Изумително! Момченце в родопско село заговори на английски

Чудото със Семи станало, когато бил на пет години и половина
Обновена: 31 мар 2018 09:28 | 31 мар 2018 09:18, Елка Василева
153

 

Едно момченце от девинското село Грохотно изуми родителите си и местните хора, след като изведнъж проговори на английски език, без никой да го е учил.

“Един ден просто заговори на английски, каза ми: Аз съм номер едно, ти си номер две, аз съм по-умен от теб. И след това не спря да говори на английски. Първоначално изпаднах в шок и паника, че му има нещо”, казва баща му Айдън.

Малчуганът Семих Алиман е единствен син на Севинч и Айдън от Грохотно. Ходи на детска градина, където се говори български език. Майчиният му език пък е турски.

Детето обаче проговаря на английски език, без да се запъва на думите изобщо.

“Хората са страшно учудени. Някои си го обясняват, че е прероден. Други казват, че може да е от децата индиго, които много бързо възприемат. И все пак няма обяснение как е научил значението на думите, които използва”, казва бащата.

Чудото със Семи станало, когато бил на пет години и половина. На 8 март той навършил 6 г.

Родителите никога не са пребивавали в англоезична среда, пише "24 часа". 52-годишният Айдън има фирма, която доставя интернет в района на Девин и поправя компютри, лаптопи и телефони. Учил е за учител, после следвал в Турция турска филология, но не я завършил. Бащата знае малко английски, който е научил покрай компютрите. Майка му въобще не говори чуждия език.

“Сега, когато гледаме филми, малкият ни превежда”, казва 30-годишната Севинч. На въпрос кой те научи да говориш английски, хлапето заявява категорично: “Сам съм се научил!”

Двамата чакали 10 г. да се роди синът им. “Много сме щастливи с него, но никога не ни е минавало през ум, че детето ще ни изненада така”, казват родителите. Преди да проговори на английски, детето можело да брои до 10. Дори и сега въобще не може да пише на чуждия език.

Семи им казал, че се научил от детските филмчета, които гледа в интернет. Бащата на няколко пъти записва видео, в което детето спокойно разговаря и обяснява на английски всичко. Качил клиповете в YouTube. Тъй като не знае всичко, което синът му говори, веднъж решил да го провери. Намерил превод на редки вулгарни изрази и ги казал пред малкия, а той отсякъл: “Как не те е срам да говориш такива неща!”

За да се убедят в способностите му, Айдън и Севинч накарали момченцето да разговаря с британско семейство. И се уверили, че говори добре. Иначе Семи като повечето си връстници обича да конструира, да играе с лего и да гледа филми, а мечтата му е да стане професор и да прави експерименти.

 


153
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Естествено, че учи само! Талантливо е, чуждият език му се отдав, и това го стимулира да го опознава още повече. Ако не му се отдаваше, тогава би спряло да учи. Нищо не става насила! Специално английския, всеки може да го научи на базово равнище, но по-задълбочените познания, изскват наличие на някакъв талант. Това важи за всяка една сфера!
142
0
 
7
 
! Отговори
До 141 преди 1 година
Споко, родителите не го мъчат да учи, то детето само учи, както и им е казало. По- скоро родителите да спрат да си чешат егото по медиите. А от знание никой не е умрял, та нека се учи детето щом може и го влече. Нека си направи научната кариера. Умно дете е, браво на него. Само дано медиите да не го окапазят и лишат от приятели.
141
4
 
3
 
! Отговори
до родителите на преди 1 година
Сами
Оставете детето да изживее пълноценно детството си.Него форсирайте с езици и др. подобни.За всичко идва време.Да научи добре български , защото за него е важно/за у-ще/, майчиния иза сега толкова.Не мъчете детето излишно.
140
0
 
7
 
! Отговори
До 119 преди 1 година
Ако е така - помолете авторката да си коригира данните е статията-тъй като по аритметика излиза, че сте се събрали когато майка му е била на 14 години.
Иначе да ви е живо и здраво детето и да използва добре даденностите си
139
1
 
8
 
! Отговори
Ми преди 1 година
Не е чудо. Нито е първото умно дете, нито е последното. Просто може да учи и го прави само. Не е прераждане или друга простотия. А медийната слава може би чеша егото на родителите, но вреди на детето. По-добре да мислят за уроци по английски, щом на детето това му харесва. После може с това да си вади хляба като порасне.
138
7
 
