България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива
5 апр 2018 21:45, Елка Василева
498
България си търси нови граждани, но Германия играе в съвсем друга лига
Снимка: архив, Reuters

"Търсят се нови граждани" – под това заглавие германският вестник "Ди Велт" публикува обширна кореспонденция от България. Авторът Франк Щокер се спира на сериозния проблем с обезлюдяването на страната, информира Дойче веле.

Един от събеседниците на журналиста Франк Щокер е 28-годишен IT-специалист, който работи в София за германска фирма, но би се преместил на работа в Германия.

"Това ще бъде поредният българин, който обръща гръб на своята страна, за да потърси щастието си в чужбина. И то тъкмо сега, когато България с известна гордост пое председателството на ЕС. През последните 25 години стотици хиляди постъпиха по този начин, в резултат от което населението драматично намалява, а цели региони направо пустеят. Все пак напоследък се забелязва една все още крехка обратна тенденция. Българи от чужбина започнаха да се завръщат в страната си, при това съвсем съзнателно и целенасочено. Благоприятни условия за това създават най-вече новите технологии. След края на комунистическото господство България загуби около една четвърт от населението си, което от близо девет милиона се сви до днешните малко над седем. Според прогнозата на ООН към 2050 година населението ще бъде само 5,2 милиона – по-бързо и по-тежко не се обезлюдява нито една друга страна в света.

Първата причина е ниската раждаемост, но много по-сериозна е ролята на емиграцията – както на специалисти, така и на хора с по-ниско образование. "Много добре квалифицирани специалисти – IT, лекари, медицински сестри – отиват да работят в Германия, Австрия или Великобритания", разказва Хелене Кортлендер, която ръководи софийския офис на фондацията "Фридрих Еберт". Други пък заминават като сезонни работници за Гърция или Испания", обяснява още Кортлендер пред репортера на "Ди Велт".

Тук логично възниква въпросът за ниското заплащане на труда в България. Представителката на германската фондация, която е близка до социалдемократите, казва, че българските лекари получават средно около 900 лева, ако не и по-малко. "С тези пари може да се живее, но е ясно, един лекар ще вземе първия възможен влак в западна посока, ако му се отвори такава възможност", казва Хелене Кортлендер. По-нататък в статията четем:

"През 2016 година броят на българите само в Германия беше 260 000 – и противно на някои предразсъдъци, повечето от тези хора са добре образовани специалисти. Много са и българските студенти в Германия – 7000 млади българи учат висше образование в страната и това е една от най-многолюдните групи чуждестранни студенти в Германия. А българските елити понякога направо тласкат децата си към чужбина – и са шокирани, ако тези деца се завърнат. Стряска ги мисълта, че може би са се провалили зад граница."

Има вече и завръщащи се, но тенденцията още не е устойчива

Много млади българи се връщат, защото очакват добра перспектива в родната си страна и искат да ѝ помогнат, обобщава авторът, който е разговарял с неколцина завърнали се. "Има обаче и още една причина за връщане в България, която много добре се описва от българската поговорка "По-добре първи на село, отколкото последен в града". Защото в чужбина всеки добре образован българин е просто един от многото и трябва да се конкурира със стотици хиляди за добра работа. В родината обаче всички врати са му отворени."

Авторът на статията Франк Щокер е разговарял и с Теодор Седларски, 39-годишния декан на Икономическия факултет в Софийския университет, който след дипломирането си във Виена прави бърза кариера и дори за няколко месеца е министър на икономиката в служебното правителство. И според Седларски редица млади и добре образовани българи се завръщат в страната. Но тази тенденция още не е устойчива, пък и завръщащите се обикновено търсят реализация в столицата или в Пловдив, докато цели региони като Северозападния са направо обезлюдени, пише авторът.

