Борисов иска: Българи да ремонтират военната ни техника

Внасят проектите за нови самолети и бойни машини в МС на 9 май
37
Борисов иска: Българи да ремонтират военната ни техника
Снимка: Правителствена пресслужба

"Амбицията ни е проектът за модернизиране на машините за Сухопътните войски да бъде реализиран в български предприятия и в процеса да бъдат ангажирани български учени, инженери, механици". Това обяви министър-председателят Бойко Борисов при посещението си във военноремонтния завод "ТЕРЕМ - Хан Крум" в Търговище.

По думите му това ще позволи отпуснатите средства от държавния бюджет да останат в България, да се развива научният потенциал и да се повиши жизненият стандарт.

"За съжаление, не така е било през последните години. Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", коментира вицепремиерът Томислав Дончев. Той посочи, че желанието на правителството е да бъде ангажиран целият индустриален и научен потенциал на страната.

"Ако този потенциал бъде развит, той ще може да намери и други клиенти", посочи Дончев, цитиран от правителствената пресслужба.

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лв. без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лв. без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
16
 
! Отговори
МДА преди 5 години
Имам приятел който ремонтира самолети. Заплащането не беше ниско тук, но на фона на това което взима сега във Франция е нищо. Кой точно ще предпочете да се занимава тук за жълти стотинки и да гледа как наоколо всеки без никакви познания си пълни гушата а не да замине и да получава подобаващо заплащане за труда си.
13
5
 
6
 
! Отговори
:)) преди 5 години
Хайде Борисов, да сваля сакото и да започва да ремонтира морално и физически остарялата военна техника, а не само да брои пачки и да плямпа! Не известно ако липсват резервни части и както вече липсват специалисти кое ще е по изгодно!пп. ремонтираното може и в музеят да бъде изложено! :))
12
0
 
21
 
! Отговори
.. преди 5 години
Едно време (когато аз бях воник) почти всичко си се поддържаше тук. МИГ23 се ремонтираше у нас, само по-специфичните неща по самолетите го правеха в СССР.А сега?!?! Няма кой а? А ми няма, всички избягаха и си взеха способностите с тях.
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То хубаво, но в тази умряла територия от къде ще намерят специалисти за тази цел (старите се пенсионираха, младите избягаха) иначе е лесно да се плещят приказки за пред наведените журналисти.
10
6
 
17
 
! Отговори
HELL преди 5 години
"БОРИСОВ ИСКА: ДРЪН ДРЪН ДРЪН", "ЦВЕТАНОВ ИСКА: ДРЪН ДРЪН ДРЪН"30 години от въведената пазарна ИКОНОМИКА(Икономия - майка на мизерията) сега ми говори за ИКОНОМИКА - производство! Тея 240 не са с 5 века назад те са преди неадерталците. Казано "безгръбначните"
9
0
 
13
 
! Отговори
Expert преди 5 години
Сега очакваме най-после някой да заговори за офсетна сделка.
8
1
 
29
 
! Отговори
ТЕРЕМ преди 5 години
В ТЕРЕМ стоят струговете. Отворете заводи от 1 до 5 в Търговище и ще почнем от утре. Техниката е там, хората са по блоковете около завода, само да кажат и ще почнат от утре. Сложи си парите дето са ти думите БОКО айде да те видим. ***!
7
1
 
18
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Добра идея. Подкрепям. Защо чак сега ? Ама карай. Стига сме пълнили гушите на чужди фирми.
6
3
 
13
 
! Отговори
Веско преди 5 години
Извенете, това ли е танка който ни остана??? Много хубаво са го боядисали веее!!! Браво!
5
0
 
22
 
! Отговори
тъпчо преди 5 години
Едно време произвеждахме БТР, БМП, МТ-ЛБ. А по лицензи от СССР, тук правехме 122мм САУ и 120мм МХ Тунджа.За лекото стрелково пък да не говорим, то се прави и сега.
4
1
 
24
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 5 години
Малко е късно, трудно ще се върнат хилядите инженери прогонени от предприятия, заводи и развойни институти !!! Новите са МНОГО ЗЛЕ, не че са глупави, но нямат базата за развитие и нивото им е под бившите средни техници........
3
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Още една такава новина и ще реша че разБойко може и да открие топлата вода
2
18
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
ДЪРЖАВНИК...
1
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"За съжаление, не така е било през последните години. Най-лесно е да се купува, да се харчат парите на данъкоплатците", коментира вицепремиерът Томислав Дончев."А кой е на власт през последните години бе, плешо?