При вот днес: ГЕРБ води на БСП с 4%, четири партии сигурни за НС

33% от българите искат да гласуват за чисто нова партия
Обновена: 26 апр 2018 16:27 | 26 апр 2018 13:00, Веселина Йорданова
159
При вот днес: ГЕРБ води на БСП с 4%, четири партии сигурни за НС
Снимка: архив, БТА

ГЕРБ, БСП, ДПС и Обединени патриоти са сигурни участници в следващ парламент.

Ако днес се провеждаха парламентарни избори, 24.5% от българите биха гласували за партията на Бойко Борисов, а 20.5% - за тази на Корнелия Нинова.

ДПС е с електорален дял от 6.1%, а ОП – с 5.5%. С 1.1% "Воля" би загубила шансове за участие в следващ парламент, показват данните от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп”, проведено в периода 12-18 април сред 1000 българи.

Предсрочни парламентарни избори не са нужни на страната ни, според 56 процента от българите. 27 на сто искат предсрочен вот. 53% от избирателите на БСП се обявяват за предсрочни избори. Близо половината от хората, които искат предсрочни избори посочват, че биха гласували за нова партия.

За последната година с 3% нарастват желаещите да гласуват за нова партия и сега те са 33% от пълнолетните българи. Сред тях по-често се срещат хора на възраст между 18 и 40 години, жители на малките градове и на селата.

Според социолозите въпросителните вдясно са повече от предлаганите решения. Има две ядра – около РБ и около "Демократична България". Нито едното от тях засега не си гарантира присъствие в следващ парламент. Извън тях остават 5% българи, които биха гласували за нови десни партии. Те са ресурс, който тепърва ще търси политическо представителство, смятат анализаторите.

В момента няма политическа партия у нас, чието влияние еднозначно да нараства. Ретроспективните данни на "Екзакта" сочат, че след президентския вот през 2016 г. влиянието на БСП нарастваше. Този процес е прекъснат понастоящем.

Априлското изследване показа, че общественото мнение е разделено на два съизмерими дяла, когато става дума за това дали расте или намалява влиянието на ГЕРБ и БСП. 27% твърдят, че влиянието на ГЕРБ расте през последните месеци, а според 29% то намалява. БСП разширява влиянието си според 26%, а според 28% го свива.

Повечето партии, които не са представени в парламента, са оценявани от хората като губещи политическо влияние.

Данните са от национално представително изследване на "Екзакта Рисърч Груп", проведено в периода 12-18 април 2018 г. Чрез полустандартизирано “face-to-face” интервю по домовете им са изследвани 1000 пълнолетни лица, в 125 гнезда, в 89 населени места. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е около 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
142
0
 
1
 
! Отговори
До Анонимен 129 преди 5 години
Много си прав браво ! Самият народ си е виновен сам. Защо има гласуване. Трябва да знае.ем гласуванията и партиите. По добре да е само една партия колкото по малко толкова по добре да ги контролираме. Сега много са се нагушили в парламента. Симеонов , Каракачанов , Марешки , Борисов , Нинова и ДПС , Атака , АБВ на Георги Първанов много бе. Много партии и депутатите в тях се гушат с парите на бедните. Увеличаване ток , вода , парно само за да смукат много пари. Вижте какви гуши имат нашите полит
141
0
 
1
 
! Отговори
Няма избори преди 5 години
Резултатите от изборите са фалшиви. Резултатите от бъдещите избори също ще са фалшиви. Те ще са договорка между партиите, главно ГЕРБ и БСП. Може и злодеят Кост-офф да намаже, както намаза с КЕВР, който чрез мумията Ив. Иванов отчислява главно за Кост-офф от всяко покачване цените на вода, ток и парно и не само. Това е истината. Избори в България НЯМА. Тази клика от партии, която ни разиграва театри на партийни борби, граби от всеки от когото може - и от ЕС и от Шорош и от Русия и от арабите.
140
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колко герберастки платени *** възвеличават комунисти като Бойко или Цецка и си мислят, че тиквата "бие" комунистите от БСП. Той и Цецка Цачева са си били активни членове на БКП. На него университетът му е Тато.
139
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не се учудвам, едни и същи...
138
1
 