Порочен кръг

"Така възниква порочен кръг: липсата на специалисти затруднява онези фирми, които искат да се установят в България. А липсващата икономическа база отново и отново кара хората да търсят работа в чужбина. Напоследък правителството се опитва да спре обезлюдяването на страната, като привлича хора от други държави – но не и бежанци, към които в страната съществуват много силни задръжки. За предпочитане са държави като Македония, Молдавия или Украйна, където живеят малки български малцинства. Тези хора имат изгода от улесненията за получаване на българско гражданство. А когато вземат български паспорт, те автоматично стават и граждани на ЕС. Тогава обаче те лесно могат да продължат нататък към Европа. Защото бързо установяват, че България може да е по-привлекателна от Молдова или Украйна, но Германия все пак играе в съвсем друга лига."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


498
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
162
3
 
11
 
! Отговори
Кон боб яде ли? преди 6 години
Глупости че по бързо обезлюдява нито една друга страна в света-къде къде има по тежки случай в днешно време.Глупости че хората се връщали 1 се връща-10 заминават затова хората казват че до 2050 ще намалее драстично населението.Интересно защо нищо не казвате за Пенсионерите
161
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва Втори Възродителен процес и всичката турска смрад което пише тук, на конски вагини и в Анадола. Тази наша земя е сквернена от турци 500 години. Избили и изклали над 1.5 милиона българи. По света където ходя казвам това и подчертавам, че не сме им приели лай;;няната им религия. Тази религия която оправдава убийства на невинни хора по света.
160
25
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бих си дал празната къща на село под наем безплатно на семейство бежанци само срещу поддържане. И много други от селото.Те са бъдещето, не яловите като нас.
159
26
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За да се спасим от неминуемо изчезване трябва да се сливаме с живи народи от Африка, Бл. Изток, арабският свят... Затва съм твърдо ЗА интегриане на бежнци и заселването им в България. Дано повече да идват и да раждат, и за нас да се женят. Друг начин няма.
158
22
 
12
 
! Отговори
Ястреб Османлийски преди 6 години
До пророка ОлегАко някой си мисли, че аз, пък и много хиляди хора като мене ще се откажем от нашите земи в българия, много се лъже! Това, което беше отнето насила от мене, рано или късно ще бъде върнато обратно на мене. Ако трябва - насила!
157
2
 
16
 
! Отговори
ИЛИЯ ИЛИЕВ преди 6 години
Политиката е ...работа!!Преди със сила ни изкараха от селата! И сега същите хора искат пак със сила да ни върнат!Ама тсадото след като си го пуснал един път на вън ,трудно може да го вкараш пак в обора!Елита ни е избиран по метода на послушанието преди , и не е сменен.Та нормално е да кражбата да е неговото амплоа!
156
3
 
20
 
! Отговори
Путкин преди 6 години
Направете заплатите европейски и ще ви дете как всички Българи ще се върнат в България!
155
2
 
14
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Искате както и аз, промени и европейски реформи ?!Да, но мнооого нашенци са се уредили на сладка хранилка и ще бранят с кръв старото положение.Тук играят много милиони и промяна скоро няма да има.Затова българи бягат зад граница или се натискат в София.
154
0
 
18
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
Дойчовците, тъй, като са организирани взеха нещата в свои ръце, проверки, регистрация, вземане на отпечатъци, картотекиране и т.н.вървят в най-бързи темпове! Проблемът остава, поради откритите граници в ЕС. Нищо добро не ни очаква в бъдеще ако продължаваме да избираме алтруистично-глупави, както Ангела Меркел или пък глупаво-изпълнителни, както нашето Тиквено Слънце.
153
0
 
