†Неофит: В Христовото Възкресение е нашата надежда!

Стотици се събраха на тържествената Великденска литургия
46

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

Стотици миряни се събраха на тържествена Великденска литургия в храм паметника "Александър Невски" в София водена от Патриарх Неофит.

"В Христовото Възкресение е основанието и силата на нашата вяра, в него е залогът и на нашата надежда", каза в словото си патриарх Неофит, отправено към многобройния богомолен народ, изпълнил площада пред патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" за вечерното богослужение за Възкресение Христово.

Още по темата
Земя и небе ликуват и възгласят: "Ден на възкресение е... Пасха е, Господня Пасха!". Ден на светлината и живота, на радостта и веселието - ден за тържество и ликуване. Ден, който Господ е сътворил, за "да се зарадваме и да се развеселим в него", каза в словото си българският патриарх.
Негово светейшество подчерта, че това е ден, в който нямаме право да скърбим, защото сме обгърнати от всепобеждаващата Божия любов и трябва да забравим за всичко онова, що ни угнетява и помрачава живота ни, и като разтворим сърцата си докрай, на всички "да кажем: братя и всичко да простим заради Възкресението".

В светлото утро на славната Христова победа над смъртта поздравявам и приветствам всички вас, обични духовни чеда в Родината и далеч от родния край, и молитствам, щото радостта от Възкресението всякога да съпътства вас, вашите домове и семейства. Като съгрява в сърцата ви онзи мир, вяра и надежда, които Богочовекът, Господ наш Исус Христос, донесе в нашия свят. Любовта и мирът на победно възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос, и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас - благослови вярващите българският патриарх.

Пред катедралния храм точно в полунощ патриарх Неофит поздрави с "Христос воскресе" всички миряни, дошли на празничното богослужение. Прозвучаха също евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

В началото на богослужението с литийно шествие в храма беше донесен Благодатният огън, който беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 866 г.

И днес ли бе ***
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 25
Ти пък едни данъци плащаш :))) Мунджуу от панела.
24
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо не събират пари от вярващите в християнски зомбита за правителствения самолет с “благодатния огън”? Защо пипат от моите данъци? Кой им даде право? Не вярвам в доходоносната и нетрезва басня за Христос, която са съчинили алчни болни мозъци и импотентни женомразци от пустинята в Близкия Изток. Ше има ли съд за грабежа на нашите данъци? И следващият път Исус да пусне и “благодатно” гориво за самолета. Или не му стигат парите от “осветени” свещи?
23
0
 
3
 
! Отговори
Христос воскресе! преди 1 година
Да сте живи и здрави всички!
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има много духовни хора, които се съмняват, че бог съществува. Но идва момент, когато душата започва да се съмнява в своето съмнение. Истинската вяра е доказателството, че бог съществува. Друго доказателство няма.
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя и математиката, не е дошла от нашите земи ами е учиш и използваш :)) Това е енергия и колкото по-рано е разбереш, толкова по-добре за теб.
20
3
 
3
 
! Отговори
866 г. преди 1 година
Християнството е наложено на сила от Византия през 866 г. пише в Укипедия за Борис I точно под Покръстването , сега Велик ден български празник ли е или никой не знае и не може да каже
19
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нищо на този свят, не е случайно. Няма как "глупост" да се задържи 2000 години. Това само глупааакк може да го каже.
18
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айде бегай на Банкя да мериш кръвното на Суджука.
17
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мога да разбера как хората могат толкова сляпо да вярват в глупости ...
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тоест надеждата ти се крепи на приказка от преди 2000 години....
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Воистину Воскресе Христос! Ваше Светейшество,благодарим Ви за хубавите думи,които казвате по случай Този Превелик Православен Християнски Празник- Свето Възкресение Христово! Благодарим на Бога,че сте достоен и добър Божий служител и човек! Благодарим Ви!
14
1
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
Българския народ се състои от хора, които са български народ, защото отказватжда забравят историята си, корените и същността си, въпереки бесния комунизъм и изкуствената демокрация и холивудските ценности, все още се стича към църквите и пали свещ в чест на възкресението на Христос, а вярата ни е съхранила през вековете на османско робство, никога не можеш да разчиташ само на себе си, това се вижда ясно и тук на земята, ако не си прекалено самовлюбен.
13
1
 
1
 
! Отговори
неволята учи преди 1 година
Българския народ се сътои от човешки съкества които чустват отговорност за собствените си дела. Те разчитат на своя труд и умения и не се осланят на чуждо благоволение. Поради това те изучават заобикалящия ги свят и не се молят на въобръжаеми богове.
Ние предпочитаме сами да решаваме кое е добро за нас и се въздържаме да се прекланяме пред чужди напътствия.
12
0
 
2
 
! Отговори
. преди 1 година
Абе кажете, че Въшлиев е потурченото шиммпанзе бе, почнах да се притеснявам за здравето на нациата, те потурчените сиганета са поначало обренени с лоши гени, 10 гъзения на аллллаха бок на *** по света и ти е простено.
11
2
 
1
 
! Отговори
до Василев преди 1 година
Шизофренията и олигофренията са различни невроложични състояния.
Те могат да бъдат налице едновременно при пациента.
Така че Василев, надявам се че отговорих на въпроса.
10
4
 
3
 
! Отговори
Бъл г арин преди 1 година
Тангра е слънцето и той е нашия бог.
Другите са политически производни.
Слънцето не е човешко същество и не се нуждае от нашите молитви.
Живот и Здраве на всички Българи по земята!
9
3
 
5
 
! Отговори
Православен преди 1 година
Христос воскресе!

Слава във висините Богу, на земята - мир, между човеците - благоволение.

Хайде поне днес на този светъл и свят празник пpocтаците да се смирят и да престанат да пишат глупости.
8
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Благо Джизъса воскресе, а бившата му кинтите отнесе.
7
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Исус е един от многото възкръсващи богове, този мотив е страшно изтъркан в световното религиознание, но християните си мислят, че са открили топлата вода. Всъщност цялата им религия е копи пейст от други религии. Моята надежда е в доброто и в Бог чрез всичките му манифестации:Буда,Конфуций,Исус(Ишапутра), както и в прогреса и естетиката.