След 23 г. ходене по мъките – наш арменец в мигрантски център!?

Нарек живее в България от бебе, а отказват да му дадат документи
19
След 23 г. ходене по мъките – наш арменец в мигрантски център!?
Снимка: Булфото, архив

Нарек е 23-годишен българин от арменски произход. От шестмесечен живее у нас. Сега е в Центъра за задържане на нелегални имигранти в Бусманци, защото няма документи, въпреки че е учил тук и родителите му живеят у нас.

Диана Радославова, директор и водещ адвокат в центъра за правна помощ "Глас в България", заяви пред БНР, че младият мъж е задържан на основание новия институт за краткосрочно задържане, въведен в Закона за чужденците през 2017 година.

"Единственото основание, на което той може да бъде задържан по този институт, е неустановена самоличност. Той е бил спрян от полицаи по време на пътуване от София към Перник през великденските празници. Установено е, че няма лични документи в себе си и въпреки че е обяснил абсолютно цялата сложност на ситуацията, в която се намира от години и която е напълно прозрачна пред имиграционните служби, въпреки че е известно къде живее, с какви документи е, с какво семейно положение, той е счетен за нелегално пребиваващ, без установена самоличност", разясни тя.

Първоначално Радославова е предположила, че става дума за недостатъчно добра комуникация между различните звена в структурата на МВР заради празниците, но три работни дни по-късно смята, че "това по-скоро вече се дължи на инертно прилагане на небалансирана миграционна политика, която, за съжаление, в България е основана единствено на разбирането за защита на границите, извеждания с пълна липса на мисъл за регулярна имиграция, за интеграция, за цялостния аспект на миграционните потоци".

В Центъра в Бусманци се провеждат интервюта с Нарек, с цел да бъде убеден да се завърне в Армения, където никога не е живял и няма роднини.

Ако се върне в Армения, би трябвало да отбие и военната си служба.

"Не знам даже какво ще правя там. Майчиният ми е език е български. Той е единственият ми език. През 1995 година майка ми идва в България с мен. Установява се тук с другите ми родители – вуйчо, баба, леля, цялото ми семейство. Баща ми от Армения не го познавам. Майка ми от малък се опитва да ми оправи документите, но винаги не може. Винаги ѝ казват, че не става. Минавам детска градина тук, в България. Уча до седми клас в Перник - в "Петър Берон", а от 8-и до 12-и клас в Строителния техникум в Перник. Дори когато не бях пълнолетен, не даваха на майка ми да ми издаде документи. Постоянно ѝ казваха, че не става. Сега ми казват: "Майка ти е трябвало да ги оправи, докато не си пълнолетен", казва пък Нарек.

Така той останал без лична карта след навършване на пълнолетие. Затова няма и шофьорска книжка, а бил само пътник в проверения автомобил. Преди това всяка седмица се подписвал в 9-о РПУ.

"Това ми е първата проверка от полицай. Първото спиране от полицай за проверка", заяви Нарек и оприличи Центъра в Бусманци на затвор.

След като през 2017 година е бил въведен института на лице без гражданство в Закона за чужденците, Нарек е подал молба за получаване на такъв статут в дирекция "Миграция", но такъв му е бил отказан.

В момента адвокат Радославова и младежът обжалват, а заседанието е насрочено за юни.

Краткосрочното настаняване в Бусманци е за 30 дни.

