Хората забравят разума, започват да живеят по инерция

Човек трябва да мисли философски за смъртта, твърди Стефан Цанев
22 апр 2018 10:00, Красимир Ангелов
83

От всички същества на този свят, само ние имаме разум и трябва да го използваме. Хората често забравят това, като потъват в бита, започват да живеят по инерция – без да мислят, само ядат, стават, работят, връщат се... Тъжен е моментът, когато стигнеш до края на жизненото си поприще и се запиташ за какво бях на този свят, какво направих? И този въпрос е много страшен! Това заяви известният български драматург, поет и писател Стефан Цанев в предаването „Опорни хора“ по телевизия Bulgaria On Air.

"Човек трябва да мисли философски за смъртта. И който има деца, да вярва на децата си. Защото човек се обезсмъртява чрез децата си", посочи още Цанев.

Според него усещането на българина, че живее по-зле отколкото през комунизма, идва от това, че другите народи живеят много по-добре и "ние това го разбрахме".

"Навремето другаря Сталин като не пускаше никой да излиза, всички си мислеха, че в Съветския съюз се живее много добре. А ние, че живеем по-добре, отколкото беше например през 65-та година, в това няма спор. Малко забравяме тези неща, които сме придобили", подчерта драматургът.

По думите му българските политици, ако искат, могат да направят живота в България по-добър. "Противопоставянето, явно им е необходимо да съществуват. Свикнахме някак, с вечния конфликт между БСП и ГЕРБ. Но тези скандали, те не ги правят в името на хората, а за тях самите", допълни той.

"Даже, което е лошо, че го казвам, колкото е по-зле, за хората на изкуството е толкова по-добре, защото тогава талантът се изостря, неговата сетивност и готовност за протест. Защото всеки иска да живее добре, но когато човек живее много добре става мързелив, почва да губи съпротивителни сили, тръгва по течението, наслаждава се на живота и полека лека забравя", допълни Стефан Цанев.

Какво още каза големия ни драматург вижте във видеото на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
2
 
3
 
! Отговори
ШМАТКА преди 6 години
много философски взе да мислиш бе и ти?И ти си от онези, които пееха години наред, че държавата ни не я бива и трябва да я обърнем с хастара нагоре да дойдат нови хора като теб дето да ни управляват и да рушат, за да заличим по-бързо България!Сега се скрий и не умувай,защото ти не си от хората, които ще запомним с добро-дребна душица ,некадърен писач си и това е!
76
0
 
2
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Двете реалности са несъвместими, подобно на две несъвместими софтуерни операционни системи.Преживелите не говорят за нея, защото другия свят е коренно различен и несъвместим с това което си мислим, че е истинската реалност
75
1
 
3
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Не виждам никакъв смисъл в разкриване тайната на смъртта.Господ е милостив и преживяването при смъртта е "черешката на тортата, наградата в края на живота. Всички които заслужават /това звучи малко себелюбиво/ ще я получат.
74
3
 
1
 
! Отговори
666 преди 6 години
Ами ти си мисли за оная с косата, щото ти е време ,аз съм още млад и ми се живее!
73
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 6 години
А този пореден лакей си дава вид че не е и чувал че българите са подложени на геноцид от евреите! Румънците не и затова в Румъния се живее по добре. А в България се ликвидират само българите, ромите живеят добре, по добре от тези умразни на дявола яхве българи, пособията им растат изпреварвайки инфлацията. Имат проблеми с училищата, - не им дават да си показват *** на момичетата, но го преодоляват демократично - учителките и директорката да са ромки.
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Напомня ми на катедрала.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
...сред този народот света и от Бога отлъченако срещнеш честен човеку.-б.-и.-й года не се мъчи!...България - страната на убитите и унизените поети и творци.Прочети още на: https://dnes.bg/obshtestvo/2018/04/22/horata-zabraviat-razuma-zapochvat-da-jiveiat-po-inerciia.374318,2
70
3
 
5
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
ПСЕВДОВИМЪТ МУ Е "СЛЪНЧОГЛЕДА" ! ТОЙ Е НАПИСАЛ ЛИБРЕТОТО НА ОПЕРАТА " ПОДМАЗВАЧА".... В КОЯТО Е ГЛАВНИЯ ГЕРОЙ :- " ПОДЛИЗУРК ИНТИЛИГИНТНИЙ " !!!!!!!
69
3
 
4
 
! Отговори
Де Гол преди 6 години
Някои хора остаряват или като *** или като катедрали, този със сигурност ще е като ***.
68
1
 
5
 
! Отговори
Иво Христов преди 6 години
80 процента от българите са ***.
67
0
 
8
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
До adfgad. Не в това е въпросът. На РУсия и харесва да продава суровини, харесва и да е ресурс, но от което печели. Проблемът е, че на запад е настъпила пълна деградация на човека, на човешката личност, и Западът иска всички да са като него, а това не може да стане, светът е мултицивилзационен. Западът се опитва да изнася от помията си наречена демокрация, и да замърсява останалия свят!! И това ще погуби същия тоя запад, заедно с безмозъчото чудовище което го крепи - САЩ.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В периода 2006 -2009 г. поетът Стефан Цанев издава 4 тома от поредицата ,,Български хроники ". Самият той отбелязва, че това не е исторически труд, а художествено произведение или поема и не претендира за достоверност. Цанев признава , че за написването на поредицата го е подтикнал историкът Николай Генчев.Наистина хората забравят и започват да живеят по инерция....
65
1
 
14
 
! Отговори
adfgad преди 6 години
запада използва изтока като ресурс, е как на изтока да му харесва тази пагубна роля
64
0
 
2
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
До АнонименТой е писател, това е факт, но не е историк. Дори не е любител-историк, а иначе че бичува човешките пороци, нали затова е писател. А демокрацията .... майната и!
63
0
 
6
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
До АнонименБългарският "нет" е изкл. беден на литература, няма да намериш.
62
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Бай ОняТой може да е демократ или не,незнам,но има доста интересни произведения,които бият човешката пошлота и лицемерие,като с камшик.
61
5
 
5
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Г-н Цанев, всичкото хубаво, ама защо измислихте тая смехория Български хроники, след като от история разбирате толкова, колкото Бойко Борисов от държавност! То не бяха шумери, та чак до неандерталците да бяхте стигнали. В България от история, политика, футбол, коли и жени разбира всеки средно-статистически полуграмотен ***! Не сме велик народ и никога не сме били такъв, а доста сив, безцветен но успял да се промъкне през вековете, за разлика от много други ярки и ярко изгорели.
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсих произведения на Стефан Цанев в нета и няма такива!Или поне тук в Германия са ги блокирали,не знам.Той има някои доста интересни произведения,с философски оттенък.
59
1
 
16
 
! Отговори
Бай Оня преди 6 години
Стига с тая демокрация! Повръща ми се от нея, досира ми се! Долу демокрацията, това властта на богатите престъпници, които ти разиграват театър народе *** и ти си мислиш че нещо от тебе зависи, нищо не зависи от тебе, при диктатурата народе си много по-свободен отколкото сега!
58
1
 
8
 
! Отговори
Стефан Цанев преди 6 години
Не казвайте утре със вик на площадаще кажа истината, после - на клада!На клада, но утре, а днес потърпете.Днес се налага да премълчим.Носете си новите дрехи, момчетаПадаме, както ходим.Умираме, както спим.