Смисълът на Великден: Победа на живота над смъртта

Отец Никанор: Духовният смисъл на празниците се замъглява
9 апр 2018 11:45, Боряна Павлова
23

2607 гледания   |  Още видео

Смисълът на Великден е победата над смъртта и откриването на вечния живот за хората. Това каза пред камерата на Bulgaria ON AIR отец Никанор, игумен на Гигинския манастир.

"Великден ни отваря врата към истинския смисъл на живота, а това е вечният живот", сподели пред "България сутрин" духовникът.

Той изрази огорчението си, че духовният смисъл на възкресението и на много други празници се замъглява. По думите му хората сме започнали да отдаваме много повече значение на обичаи, традиции и трапезата.

"Много се надявам да знаем какво празнуваме. Ако човек вярва във възкресението на Христос, няма да остане небрежен към живота си", каза отец Никанор.
 


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
О,времена.О,нрави. преди 9 месеца
При духовно напредналите хора,материалното е на 2ро,3то,4то ........място.Имам в предвид,вярващите,не религиозните.А сега най-интересното.
-Знаете ли,коя институция в България,е най-богатата ? Българската Православна Църква ...????..??
Не знам как БПЦ е станала най големият собственик на имоти в България,но зная как сектите отнеха имотите на вярващите в тях.Просто им открадваш вярата,и надеждата в утрешният ден.Без достъп до духовното.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Много ми е интересно в днешно време каква роля играе църквата? В миналото е била великата инквизиция. А в днешното събира грешниците! Имам няколко жени във входа които станаха набожни от както навършиха 45 години. До преди това трошеха бастуни на ляво и на дясно без подбор.Та тези вече са в първите редици на набожните. Палят свещи молят се и падат на колене въпреки че тази поза им е професионалната. Вярващият не ходи по църкви и не целува ръце на простосмъртни попове! Бог е в душата и сърцето му
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Само забележете какви боклуци защитават Църквата, по-долу се е облекчил някой си незнаен трол 36. Подобни *** не се нуждаят от коментар. Христос Возкресе! А такива да вървят по дяволите при лукавия си господар.
19
3
 
3
 
! Отговори
36 преди 9 месеца
Само забележете какви боклуци хулят Църквата, по-долу се е облекчил някой си незнаен трол Архангел Псувнаил. Подобни *** не се нуждаят от коментар. Христос Возкресе! А такива да вървят по дяволите при лукавия си господар.
18
2
 
4
 
! Отговори
До Гадорян преди 9 месеца
Ами те християните са "малко стадо", няма как по тесния път да вървят много хора. Та "утехата" на такива като тебе си е празна утеха. Христос возкресе! А такива като тебе ги втресе.
17
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
(още) Цитираните думи на Т. Теодосиев са от: https://conservative.bg/teodosii-teodosiev/
16
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Отново ще накарам написалия в # 1 ''Хората полека полека започват да се осъзнават и да вярват в науката, а не на приказка от преди 2000 години.'' да се замисли с ето тези думи на Т. Теодосиев:"Има Бог и няма никакъв конфликт между науката и Него. Арогантността на онзи, който е сигурен, че няма Бог е съпоставим само с арогантността на мравката с фасетъчно зрение, която не вижда човеците и смята, че не може да има нищо извън нея и няма творец на света, в който тя лази.''.( следва)
15
1
 
4
 
! Отговори
Бог да ви благослови преди 9 месеца
и ние ставаме във всичко повече от победители чрез Този който ни е възлюбил любовта победи любовта на Бог
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще попитам написалия в # 1 ''Хората полека полека започват да се осъзнават и да вярват в науката, а не на приказка от преди 2000 години.'' далиТеодосий Теодосиев, Златният физик на България - ако се съди по ето тази статия:'' https://pravoslavie.bg/Интервю/физикът-теодосий-теодосиев-човек-тря/'' , дали вярва в Науката или ''на приказка от преди 2000 години''? Прочие, Христос воскресе!
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нашият шев не е тиква , а ластун - тиквата е отвъд гори океанолейски .
12
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Телетата едно време са се кланяли на Тангра.
После на Христос.
А днес на Боко-тиквата.
*** прост народ.
11
7
 
13
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 9 месеца
Все по малко хора ходят на църква. Което е чудесно. Хахаха
10
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Политиците и духовниците не се интерисуват от ежедневието на индивида или семейството , което в недалечното минало се считаше за основна клетка на обществото . Или сте наивници , или утописти , или хвърляте прах в очите на хората . Две хилядолетия са твърде малък период от време за да ви дойде умът в главата . Ако е все така - Второ Пришествие няма да има .
9
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Я не ме занимвайте с религиозни глупости. А църквата да вземе да плаща данъци най-после.
8
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Архангел Псувнаил

Можеш да скриеш топката само на себе си от себе си.
7
8
 
15
 
! Отговори
УМЕН преди 9 месеца
Фирмата наречена "Църква и Религия" ООД явно го е закъсала яко. Криза е. Пари нема, действайте.
6
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Дедо попе, явно шефът ти с Ролекс-а иска да си купи Брайтлинг или Филип Патек. Не участвай в тоя позорен търг. Както и ние отказваме да избираме между БПЦ сборище на гейове и католическата сборище на гейове-педофили.
5
4
 
5
 
! Отговори
10 те Божи Заповеди преди 9 месеца
Кривославните сектанти са идолопоклонници и Богохулници,те отхвърлят Библията и е стъпкват..Четете говеда : 10 те Божи заповеди= Да нямаш други Богове освен мене !! ==не си прави кумир и НИКАКВО ИЗОБРАЖЕНИЕ на онова що е ГОРЕ на НЕБЕТО и долу на земята и що е във водата под земята==Не им се кланяй и не им служи защото аз съм твоя БОГ,твоя ГОСПОД РАВНИТЕЛ който за греха на бащи наказвам до трета ,четвърта рода децата дето ме мразят..Престанете с вашите рисунки икони и църкви ЕРЕТИЦИ
4
5
 
10
 
! Отговори
Архангел Псувнаил преди 9 месеца
Отче, твърде неосъзнат сте умствено, и духовно и незапознат исторически за да давате така щедро акъл и да плещите фарисейски средновековни мантри и дивотии. Ще ви скрия топката за две минути с интелектиална мощ и познания и бързичко ще ви разколебая от вярата ви както и от фанатичната ви привързаност към бабешките фантасмагории.
3
3
 
5
 
! Отговори
Идолопоклонничество преди 9 месеца
Еретизъм,езичнечество,Богохулство и ИДОЛОПОКЛОННИЧЕСТВО е най чиста форма и вид--КРИВОСЛАВИЕ