Намаляваме, остаряваме, но ще изчезнем ли?

Имало предложения как негативният процес за бъде прекратен
Обновена: 17 апр 2018 06:55 | 16 апр 2018 22:39, Екип на Bulgaria On Air
42

Намаляваме, но няма да изчезнем. Така обобщи проблема с нарастващата демографска криза у нас бившият председател на БАН акад. Стефан Воденичаров.

В студиото на "Денят ON AIR" той заяви, че образуваният колектив за работа по проблема у нас има предложения как този процес да бъде преустановен.

"Решаването на демографската криза не може да касае само едно министерство. Действия трябва да предприеме всяко едно от тях", категоричен бе Воденичаров.

Той отбеляза още един факт - когато едно семейство е бедно, неговите деца след това са още по-бедни.

Темата пред Bulgaria ON AIR коментира и финансовият експерт Мика Зайкова, която нарече случващото се в страната ни "катастрофа".

"Това е вследствие на направеното през 90-те години. Не можеш да държиш един народ беден - да разрушиш образованието му, здравната му система", възмущава се тя.

Зайкова цитира някои от данните в доклада на ООН за световната демография, като отбеляза, че България е на 212 място от 234 държави в света по раждаемост и на 3 по смъртност, пак сред същите.

Финансовият експерт призова за спешни мерки с ясно изведени приоритети.

Вижте още във видеото!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Американската посланничка през 90-те се изпусна че повече от 5 млн. не им трябваме! Така че; всичко върви по план.
11
0
 
20
 
! Отговори
До 9 преди 6 години
И ти,както и много други коментатори в този сайт, кратко и ясно предлагате стратегии за справяне с демографската криза.Но никой не обръща внимание на думите на народа,който ясно вижда проблемите и предлага ефикасни решения.Вместо това, осигуряваме издръжката на готованци, които уж разработват решения за справянето с най-наболелите проблеми на държавата и нацията, но всъщност само имитират дейност и ни тормозят с претенциите си!Кажи им, че са ненужни, ще ревнат ааа, ние пишем статии, нужни сме!
10
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Значи дълги години през времето на соца, та и до днес, хрантутим няколко института в БАН, които би трябвало отдавна да са разработили варианти за справяне с демографската криза? Но това просто не се е случило. Яли са парите на данъкоплатците, представяли са напудрени отчети, хрантутниците са реализирали кариерно развитие, но проблемът си е останал.И сега какво? Действа се по нашенски. Създават още едно звено мераклии за готови пари!Ако и те не предложат решение на проблема, ще ги закрият ли?
9
3
 
1
 
! Отговори
a преди 6 години
da ...naistina .. vsichki ste ludi ...glas ima samo posredstvenostta.... dovijdane
8
1
 
2
 
! Отговори
Говорителката... преди 6 години
...а убава ! И убаво прикаа, к`во прика`аш ! А дали сака`а решава демографската криза ? :D
7
7
 
24
 
! Отговори
Коко преди 6 години
Благодаряна Тодор Живков и на Бойко Борисов за такива новини! В Ада да горите! Ние ще оцелеем, децата ни ще се преборят, оживелите ще пикаят на гробовете Ви!
6
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само общи приказки. БАН трябва да се закрие.
5
2
 
29
 
! Отговори
Образували колектив! преди 6 години
Имаше ли в БАН Демографски институт? Имаше такъв от дълги години. Днес е ЦИН.Имаше ли Етнографски институт? Имаше, един от най-старите. Днес е ИЕФЕМ.Имаше ли Социологически институт? Имаше, от десетилетия, днес е някакъв център за изследване на човека и обществото.Колко пари се похарчиха за издръжката им, харчат се и днес? А какви стратегии създадоха? Само интриги създават и кичат с титли професорските протежета. Това, че тук-там по някой се опитва да работи, не оправдава съществуването им!
4
9
 
5
 
! Отговори
Taliban преди 6 години
Няма да изчезнете споко.нали са основани 10 бг държави.ще си внесете от другите от по качествени семена
3
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако БКП&наследници не бяха бойкотирали 8 год. прехода към капитализъм, нямаше да се стигне до фалита на 90% от предприятията и държавата през 1997г. Тогава нямаше да избягат 1 млн. млади българи да работят и правят деца в чужбина. Тази партия никога няма да е грешка да се забрани - 120 год. престъпления срещу България.
2
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
1000 ? Мин. заплата на запад от Хърватия. Тук в близките 100-150 години няма да стане.
1
0
 
33
 
! Отговори
Бившият шеф на БАН? преди 6 години
За да ти повярват байно, първо се справи с проблема в твоя периметър.Какво направи ти и останалите академици, за да се решат да създадат семейства онези служители на БАН, които се имали наивността да постъпят там без да имат здрава протекция?Използват ги като работен ***, за да вършат работата на оядените връзкари и ги залъгват, че ще ги допуснат да защитят свободна докторантура. Защото редовната е за "вашите" деца.И така, докато стигнат до пенсия с нищожни заплати.Не те ли е срам?