4
 
! Отговори
АМАн от партии преди 5 години
Става въпрос за Нарочно създадени доказано престъпни групировки маскирани като партии..
137
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ДА ВИ СТИГНАТ ТЕЗИ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИТЕ ГРЕХОВЕТЕ В ОТВЪДНОТО!!!! Жалки мекотели продали душите си:)) И нека триенето започне смешницииииии
136
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ печели само с фалшификации.
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблемът не е бсп,защото никога няма да се върне на власт.Проблемът е герб,че не иска да си ходи.
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е-при избори днес герп има 4%.Но цвъ ще замаже работата.Има опит с кметовете и разни цикаджии.Както се казваше в един виц-хубаво е ,че спечелихме.Лошото е,че никой не гласува за нас.
133
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
НЯМА ПОВЕЧЕ СТРАННО ЗАБОГАТЕЛИ ОТ ДНЕС ЗА УТРЕ МИЛИОНЕРИ ОТ ТИЯ В БСП- НАРИЧАТ СЕ ОЛИГАРСИ- ТА ТИЯ МИЛИОНЕРИ КАПИТАЛИСТИ СОЦИАЛИСТИ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ ИСТОРИЧЕСКИ КАПИТАЛИЗМА- ВИЖ УСТАВА НА БСП ОТ 2.2017 Г ЯХНАЛИ РОЛСРОЙС, МАЙБАХ, ПРИТЕЖАВАЩИ ОГРОМНИ ИКОНОМИЧЕСКИ И ФИНАНСОВИ РЕСУРСИ ЩЕ ПРЕОДОЛЯВАТ КАПИТАЛИЗМА- СНОЩИ ПРАВИХ КЕКС, КЕКС, КЕКС..КАКВО ЩЕ РИКЪТ ЗА РОЛЯТА НА ПРОЛЕТАРИАТА, А ЗА ЕКСПРОПРИАЦИЯТА, А СВИНАРСКИ..............КЕКС, КЕКС
132
10
 
11
 
! Отговори
Провалилата се БСП преди 5 години
Цялата истина е, че социализмът се провали поради невъзможността да се създаде печеливша държавнопланова икономика! Когато на комунистите им става ясно, че комунизма е невъзможен, те губят идеологически ориентир, а комунопартия без идеология е просто котерия, която защитава лични и групови интереси! По този начин използвайки властовите си ресурси и позиции по време на прехода БСП се превърна в полу-мафиотска структура заграбила по-голямата част от капиталите на България!
131
6
 
22
 
! Отговори
опаааа преди 5 години
Само да ви кажа че този пасквил тоест "проучване" е правено и финансирано по поръчка на кльощав евродепутат от ГЕРБ,така че правете си сметка колко е "достоверно".
130
8
 
14
 
! Отговори
Патилан преди 5 години
До ognyanzНай-добре разбрахме как ни управляват "знаещи" комунисти,когато ни управляваше един "много знаещ" ,Румен Гечев се казва. С неговите решаващи "знания" България фалира през 1997 г. Повните ли,другари и другарки комунисти ???
129
19
 
20
 
! Отговори
Червените милионери преди 5 години
Червените милионери ограбиха България:Р.Овч.(дългият инкасатор)-милионер; *** Нинова(г-жа Лъжа)-милионер, предс.на БСП; Г.Гергов-Свинарят-милионер,предс.на Пловдивското БСП; Гуцанов-Медузата-милионер,предс.на Варненското БСП; Бриго Аспарухов-милионер пенсионер; Манджуковмилионер;Гущеров-милионер;Гоце агента-милионер;Вес.Лечева-милионер и още много червени милионери откраднали милионите си от българския народ. А оглупелите от бедност червени симпатизанти продължават да ходят на Бузлуджа и да гласуват за БСП. Нека са щастливи...Д.Благоев ако ги види от някъде ще се обърне в гроба.
128
6
 
22
 
! Отговори
Пепеляшка преди 5 години
Лошото е, че в България Пепеляшките определят коя партия ще е на власт. Пепеляшките за 30 лв. отиват чинно до урните и пускат бюлетината, която е определена от емисарите на Цвинокио. Та за туй мафиозите са вече 10 г. на власт. И за това Пепеляшките нямат баране и никакъв закон не ги лови.
127
4
 
11
 
! Отговори
Докато преди 5 години
двете крила на бившата БКП воюват и имат толкова привърженици, България е обречена на бавна смърт...останалите 55% мърлячи да го духат, щом не могат да се организират и да разкарат две групи по 20% ***! Включително и аз! Не си падам по духането, но някак и не успявам да намеря критична маса привърженици, които да ми помогнат да оцелея в такава несмислена среда.
126
5
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 5 години
Най хубавото ,е че днес няма избори.
125
7
 
26
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 128: У ваше село може да е така, но аз познавам в София доста хора, които гласуват за БСП. И това ще се види на следващите избори, дано да са по-скоро. ГЕРБ изобщо нямат понятие какво е това икономика и как се управлява. Вече трети мандат освен за пътища и саниране, за нищо друго в икономиката не говорят (като изключим кьорфишека за цифровизация). И затова от доста време изоставаме и от Румъния.
124
4
 
4
 
! Отговори
Petyo преди 5 години
20% за ДПС хахахах... от къде?
123
8
 
26
 
! Отговори
Бръчков преди 5 години
Е добре , 33% ще гласуват за новата партия , която е няма ! И да я има ,тя ще се коалира с герберастите и пак Тиквеника ще ни е честит ....Амин ! Ако БСП и ДПС направят кабинет , то веднага ще се развърже пълната с крадени пари Бойкова каса и протестерите няма да мигнат !!!