Какво ще се промени с регламента на ЕС за личните данни?

Регулацията ще засегне всички, коментира адвокат Асен Велинов
20 апр 2018 20:58,
18
Какво ще се промени с регламента на ЕС за личните данни?
Снимка: bgonair.bg

Скандалът с Фейсбук придоби огромен мащаб и привлече общественото внимание към проблема със защитата на личните данни. Десетки хиляди потребители на социалната мрежа не знаят, че данните им се използват и с тях се злоупотребява.

Все още обаче потребителите продължават да споделят информация за себе си под формата на статуси, снимки, тагове. Доколко сме способни да заменим "лайковете" за собствената си сигурност – отговорите в предаването "Директно" по Bulgaria On Air от адвоката Асен Велинов.

От 25 май в сила влиза новият регламент на Европейският съюз за защита на личните данни GDPR. Какво означава това и каква сигурност ни дава?

"Начинът, по който се защитават личните ни данни вече е на европейско ниво. Досега ЕК защитаваше информацията ни, която се отнася до хартиени носители. Вече имаме защита на личните си данни и на електронни носители.", обясни в ефира на "Директно" юристът.

GDPR е регулация на европейско ниво, която ще засегне всички граждани на ЕС. Какво обаче може да се разбира под "лични данни" и знаем ли каква информация предоставяме?

"В регламента дефиницията е за всяка информация, която е свързана с идентифицирано физическо лице или с лице, което може да бъде идентифицирано. Дори геолокацията представлява лични данни.", коментира адвокат Асен Велинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 6 години
От зората на Интернет е известно, че само ****от би предоставил личните си данни в Мрежата.Ваш: Ричард Столман
14
0
 
0
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 6 години
....zbrana na Feisbuk !!!...I krajbarta se preustanoviava ! ...tselta na feisa e da vi sabira lichnata informatsia !!!...tam se znae vsichko za vas !!!...po nikakav nachin ne mogat da vi zashtitiat ot sobstvenata vi glupost !...vsichko e linkvano !!!
13
0
 
2
 
! Отговори
ЮЛИ преди 6 години
ИМАМ ПОЗНАТ КОЙТО РАБОТИ В БДЖ КАЗА ЧЕ КАШОНИ С ДОКУМЕНТИ С ЛИЧНИ ДАННИ СТОЯТ НА НЕ ОХРАНЯВАНИ МЕСТА С ГОДИНИ СЛЕД ОПРЕДЕЛЕН ПЕРИОД НА ''СЪХРАНЕНИЕ'' ГИ ИЗХВЪРЛЯТ В КОНТЕЙНЕРИТЕ ПРЕД ОФИСИТЕ ИМ.ЗА КАКВО ГОВОРИМ
12
0
 
7
 
! Отговори
Ванката преди 6 години
И глобата започва от 10 млн. евро! или 4% от оборота, взима се по-голямото! Всяка фирма, учебно заведение, лекарски кабинет трябва да си има длъжностно лице по опазване на данните! Що за малоумщини????!!!
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ахахх най модерното е ГДПР застраховката там застрахвоки за милиони... там ще е големият бизнес, ако нямаш застраховка, нали помните как палеха колите, сега ще ви нападат със софтуери за по 10 000 евро и ако не сте застраховани познаи закривай си бизнеса...
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е недейте бърза с имиграцията нека Мария Габриел и колеги билднбат супер компа та тогава по вайбъра да пръднеш ще дойде някой да те пита ти ли замърсяваш въздуха
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
уф 7000 или 14000 евро беше, но и на двете ще съм доволен !
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно е вярно - НОВ РЕКЕТ за бизнеса!!! Още от преди няколко месеца разни алчни и некадърни адвокати правят семинари за луди пари и се точат с нови безумни тарифи да рекетират малките фирми!!
7
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
след като влезе в сила ако получите СМС, майл или тел обаждане с цел реклама може да ги съдите за едни много добри пари - 7000евро :) по бългърски вече виждам пълни съдилищата
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На всеки трябва да му се сложи по една черна кутия на врата като при самолетите за да знаят какво се случва с него. Откриха ли малайзиския самолет откриха дръжки още един начин да следят хората и да им вземат отечатъка после отпечатъка ви отива някъде и един ден ви привикват в САЩ като Желяз. Аз мисля да емигрирам към Тайван или Австралия или Канада само не в ЕС.
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
да се поправя...ГДПР в България = поредната тояга за рекет над бизнеса !
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГДПР = поредната тояга за рекет над бизнеса !
3
0
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 6 години
Тия, които имат нужда от личните данни на някого, просто ще знаят при кого трябва да отидат да ги получат.. Не безвъзмездно разбира се :)
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За ЕС има значение, за нас поредната директива, само на хартия.
1
2
 
6
 
! Отговори
С преди 6 години
Стига с този ес то е бивш ссср старчоци гълтат пари