Не с кафе, утрото трябва да започва с чаша вода!

Статистиката е, че само в 10 % от случаите това се случва
26 апр 2018 13:37,
8
Не с кафе, утрото трябва да започва с чаша вода!
Снимка: Pixabay

Експертите съветват да започваме деня си с чаша вода, за да се радваме на тонус и добро настроение. Водата има ключова роля за възстановяването на водния баланс в организма, което е особено важно сутрин, тъй като по време на сън, тялото губи енергия и течности през дихателната, сетивната и отделителната система.

Затова трябва да изпием чаша-две вода, непосредствено след като станем от леглото, за да се събудим, освежим и заредим с енергия за целия ден.

"Чаша вода сутрин на гладно е най-добрият начин да събудим организма си и да дадем добър старт на деня. По време на сън и след събуждане, тялото ни се освобождава от всичко излишно и има нужда от вода, за да се възстанови - споделя д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене. -

Чаша вода на празен стомах стимулира елиминирането на отпадъчните вещества от организма, засилва метаболизма и улеснява отслабването. Освен това, водата освежава кожата и подобрява тонуса".

Съветът е елементарен, но истината е, че дори не се сещаме сутрин да пием вода. Единствената ни мисъл е как по-бързо да се доберем до заветната чаша кафе.

Изследване сред градското население в България показва, че едва в 10% от случаите пием сутрешното си кафе в комбинация с вода, което може да доведе до дехидратация на организма на по-късен етап през деня.

Топлите и плодови напитки зареждат организма ни с енергия, но не компенсират изцяло нуждите на тялото от вода и следва да бъдат допълнителен, а не основен източник на хидратация.

"Важно е да не се пропуска сутрешният прием на вода. Тя трябва да допълва кафето, а не да се замества от него. Кафето има редица ползи за организма, но е естествен диуретик и следва да се консумира умерено.

Често прибягваме към него, когато сме уморени, а можем да допълним или заменим приема му с вода. Добрата хидратация помага за справянето с пролетната умора, която е характерна за пролетта" – коментира д-р Райна Стоянова, диетолог и експерт по здравословно хранене.

Вследствие на забързания начин на живот, дехидратацията е все по-често срещано явление, което води до редица негативни последици като лошо храносмилане, неприятен дъх, раздразнителност, умора, главоболие и дори... депресия.

При всеки човек необходимостта от течности е различна, но приемът на чиста вода през деня не бива да е по-малко от литър и половина - два. При стрес, физическа активност, вирусни заболявания или умора, количеството следва да се увеличи.

Редовната консумация на вода има редица ползи за здравето и добрия външен вид. Полезна е за бъбреците, отделителната система и стимулира изхвърлянето на ненужните вещества от тялото. Доказана е ролята на водата в борбата с вирусите и чувството за умора.
Водата помага на кожата да изглежда здрава, еластична и стегната, а също така е наш съюзник срещу стареенето и не на последно място – допринася за редуциране на телесното тегло и поддържането му в добра форма.

За да сме здрави и красиви по всяко време на годината, специалистите съветват да пием чаша вода сутрин на гладно и да не забравяме за нея през целия ден.

А ако включим в менюто си пълноценна и здравословна храна, ограничим приема на алкохол и захарни изделия, и увеличим физическата си активност, добрите резултати ще ни радват през целия живот.

Данните са от количествено онлайн изследване от 2017-та, което е на тема "Нагласи и консумация на напитки". Направено е сред градското население на възраст от 16 до 60 години в населени места в България с 30 000 и повече жители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
3
 
! Отговори
до 5 преди 5 години
Било 99% вода,кафето е диуретик умнико,обезводнява организма.
5
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Баба ми е казвала, че вода на гладно не се пие
4
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В кафето има 99% вода. Експертите са махмурлии и сутрин много им се пие вода. Пияници, като ги видиш експертите на какво приличат, си личи, че злоупотребяват с водата след препиване. Зайкобайкова, петрова и други.
3
2
 
3
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Да точно така е.Вода сутрин на гладно е полезна а ако може да се комбинира Топла вода с разбъркани вътре една чаена лъжичка семена от чия или подобни...ленено семе...и т.н.и веднага след това тоалетна или са гимнастика и сутрешен тоалет..по късно закуска с кафе но винаги с нещо леко солено а не само сладко.например сандвич със сирене и шунка.миене на зъбите .през това време проветрение на спалнята и подготовка за работа. Лек ден ви желая!
2
4
 
5
 
! Отговори
експерт-алкохолик преди 5 години
Как така ще ме съветвате да пия вода веднага след събуждане , бе експерти набедени ?!Вие алкахолици ли сте , пожар ли гасите , що ли ?Знаете ли какъв стрес за още не съвсем събудения организъм е това ?! Знаете ли , че има и натравяне с вода , когато е много или се пие в неподходящо време ?!Сутрин след ставане се гълтат няколко ГЛЪТКИ вода /йогите препоръчват дори ЕДНА глътка /, за да може стомахът да се ПОДГОТВИ за активен режим и едва след 15 - 20 мин. може да се пие повече вода или друго.
1
4
 
9
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 5 години
вече е прекалено - не пий дори и кафе, не пуши, не....., само блъскай до поне 65, и то за този дето клати клоните, а дори и да си добре платен, пак цената е прекалено голяма, животът ти отива в стрес и неприятности, и освен да гледаш скъпите яхти и коли друго не ти остава май, така, че ще пия кафе сутрин!!!