1
 
! Отговори
Неа до 133 преди 1 година
Аз до сега не съм видяла турчин който да владее правилно българския език .... Далеч съм от мисълта и че вкъщи говорят на български . А включването на бащата в коментарите беше доста неуместно !!!! Щом нещо е пуикувано в публичното пространство ,то всеки има право на мнение ! Да беше подбрал аудитория която само да го хвали .
137
2
 
3
 
! Отговори
Не че нещо преди 1 година
Но говори по-добър английски от много колеги и има по - богат речник
136
4
 
3
 
! Отговори
Очевидно е преди 1 година
Натровен е с новичок, английският вариант. Тоя Путин не се спря.
135
1
 
8
 
! Отговори
Поздрави преди 1 година
Гордейте се с детето си и се постарайте да работи с учител по англ.език и бълг.език. Така до няколко години ще владее три езика ( вкл.и турски). Щом му се отдава, нека да ги научи правилно езиците, винаги ще са му в полза. А и в тази възраст децата са като гъба, попиват всичко!
134
3
 
3
 
! Отговори
леле преди 1 година
До еее кви езици бе!
Какво печелиш от излятата злоба?
133
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До бащата на детето:
Вие имате 7 грешки на три реда . Не сте в състояние на научите детето на правилен български. Английски се вижда , че ползва на базово ниво- далече от перфектното, дано поне с турския да се справя по-добре.
132
4
 
13
 
! Отговори
Моряка преди 1 година
Браво на детето,такива хора са и нужни на тази държава.
131
4
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До Анонимен 128

Да, ама въпросните държави, не са икономически джуджета като нашата, в която не можеш да се реализираш само с родния си език. Пък и да се реализираш, ще си на заплата около минималната сигурно. Ето защо хората учат децата си на чужди езици!
Въпросът е, че не всеки възприема наученото, но това е една друга тема, която съм засегнал от части по- долу.
Очевидно е, че момчето е талантливо, и нека ви е живо и здраво! Възможно ли е да имате някой много далечен роднина - британец?
130
7
 
5
 
! Отговори
бай ч.лен преди 1 година
не ю туб а ю тюб както не е мерцед'ес а мерц'едес и не е персил а перзил ама ти нали си ***
129
5
 
5
 
! Отговори
пробвай преди 1 година
Бай Алтън Ефенди, първо провери детето ти да ли е би-езично. как ли? ако незнаеш. докарай двама непознати за него мъже жени или деца. единият само на турски 2-я на български и му проведете паралелен разговор по една тема. всеки от два-та гости да задава въпроси по темата на единя другият гост нпо 2-я език. след 5-6 въпроса гостите сменят езиците и карате по темата. ако на всеки въпрос то върне отговор на езика на който е зададен-Семих е двуезичен и като нищо ще научи и 10 езика
128
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пфу,егати скапаната статия...

И откога трябва да се дават за пример и образец побъркани и луди родители,които искат да научат малките си деца на чужд език,отколкото да говорят на своя роден език? На всякъде ,даже и в западноевропейските държави( като изключим Англия),родителите учат децата си на родния си език,а не на английски.
127
8
 
18
 
! Отговори
До долния преди 1 година
Е и какво толкова станало, на мой братовчед дъщеря му също проговори английски от ютуб, ама е далече от добре говорене, както съм убеден, че и това дете не говори чак толкова добре, ама според родителите, които не говорят изобщо е сигурно невероятно. Да е живо и здраво детето.
126
3
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 1 година
Какво се чудите, вече всяко дете проговоря на английски език, преди да проговори на родния си език.
125
3
 
6
 
! Отговори
има чалъм преди 1 година
До Бащата на детето

Логопедите не проверяват колко са "голями аспектите".
Правиш филмчета-публикуваш ги.

ама покани на боза и баклава местната учителка по английски и запиши как разговаря с момчето за детски неща. простички. без украшениа и имитации. с подобен запис ще затвориш устата на анонимните които се бъзикат с теб
124
2
 
4
 
! Отговори
Солимавуглу преди 1 година
До Бащата не детето

че кое ви пречи? когато уменията са естественни-те се отдават с много малко усилие. ако има усилие-няма талант. а ако се стремите да изглеждате талатливи и утрепате детето от тренировки с тъпи анимационни филмчета и дигитални игри... ще я докарате до там докъдето я докара Наим в Ъгъла със сол=световен и олимпийски шампион ама на ръст 1 и 20