Бомбоубежищата у нас: Стабилни, но далеч от идеалното състояние

Проблемът с бомбоубежищата в България е липсата на пари
Обновена: 2 апр 2018 11:18 | 2 апр 2018 09:23,
44

В какво състояние са бомбоубежищата у нас? Въпросът се повдигна след като миналата седмица започна проверка на плановете за отбранително-мобилизационна подготовка в три администрации -  Софийска област, Самоков и Ботевград.

В четвъртък първо бе съобщено, че правителството започва проверка на бомбоубежищата в областта и двете общини, но после от кабинета бе категорично отречено.

Днес и от пресслужбата на Софийска област уточниха пред Dnes.bg, че на територията на областта няма нито едно бомбоубежище и припомниха, че кабинетът е разпоредил рутинна проверка по документи. С нея се проверяват плановете за отбранително-мобилизационна подготовка, дежурството за оповестяване и осъществяването на контрол върху разходването на бюджетните средства по отбранително-мобилизационната подготовка в Софийска област, Самоков и Благоевград.

От кабинета обясниха и че рутинната проверка няма връзка със скандала "Скрипал", каквито спекулации се появиха в социалните мрежи. Оттам бяха категорични, че убежищата са собственост и отговорност на областните управи.

Според бившия директор на "Гражданска защита" Андрей Иванов бомбоубежищата в страната се изграждат главно след ВСВ за укриване на населението при бомбена или ядрена заплаха.

"Типичното бомбоубежище е с тухлена конструкция, масивен насип и е добре оборудвано. Проблемът в България е липсата на финансови средства. Ако се поддържат съгласно изискванията, те ще могат да предпазят населението от нападение с ядрено и химическо оръжие. Ако кажа обаче, че състоянието им е идеално - ще излъжа", уточни Иванов в "България сутрин".

Той твърди, че все пак е облекчение, че при бомбена заплаха могат да бъдат ползвани метрото и някои подлези.

"За всяка община би трябвало да има изготвен отчет за укриване на населението по време на война. Под всяка сграда, строена преди 90-те години, има бомбоубежище. Ако се поддържат всички, ще може цяла София да се скрие без проблем", отбеляза бившият директор на "Гражданска защита".

По думите на изпълнителния директор на "Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев при екстремни ситуации в тунелите и станциите на метрото могат да бъдат скрити хиляди.

"Едно от изискванията при строежа на метрото е конструкцията да издържа на ударна вълна. Има и необходимите вентилационни системи и специален водопровод, отделен от централния. Всичко, което е необходимо, е подсигурено", подчерта Братоев пред Bulgaria ON AIR.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
Аз имам едно радикално предложение. Лъжлив сигнал за тревога -всички евроталантици в бомбоубежищата. Затваряме ги вътре и храна ще им оставим. След 20-30 години като пооправим държавата може да ги пуснем да излязат.
21
1
 
6
 
! Отговори
Бай Тошо преди 6 години
И бомбоубежища имахме. Ама евроталантик да подържа нещо от което не излизат пари... Никога няма да стане. Като скакалци сте след вас и потоп.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бомбоубежища няма да спасят човечеството. Ядрените ранети ще разорът земята на няколко десетки метри дълбочина. Спасението е само на "онзи свят"---------------стандартен ядрен взрив се детонира от 100 до 200 метра височина.прави се с цел да не се увреди инфраструктурата и сградите.а хората ще умрат от радиацията.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А кой бомбардира България през ВСВ и изби с бомни няколко хиляди цивилни българи?
18
5
 
2
 
! Отговори
Европеец преди 6 години
Предлагам да организираме доброволни демократични трудови съботници на които всички да дадем с своя трудов принос за възстановяване на убежищата. След химическата атака на Путин в Лондон трябва да сме готови, всичко може да се очаква от Русия.
17
0
 
8
 
! Отговори
teo преди 6 години
Бойко, пак те подвеждат! Това не са "бомбоубежища" , а СКРИВАЛИЩА, които се използват НЕ САМО при бомбардировки , но и при БЕДСТВИЯ, АВАРИИ И ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ !!! Така, че накарай тези "умници" да говорят за СКРИВАЛИЩА, а не само при бомбардировки!
16
0
 
20
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Ако някой журналист си направи труда да се опита да влезе ще установи, че първо това е невъзможно (заради циментирания вход) или ако влезе през въздуховодите (на които няма стълби защото бяха метални и са откраднати от знаете коя раса). Ако влезе ще завари гледка като от Райхстага през 1945 (дупки по стените, парчета обгорен плат по земята, локви от течащите стени и останки от канализация, тук там някоя стърчаща жичка и щъкащи неопределени биоформи). Абе филм на ужасите пасти да яде!
15
0
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
Към 15Поради 3 прости причини:Първо - всичките пропадат заради тоталното отсъствие на поддръжка.Второ - никои вече няма чертежи и не знае кои тунел на къде води.Трето - ползваха се от наркомани и бездомници и бяха толкова зле (от влага, кражби, горене на какво ли не вътре в тях), че накрая ги запечатаха входовете с цимент.Те всичките са неизползваеми. Имаш много по голям шанс за оцеляване ако се скриеш в мазата си (в бомбоубежищата - няма нито храна, нито вода, нито вентилация, дори легла)
14
0
 