През март 2010 година арменецът Давид, който беше поканил любимата си Ревит в Монтана, също беше сполетян от подобна участ. Той нямаше документи, а тя беше отведена в Бусманци и се наложи да прекарат дълго време разделени. Любовта им обаче преодоля изпитанието и сега двамата са женени и живеят у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Трийте преди 6 години
Изтрийте ми пак коментар смешници, не си правете *** щото ще имате главоболие със сайта палячовци
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
АЗ НЕ РАЗБИРАМ ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ТОЛКОВА ЛОШИ ХОРА. АКО НЕ МОЖЕМ ДА ПОМОГНЕМ НА НЯКОГО ТО ТОГАВА ЗАЩО ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ГРУБИ ДУМИ И ОБИДИ.АЗ САМАТА САМ ИМАЛА ПРОБЛЕМИ СЪС ТЕЗИ "ЛЕЛИЧКИ" ПЪРВО ЗА ГРЕШНО НАПИСАНО ИМЕ В ЛИЧНИ ДОКУМЕНТИ И ВТОРО ПРЕСТОЯ НА МЪЖА МИ В БГ. ( СЪРБИН СЪС НЕМСКИ ДОКУМЕНТИ - ТРЯБВАЛО ДА ГО РЕГИСТРИРАМ НА АДРЕС В БГ И ПРЕСТОЯ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 5 ДЕНА ) ТАКАВА НЕ УРЕДЕНА ДЪРЖАВА НЯМА
14
1
 
5
 
! Отговори
К преди 6 години
Глупови закони
13
9
 
2
 
! Отговори
Перник -> Бусманц преди 6 години
Ако преди си живял в Перник, а сега в Бусманци - това всъщност не е ли ъпгрейд ;)
12
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво трябва да означава "наш" арменец? Ако е роден в Армения би трябвало да има арменско гражданство. Щом иска да живее тук да си оправи документите. Като е живял тук законите не важат за него ли? Аз, ако отида в Армения дали ще ме посрещнат с документите на границата?
11
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом е роден в Армения, значи има арменско гражданство.Какво се прави на не-гър?Да спазва законите и процедурите.Както ние ги спазваме.Да подаде молба за гражданство и това е.20 години живял без самоличност.Нелегален тарикат!
10
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До7. Не може да се ожени за бьлгарка, ТК няма гражданство на никоя дьржава. За да с ожени му трябва някакьв паспорт, тележка, че не е женен в др дьржава. А и браковете с БГ гражданин от миграцията се проверяла 5 години и след Това Ти давать статут на постоянно живеещ чужденец
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бегай в Германия. По-добре бежанец в Германия отколкото в България.
8
4
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Арменците по принцип са доста оправен народ, явно това семейство прави изключение..
7
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момчето да се ожени за българка и ще си реши проблема с гражданството. Съвсем сериозно го пиша. Брак с БГ гражданка и е е готов. Може и фиктивен. Толкова ли няма някоя приятелка, която да се навие да му направи тази услуга? Ако няма, да плати 500-1000 лв. на някоя БГ ромка и като вземе документите се развеждат. Те ромките това го практикуват с псевдо бежанци джихадисти от време оно.
6
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защото същите тези лели по гишетата висят по цял ден във фейсбук,и клюкарстват с колежката вместо да седне да се образова. Като -наредби,закони и т.н. Безполезните чиновнички в крайно време да се уволнят и да се заменят с онлайн услуги
5
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А въпросът е защо мързеливата ни администрация не е позволявала на майка му да оправи документите на детето си още като малък ? Аз не се съмнявам в некомпетентноста на лелите по гишетата,които от личен опит знам,че всеки път когато отида в общината например,всеки път дават грешна,объркваща информация. А един път ми беше казано,че в България не се признавали предбрачни договори,защото никой не правил...пълна глупост,да не говорим за издадени грешните документи,погрешно записана информация(имена)
4
18
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
разБойко не иска арменци които са възпитани в България, иска чисти сирийци от Мароко, Ирак и Пакистан!
3
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ами от това което прочетох разбирам че същия е незаконно пребиваващ чужд гражданин, така че не е много редно да го пишете "наш арменец"
2
21
 
24
 
! Отговори
lol преди 6 години
ммда по американски!това че живее тук от 6 месечен не му дава никакви права. имал е 23 години да си оправи документите. какво чака?
1
19
 
20
 
! Отговори
Иво преди 6 години
Това ако не е холокост...