Измамите по Великден: Некачествено месо, няма етикети...

Глобите за търговците почват от 3 000 лева
Обновена: 2 апр 2018 18:00 | 2 апр 2018 18:00, Боряна Павлова
14
Измамите по Великден: Некачествено месо, няма етикети...
Снимка: архив, Reuters

Между 3000 и 50 000 лева могат да бъдат глобите за търговците, прибегнали до нелоялни търговски практики покрай предстоящите Великденски празници.

В случай че по Великденските празници се предлага агнешко месо с невярна информация за страната на произход или то се представя за охладено и прясно, а в действителност е било замразено, това би било нелоялна търговска практика и тя подлежи на санкция, заяви Константин Райков, член на Комисията за защита на потребителите (КЗП) по БНР . Подобни несъответствия се установяват при съвместна проверка с Българската агенция по безопасност на храните.

Още по темата

"Преди всичко е важно потребителите да бъдат добре и правилно информирани. Ако имат някакво съмнение, трябва да изискват от търговеца по-подробна информация. Освен така наречените печати, от които е видно кога е внесено месото, на коя дата е минало ветеринарен контрол, също и документи за безопасността на стоката и касова бележка за покупката, за да може при евентуални негативни последици за тях, да могат да упражнят своите права”, препоръча Райков.

Той добави и съвет потребителите да пазаруват от магазини, които добре познават – независимо дали е кварталната месарница или голяма верига, а ако имат съмнения – да не извършват покупката.

По отношение на цените – важно е те да бъдат ясно и коректно обявени, тъй като в навечерието на празници търсенето се повишава и е възможно някои стоки да поскъпнат. Потребителите обаче трябва да са правилно информирани за това, което ще платят, за да не се създават условия за нелоялни практики.

Санкциите за административни нарушения от типа на липса на цената, включително за единица мярка на предлаганата стока, е до 3 000 лв. За нелоялните практики при първоначално нарушение глобите достигат до 30 000 лв., а при повторно - до 50 000 лв., тъй като законодателят е приел, че това е доста сериозно нарушение и то действително е такова, обясни Райков.

При резервациите за празниците Райков препоръча на потребителите да уточнят предварително с хотелиера или туроператора какъв набор от услуги се включва в пакета, както и кои от тях ще получат безплатно и за кои евентуално ще се наложи да заплатят допълнително.

"Когато потребителите имат конкретни изисквания за допълнителни услуги, като ползване на басейни, СПА процедури, за вида на храненията и пр., е добре това да бъде договорено”, даде пример Райков. Той посочи, че понякога разминаването с очакванията е по вина на търговците, тъй като те е възможно да обещаят нещо около споделените от клиентите им очаквания, а впоследствие да не го предоставят по договорения начин.

При покупка на туристически пакети от сайтове за колективно пазаруване е добре да се види и да се проучи туроператорът или турагентът, който го предлага. Към посланията за специални оферти също трябва да се подхожда внимателно, а твърде ниската цена особено за атрактивни дестинации може да бъде съмнителна, предупреди още Райков.


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
3
 
! Отговори
ПРАВИЛНО! преди 8 месеца
Агне се купува от СТОПАНИН---НЕ , от ПРЕКУПВАЧ!
12
1
 
6
 
! Отговори
Опитен преди 8 месеца
Агнешко се купува само от стопани, които са го гледали, а НЕ от прекупвачи, мери се живо, коли се НА МЯСТО а вие гледате процеса. Абсолютно всяка друга покупка на агнешко крие множество рискове, че ще бъдете измамени.
11
0
 
3
 
! Отговори
Ха,ха,хаа..СМЕШНИЦИ преди 8 месеца
"АГНЕШКОТО" НА ПАЗАРА ---Е ..."ШИЛЕШКО"...ЗАЩОТО Е 25-кг./на труп/ И СЕ ВОДИ "ОВЧО"
ИСТИНКОТО "АГНЕШКО" Е ---ПОД 13-кг/трупно!
10
0
 
4
 
! Отговори
Пенсионер преди 8 месеца
На мен ми се е прияло овче. Не съм ял от 50г. Никъде не продават.Що така?
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
"Измами по Великден"??

Само по Великдеен ли???????
Хайде стига глупости.
Телето Ганьо бива мамено ДЕНОНОЩНО.
8
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Шилешко не ям и не купувам. Мислите ли че някой ще ви продаде истинско агнешко? Това в магазините е всичко друго но не и агнешко. Които са виждали истинско агнешко знаят какво им продават търговците. Най лошото е че хем ви продават шилешко представено за агнешко а е и старо замразено с години във фризерите. Но както са казали старите хора като няма риба и рака е риба. Приготвил съм си едно сукалче около 13 кг живо тегло това е истинското агнешко.
7
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
"...кланически..."
6
1
 
0
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
..."класически рандеман..."
/проклета клавиатура - сама сменя думите/
5
2
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 8 месеца
Колега 2, забравяте, че от 1 тон агнешко следва да свалите класическия рандемана и да добавите разходите, които търговецът има. Представям нагледно:

1 тон живо тегло - след рандемана, в зависимост от животното, остават 300-600 кг.
При цена от 5000лв/тон живо тегло, сам можете да сметнете колко "се връзва" 1 тон чисто месо.
Прибавяме транспортни разходи, ФРЗ, разходи за помещението, други разходи, ако има такива и печалбата на търговеца.
Цифрите в този пример са ориентировъчни.
4
20
 
5
 
! Отговори
Професор преди 8 месеца
Така е при Радев. Дупки по пътищата, некачествени сирена, месо и козунаци. Ниски доходи и престъпност. И руския милиардер в расо Кирил го бие по главата.
3
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Великденът" в Милиционерия е много "милиционерски" та дрънка.
2
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Той ще продаде 1 тон агнешко за 16000 а го е купил за 5000 те ще го глобяват 3000... Глобите трябва да започват от 100 000 лева... Обаче пък животното корупция... Оправия няма.
1
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
мисля да не консумирам месо, яйца и козунак по празниците, традициите са хубаво нещо, но имам лоши спомени