18
 
! Отговори
DiesIrae преди 6 години
По голяма простотия не бях чел! Журналистите преди да пишете подобни глупости поне отидете до едно бомбоубежище и вижте на какво прилича!В град Русе имаше много такива, като дете (през 90-те години) сме си играли да влизаме в тях. Освен, че вече бяха ограбени от тълпи мародерстващи братя (всички жици бяха изтръгнати от стените, леглата бяха задигнати, а матраците изгорени за да се топлят наркомани, ел. таблата и пречистващите системи също са изтръгнати и задигнати), накрая ги затвориха с цимент
13
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със сигурност обаче за бомбоубежищата на управляващите има пари и се поддържат в идеално състояние.
12
0
 
29
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Не знам дали изобщо има останали, но в Младост най-голямото беше под Деница,а местото отдавна е продадено на турци и сега вдигат строеж предполагам са го унищожили. Естественно това е незаконно,но ние вече държава нямаме !
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бомбоубежища няма да спасят човечеството. Ядрените ранети ще разорът земята на няколко десетки метри дълбочина. Спасението е само на "онзи свят"
10
0
 
20
 
! Отговори
смисъл преди 6 години
има, ако можеш да стигнеш до бомбоубежище за 10-15 минути и то да е заредено с вода, храна и батерии, всичко годно за ползване поне за 10 дни. На мен не ми е известно на 10-15 минути да има бомбоубежище - тази проверка явно служи само за укриване и спасяване на правителството и депутатите в БГ.
9
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЧОВЕЧЕСТВОТО Е ВЕЧЕ 10 МИЛИАРДА А ПРЕДИ ДВА ВЕКА Е БИЛО 1 МИЛИАРД!!!АБСОЛЮТНО НАЛОЖИТЕЛНО Е ДА ИМА РЕДУЦИРАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО !!!!НЕ ОДОБРЯВАМ ЗАЛИЧАВАНЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО С БОМБИ ЩОТО ТАКА ЩЕ ИЗБИЕМ И МАЛКОТО ОСТАНАЛИ ЖИВОТНИ!!!НО ЕДНА ПАНДЕМИЯ НА МЕЧИ ГРИП АКО ЗАЛИЧИ 99% ОТ ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРЕДИ ДА СЕ ОТКРИЕ ЛЕКАРСТВО ИЛИ ОСТАНАТ САМО УСТОЙЧИВИТЕ НА ВИРУСА Е ПРАВИЛНОТО РЕШЕНИЕ!
8
1
 
25
 
! Отговори
що за тема пускате преди 6 години
Фалшива новина.МОже би има някакви читави под парламента и други подобни институции, но останалите в София и страната са напълно унищожени и стават само да се надруса вътре някой наркоман на закрито. МОжете да направите едно филмче за тези в южния парк на какво приличат. Метрото не ми се вижда добра идея при положение, че на половината станции капе, когато вали дъжд, освен в частта, която е строена преди 1989г.
7
0
 
7
 
! Отговори
маке преди 6 години
бомбоубежища сирени ракети сателити абре сигурни ли сте че китайската станция е паднала или па путин тръмп и ердоган са станали с добро настроениде не че ке ме изплашите ама довчера се крих у избата на ладно
6
4
 
13
 
! Отговори
Девеселу преди 6 години
За какво са ни бомбоубежища и сирени? САЩ пренесоха 20 атомни бомби от Инджирлик в Румъния. В базата си в Девеселу. На около 35 км северно от България. Което означава, че първата руска ракета ще гръмне там. Бум, и Румъния и България ги няма! От бомбоубежищата ще останат само празни ями.
5
2
 
16
 
! Отговори
??? преди 6 години
Има ли Интернет в тия бомбоубежища? Ще влезе някоя кифла и ако не може да се тагне в социалните мрежи къде е и да качи няколко селфита, то за какво изобщо да ходи там!
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"няма връзка със скандала "Скрипал"" Как да няма пускайте бомбите заради Скрипал!!!!
3
1
 
14
 
! Отговори
ХХХ преди 6 години
От години целта на управляващите е претъпяването на българина ...*** се управляват най-лесно . Имам няколко мои приятеля които вече не мога да ги позная ....аз не съм висшист ..средното го завърших с 3.69 ....но такива *** не бях виждал ...и то хора които преди бяха нормални . Единия ме увещава че най добре било българин да се ожени за туркиня защото децата щели да са много здрави ахахах а другия е фрашкан с пари ама работи за 400 лв без нито бизнес нито нищо да пробва ....