За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

В мащабния парад ще дефилират бойните машини на въоръжение в момента
65
За 140 г. Българска армия на 6 май: Военни, техника по земя и небе...

140 години от създаването на Българската армия се навършват през юли 2018 г.

По повод на тази значима годишнина във военния парад на 6 май – Деня на Храбростта и празник на Българската армия, ще преминат представителните блокове на Въоръжени сили и ще бъде представена военна техника, на въоръжение в Българската армия. Това съобщиха от Министерството на отбраната.

Още по темата

На 3 май от 19.00 часа в зала № 1 на Националния дворец на културата ще се проведе празничен концерт с участието на Гвардейския представителен духов оркестър и Представителния ансамбъл на въоръжените сили.

На 5 май от 20.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе "музикален парад" с участието на Гвардейския представителен духов оркестър на Националната гвардейска част (НГЧ), представителните духови оркестри на видовете въоръжени сили и фестивалния оркестър от състава на НВУ "В. Левски" и в.ф. 24150 - Стара Загора. След завършването на музикалния парад ще се проведе празнична илюминация.

На 6 май от 09.00 часа пред паметника на Незнайния войн ще се проведе освещаване на бойните знамена и знамената-светини.
 
От 10.00 часа на площад "Княз Александър I" ще се проведе военен парад с командващ – генерал-майор Михаил Попов, командир на Сухопътните войски.

В парада ще участват Гвардейският представителен духов оркестър с духовите оркестри на видовете въоръжени сили; знаменен взвод на Националната гвардейска част (НГЧ) и представителни блокове на Военна академия "Г.С.Раковски" (ВА) с бойното знаме на академията; НГЧ с бойното знаме на частта; Националния военен университет (НВУ) "Васил Левски" с бойното знаме на университета.

Ще преминат още два блока от Сухопътните войски (СВ) с бойните им знамена; Военновъздушните сили (ВВС) с представителното знаме на ВВС; Военноморските сили (ВМС) с представителното знаме на ВМС; 68-ма бригада "Специални сили" (брспс) с бойното знаме на бригадата; формирования, подчинени на Съвместното командване на силите (СКС) с бойното знаме на Мобилната КИС; Служба "Военна полиция" с представителното знаме на службата.

Представителните блокове ще са в състав от 64 военнослужещи, водач на блока, 3-ма офицери и знаменосец с 2-ма асистенти. Водачи на блокове ще бъдат началниците на ВА, НВУ, командирите на бригади (бази) и части.

В парада ще участват следните типове бойна техника: танк Т-72, самоходна гаубица "2С-1"; бойна машина на пехотата (БМП-1 и БМП-23), многоцелеви транспортьор лек брониран (МТЛБ) "Тунджа", бронетранспортьор (БТР) 60ПБ МД1, зенитно-ракетен комплекс "ОСА"-AK, 152-мм оръдие гаубица Д-20, реактивна система за залпов огън (РСЗО) БМ-21 "Град", тактически ракетен комплекс (ТРК) "Точка", бронирани леки автомобили с повишена проходимост "Мерцедес" G 270, брониран "Хамър", бойни бронирани колесни машини "Commando seleсt" и "Guardian", брониран автомобил "SAND CAT", пускови установки от зенитно-ракетни комплекси  С-300, С-125 и С-200.

Военновъздушните сили ще представят типове летателна техника, която е на въоръжение в момента. Над площада в различни формации ще преминат вертолет Ми 17 - носещ националния флаг; вертолети Ми-24 и АS-532 AL "Cougar", военно-транспортен самолет C-27J "Spartan", учебните самолети L-39ZA и "Пилатус" РС9М и бойните самолети Су-25 и МиГ-29.

От 12.00 часа на 6 май ще се извърши тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред сградата на Администрацията на президента. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари