018 07:50, Анисия Иванова
90
Всеки трети българин в Германия – на социални помощи
Снимка: Reuters

Всеки трети българин в Германия е получавал социални помощи. Това показват данни на консултантските центрове за трудови права на КНСБ във федералната република. Към края на юли миналата година 83 266 нашенци са се възползвали от социалната системата на Германия, което е с 12%, или с близо 9000 повече спрямо същия период на 2016 г.

Данните на синдикатите показват, че това е най-високият ръст на подпомагани чужденци от други страни от ЕС. След нас се нареждат румънците, при които отпуснатите социални помощи, са нараснали с 8 на сто.

Статистиката показва, че към края на юли 2017 г. в Германия живеят над 300 000 нашенци, като всеки месец в страната пристигат между 3000 и 4000 души. В средата на миналата година на трудов договор са работили 108 794-ма българи, а други 32 174 са се трудили на непълен работен ден или са били самонаети.

Според местната статистиката 16,2% от българите във федералната република са безработни. С право на обезщетение заради липса на работа през октомври 2017 г. са били 23 905 нашенци. За година броят им е нараснал с близо 2000.

Оказва се, че над 53 000 българи търсят препитание в Германия чрез местните бюра по труда. От няколко години в цяла Германия работят консултантските центрове за трудови права, в които всеки българин може да получи помощ. През миналата година около 2000 българи са потърсили консултация с експерти.

"Най-чести проблеми са свързани със забавени заплати, прекратени договори от днес за утре, както и липса на трудов договор“, обясни консултантът в центъра във Франкфурт Иван Иванов.

Увеличава се делът на командированите служители в чужбина, които търсят помощ от експертите в консултантските центрове. Най-често тези служители получават в пъти по-ниски заплати от регламентираното в европейското законодателство, пише "Монитор".

Според Наредбата за командированите служители работодателите могат да изпратят свои служител в чужбина в рамките на 30 дни. През това време работникът получава към заплата си в България допълнително възнаграждение, равно за минималното за длъжността, която изпълнява в съответната страна. Често обаче работодателите вместо минималната ставка, която в Германия в 8,84 евро на час, изплащат по 35 евро на ден командировъчни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не, чисти българи, ромите просят, не взимат социални, те ако бяха в Германия в България нито един ром нямяше да остане. Впрочем разликата между българин и ром е минимална, на запад не правят разлика. А 90% от пpocтитутките в Германия са български, даже има и с висше образование.
39
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имигранти , не Съжалявам. България не е оцеляла 1300 год от такива . Оцеляла е от хората, които са били тук. Респект за всички вас !
38
1
 
5
 
! Отговори
Тато из Правец преди 6 години
Значи всеки трети с Бг паспорт е *** !!!
37
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Синът ми е в Папенбург и записал урс по немски -ниво Б2.В групата има руснаци ,албанци и какви ли не.Но най много са мигрантите от арабски произход,със супер модерни скъпи телефони,много добре облечени пълни с пари нагли и свисоко самочуствие,за което го е яд и много се ядосва.
36
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно грешно и подвеждащо е да се пише "българи" в дадения случай! Трябва да се пише "български граждани", тъй като всички много добре знаем, че етническите българи само по изключение прибягват да живеят на чужди помощи.
35
2
 
13
 
! Отговори
9 до Циника преди 6 години
***-живееш като скот в Германия, а тук се правиш на много оборотен.Аз живея в България стандарт на живот, за който можеш само да си мечтаеш.Имам къща на два етажа общо 300 кв.м с локално парно и слънчеви батерии.Имам и двор с ливада, цветя и барбекю, а това лято и басейн ще си купя.Общо с жената вземаме 2500 лв и не се лишаваме от нищо.Отглеждаме си децата без лишения и притеснения.Ти ако ще и четворна заплата да вземаш пак няма да имаш стандарта ми на живот.
34
9
 
5
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Предния ми коментар е до ncихопатчето с коментар 25 естествено.Иначе - статистиките, че 80% от българите у нас страдат от депресии...мании...и други психични заболявания са си верни.28 години вече чакат чудото ... някой друг да им оправи живота!Да ви светна - тези "другите" вече ви закрепостиха - ще ви вдигнат заплатите на върба в петък... пенсии...здравеопазване..образование...вие си чакайте... и без това надали ще доживеете до пенсия!Много ви здраве от Франкфурт!
33
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
3000 ЛЕВА Е МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА В ГЕРМАНИЯ !!! ОЛЕЛЕ ТРУДНО ЩЕ ГИ СТИГНЕМ :)
32
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Първите 18 месеца работодателите заплащат на чужденците 60% от полагаемата им заплата защото видиш ли,нови са,учат езика и т.н. Печели бизнесът пък държавата помага докато те грабят.
31
0
 
5
 
! Отговори
factotum преди 6 години
Нека малко и Меркел похрани *** венци, малко солидарност!
30
5
 
2
 
! Отговори
Циник до 23 преди 6 години
***... пак ще ти повторя... от мазнатаа сланина дето я нагъваш като невидял...ти са запушени артерийките...и малкото ти спаружено като созополски чироз мозъче, все не може да запомни, че за болеста ти хапченца още - няма открити.Вместо да агонизираш, и да влачиш жалкото си съществуване - отскочи до някой ветеринар...може и да те оттърве от мъките...разбира се - ако не е гнуслив!:-)
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
P.S.А заплатата и е за четири часов работен ден 1800 Евро.
28
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Голяма работа ... колко бежанци са на помощи. Стига сте преувеличавали. А и всички знаем, че това не са "българи". На белите граждани по право нищо не се дава.
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще ви кажа.Защото дъщеря ми на двайсет години работи законно в Германия ,но ниско квалифициран труд.Плаща си всички видове осигуровки.Плаща и ергенски данък.Работи почасова работа.След удръжките чисто взима 1000Евро.Квартирата и е 600 Евро,но я дели с приятелката си и стават 700 евро.Като плати ток ,вода и интернет за нея остават 500 евро заплата.
26
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То в Германия почти всеки гражданин получава някакъв вид социална помощ, даже без да се и замисля как и кога- това е социална, ако не и социалистическа държава, та тази инфо не казва много. Фактът, че живееш в Германия е вече вид социална помощ
25
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Основно роми виждам много често в Германия. Как се оправят без език незнам.
24
3
 
12
 
! Отговори
Психиатър преди 6 години
***, най-после те открих, предполагах къде може да си! Прибирай се веднага в стаята или ще изпратя санитарите! Странджата и Професора вече си пиха хапчетата, само ти не си! Имаш и процедури!
23
8
 
9
 
! Отговори
Циник до 13 преди 6 години
Утайко...вика му се естествен подбор!Некачествения мат'рял ( като теб ) ще продължи да слугува в кланницата на др.Гергов за шепа жълти с'тинки...и да *** по форумите , колко го прецакват у нас!Теле си дошъл на този свят - вол ще си идеш!:-)
22
4
 
4
 
! Отговори
Циник до 9 преди 6 години
Знам...знам...***-клонингоЧовекоскрап
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 21Щом си толкова анти-руски настроен защо питаш?