Бомбоубежищата у нас: Стабилни, но далеч от идеалното състояние

Проблемът с бомбоубежищата в България е липсата на пари
Обновена: 2 апр 2018 11:18 | 2 апр 2018 09:23, Боряна Павлова
44

В какво състояние са бомбоубежищата у нас? Въпросът се повдигна след като миналата седмица започна проверка на плановете за отбранително-мобилизационна подготовка в три администрации -  Софийска област, Самоков и Ботевград.

В четвъртък първо бе съобщено, че правителството започва проверка на бомбоубежищата в областта и двете общини, но после от кабинета бе категорично отречено.

Днес и от пресслужбата на Софийска област уточниха пред Dnes.bg, че на територията на областта няма нито едно бомбоубежище и припомниха, че кабинетът е разпоредил рутинна проверка по документи. С нея се проверяват плановете за отбранително-мобилизационна подготовка, дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка в Софийска област, Самоков и Благоевград.

От кабинета обясниха и че рутинната проверка няма връзка със скандала "Скрипал", каквито спекулации се появиха в социалните мрежи. Оттам бяха категорични, че убежищата са собственост и отговорност на областните управи.

Според бившия директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов бомбоубежищата в страната се изграждат главно след ВСВ за укриване на населението при бомбена или ядрена заплаха.

"Типичното бомбоубежище е с тухлена конструкция, масивен насип и е добре оборудвано. Проблемът в България е липсата на финансови средства. Ако се поддържат съгласно изискванията, те ще могат да предпазят населението от нападение с ядрено и химическо оръжие. Ако кажа обаче, че състоянието им е идеално - ще излъжа", уточни Иванов в "България сутрин".

Той твърди, че все пак е облекчение, че при бомбена заплаха могат да бъдат ползвани метрото и някои подлези.

"За всяка община би трябвало да има изготвен отчет за укриване на населението по време на война. Под всяка сграда, строена преди 90-те години, има бомбоубежище. Ако се поддържат всички, ще може цяла София да се скрие без проблем", отбеляза бившият директор на "Гражданска защита".

По думите на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев при екстремни ситуации в тунелите и станциите на метрото могат да бъдат скрити хиляди.

"Едно от изискванията при строежа на метрото е конструкцията да издържа на ударна вълна. Има и необходимите вентилационни системи и специален водопровод, отделен от централния. Всичко, което е необходимо, е подсигурено", подчерта Братоев пред Bulgaria ON AIR.
 


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 3 години
От години целта на управляващите е претъпяването на българина ...глупаци се управляват най-лесно . Имам няколко мои приятеля които вече не мога да ги позная ....аз не съм висшист ..средното го завърших с 3.69 ....но такива глупаци не бях виждал ...и то хора които преди бяха нормални . Единия ме увещава че най добре било българин да се ожени за туркиня защото децата щели да са много здрави ахахах а другия е фрашкан с пари ама работи за 400 лв без нито бизнес нито нищо да пробва ....
2
3
 
35
 
! Отговори
Лепа Брена преди 3 години
Хора в това и плъховете нещат да живеят.Дано не се налага да ги ползваме, щото може да се окаже, че долу мизерията е по-опасна от бомбите горе.
1
1
 
37
 
! Отговори
Къци преди 3 години
Абе ние за война ли се стягаме или председателство не Евро Съюза, едно време бяхм е близо до един друг съюз и пак същата работа, няма оправия...