12
 
! Отговори
Зайко-Байко преди 6 години
хора които нямат и йота сходство с европейския морал и културни ценности. Хора разрушаващи, нашите религия, традиции и начин на живот! Добрата стара Европа е насилвана, разтерзавана и опорочавана, благодарение на такива безумни ръководители! Франция ,Испания и Италия са бивши колониялни държави с влияния в Африка и Латинска Америка, те са заселвани бавно, в продължение на десетки и стотици години с араби от Алжир, Мароко, Тунис, Либия, Египет.
152
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом като видя че статията е от немски вестник първо пия един невропан да не се ядосвам но винаги се изненадвам от тъпотиите които следват. За сведение на автора в германия също тече процес на заселване на немци в западните части на Полша защото е все още бяла държава която не следва мулти култи модела, който накрая ще доведе германия до пълна катастрофа. Въобще ако сме умни каквото ни кажат немците трябва да го правим наобратно че вече в две световни ни прецакаха...
151
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (300) По-големи глупости не бях чел. Т.к. си прав Германия е по-бедна от България, защото ние сме умни, а загубените немци само учат. Българските партийци от всички партии (БСП, ДПС, ГЕРБ и т.н.) успешно унищожиха образованието и науката в България, а това е гръбнака на всяко развитие на държавата. Но след като примиерът и министрите гонят инвеститорите, за да им прибарат бизнеса, няма как да очакваме чудеса. А и хората са си наивни и немислещи. А младите ще бягат,заради мизерията
150
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото по-учен си, толкова по-невеж си, защото в 90 % от университетите преподават пълни глупости. Диплома не ти трябва. Най-великите изобретатели нямат висше образование. Никола Тесла не е завършил университета, прекъснал е втори курс. Човек сам трябва да се образова! Българинът затова е умен, защото сам се учи и не робува на правила, като немецът. Българинът е креативна личност, той винаги твори.
149
6
 
6
 
! Отговори
лорд Шпакловски преди 6 години
За кво ти е обучение бе той Нютон навремето къде се е обучавал.Именно тва развива у българина креативност.
148
7
 
20
 
! Отговори
Истината преди 6 години
През 1880г, населението на България е било 2 милиона! При това българите извън граница не са били много.През 1980г. населението вече достига почти 9 милиона. Плюс още над милион зад граница.Днес населението е около 7 милиона и още около 7-8 милиона зад граница. Българите общо сме над 15 милиона пръснати по целия свят.Може един ден така да се обърнат нещата че голям процент от емигрантите да се завърнат в Бг. поради една или друга причина. Никой не знае.А раждаемостта е променлива!
147
2
 
13
 
! Отговори
Komprende преди 6 години
А бе хора, жена ми е зоо-инжинер.Нека този репортер да дойде да каже в коя врата от всичките да влезе да работи по специалността си. В чужбина шансът ти е по малък. Там имат бази за обучение на кадрите си, които пък не можем да ги стигнем. Следователно, тяхният обучен кадър е по-добър. Да не говорим че масово университетите произвеждат кадри които не са нужни на икономиката ни. И чуждите инвеститори като доидат не предлагат високи заплати (ниска работна ръка). За какво реализиране гоеорим
146
4
 
11
 
! Отговори
лорд Шпакловски преди 6 години
До хахДи велт се е объркал.Половин Русия е българска кат се почне от татарстан.Украйна тоже и тн.Немците да му мислят нация от пенсионери и ***.
145
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надживяхме Византийска империя, надживяхме Османска империя, АвстроУнгария се разпадна, Нацистка Германия се разпадна, надживяхме я, СССР се разпадна и него надживяхме. Сега и ЕС ще надживеем. Защото ние сме българи! Най-коравият и велик народ на света! Научени сме да оцеляваме при всякакви условия. Няма немци, няма америакнци, накрая винаги побеждават българите! Плюя на всички *** - западняци! Да живее България!!!
144
2
 
13
 
! Отговори
хах преди 6 години
Кви нови граждани бе? Тия *** само да посмеят да стъпят тук. Голям бой ще ядат а може и да свършат като храна за прасетата и кучетата.Още на влизане във границите на България трябва да ги посрещаме със ак47.От сега да им е ясно на тия *** че тук не си играем! ТУК БИЕМ!
143
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 г