Соц ли е да се празнува 1 май? Какво е да си герой на труда?

И още в "Директно" - да избереш село Хвойна пред Милано
Обновена: 1 май 2018 22:48 | 1 май 2018 22:29, Екип на Bulgaria On Air
79
Соц ли е да се празнува 1 май? Какво е да си герой на труда?
Кадър: Bulgaria ON AIR

Ех, по бай Тошово време какви празници имаше… Соц ли е да се празнува 1 май?

Много хора спорят дали 1 май е комунистически празник. Соц ли е днешният ден и какво означава да си герой на труда? Къде са наследниците на Найда Манчева и какво е останало от нейните корени в родното й село Цръклевци?

Много млади хора ще чуят за Найда Манчева за пръв път. Други обаче асоциират името й с герой на социалистическия труд. Историята на тъкачката-многомашинничка започва от села Цръклевци.

"Малкият Париж", чиито улици днес са празни, някога е бил изпълнен с живот. Днес в селото има 25 души, а в града няма действащо училище, защото деца не се раждат. Колко от тях помнят коя е Найда Манчева и раждат ли се още такива жени?

В "Директно" по Bulgaria ON AIR - историята на Кристияна Брънзалова или как се стига от Милано до село Хвойна.

Всеки от нас е виждал стотици живописни снимки от красивите високопланински села в България. Малките, но красиви сгради, спотаени между планинските хълмове, правят картината уникална. За да продължава прекрасната архитектура да съществува обаче, трябват много усилия. Какво е общото между Италия и Родопите?

Кристияна Брънзалова изучава архитектура в Милано. Дипломната й работа е реставриране на къща в родопското село Хвойна. Как архитектът успява да запали сърцата на мнозина родопчани?
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като пишете за първи май, поне си направите труда да проучите от къде е тръгнал да се празнува и защо, а не да пишете само за герой на сициалистическият труд.
32
3
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 5 години
Ех, няма да се върнат (за сега; за по-нататък ми дадоха гаранция, че ще стане) тия златни времена... Иначе най-ми липсват манифестацийте.
31
8
 
21
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До кори:)))Забрави да им кажеш че ни строяваха два часа преди манифестацията и чакахме величията да закусят за да се качат на трибуната.Това чакане най го мразех.
30
9
 
12
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До АнонименВиждал ли си `манифестация`? Работническата класа("управляващата") под строй с маршировка и скандирания; с глава надясно ,акламира застаналите("слуги на народа")на трибуна над тях, които отегчено помахват с ръка.
29
5
 
25
 
! Отговори
Кори преди 5 години
До Така се говорешеТо ако беше така, добре-напред ще вървят качествените. Сега е 5 сутринта,ще си позволя една лична история от онова време. На 18 съм, работя в завод и искам да уча.Отивам в канцеларията и го заявявам, не търся `другия начин`,но трябва да съм редовна смяна за да мога да уча, а аз съм на смени; влиза шефът ми ~Не~! Онемявам, защо? Чиновничката също пита-Защо?-Ами защото е ДОБЪР работник и ще го изгубя!!! Разбра ли: добрите работници си остават работници, лошите шефове им стават!
28
13
 
19
 
! Отговори
Кори преди 5 години
Не, не е лошо да се отбелязва 1 май и 8 март не е лошо да се отбелязва. Най-малкото са история. Лошото е когато иначе достойни дати попаднат в ръчичките на комунистите.Всичко обсебват, всичко изкривяват и всичко така оплескват, че почтения човек се пази да не се омърси.
27
5
 
8
 
! Отговори
муспи преди 5 години
Другари, по същество! Не се отплесквайте по Китай другари, ето пред очите ни е Сканднавския социализъм, докато в Китай с мшлард и половина - хиляда и петстотин милиона, - ние сме пет и виждате аняаярхията, - безсилен ще е и самия дявол йехова ако седне на трона на Мао. После, всичките тези идеи - равенство, справедливост, уважение към другите са на бялата раса,подложена на геноцид от евреиге, които се точат да владеятчрез китайци.
26
8
 
8
 
! Отговори
Така се говореше преди 5 години
Навремето ТКЗС краварките реализирали рекорден млеконадой, ги привикваха в София, правеха ги герои на труда, даваха им медал, панелка в младост, правеха ги депутати и дотук със селото.
25
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е да си герой на труда... ? Моля мислете в темата... Ние не говорим за Китай.
24
7
 
9
 
! Отговори
К преди 5 години
Ама не си в соц държава нали лицемерче?Аз съм инженер и смея да твърдя, доста добре съм платен в Бг. През 1989 точно бях завършило соц инженерче и взимах мизерните 165 бай тошови лева. На магурата за тях ми даваха 65долара
23
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тая лелка на снимката се е къпала само на празниците! Честитили са си банята!:)))))
22
4
 
15
 
! Отговори
888 преди 5 години
До КХе хе хе,но не съм и в България. Просто работата ми е такава! А в България отдавна няма работа в моя бранш! Радвай се на Демокрацията,токова е всичко демократично,че бизнеса изрева че нямали кадри инженери! Няма и да ги има....свърши се!
21
4
 
7
 
! Отговори
К преди 5 години
Бил съм 2 седмици командировка в Пекин.На 300 метра от тянънмън ми предлагаха наркотици и ***
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лелееееееее,какви красиви празници имаше преди в България,липсват ми!И като мине манифистацията,някое чеверме или пълнено агне на фурна,със салатите,кюфтетата и пиенето на корем,на някое красиво природно място с цели компании!
19
9
 
21
 
! Отговори
X преди 5 години
До 1234 Гледам *** си ти,къде е в нас.раната ти демокрация здравеопазването? Образованието? Икономиката? Армията? Сигурността? Защо пенсионерите живеят ,като скотове? ТОВА го нямаше преди 30 години!!! Сега *** смотано всичко е разрушено и унищожено,извършва се геноцид спрямо българският народ! Това е истината,даже обичните ви американци го казаха!!! А наздраве!
18
10
 
9
 
! Отговори
Истината преди 5 години
В НРБ икономиката произвеждаше 80% долнокачествени ***.След1989 даже и българите вече не щяха да купуват скъпите и некачествени долнопробно крадени от запада копия.Телевизор велико търново ли? Правец 82 ли? Криви гуми видима ли? Шоколад кума лиса ли? Дъвки идеал ли?Не ставай смешен.А селското стопанство съществуваше заради откраднатата земя на хората и почти безплатния труд на бригадирите. Чужда земя, чужд труд - работата върви.А пък за образованието - що Владо Живков учеше в Швейцария
17
5
 
11
 
! Отговори
888 преди 5 години
До К . Живях 9 години в Китай. Никоя държава не може на малкият им пръст да се мери! По какъвто искаш показател ! Това е социалистическа държава! Има голяма грижа за хората. Жилища, заплати,възможности за реализация. И качествените китайски стоки нещо не ги виждам в България, но съм си копувал такива от САЩ. Така че, каквито и фа си ги приказвате тук за Китай - не сте ли били там да видите, значи нищо не знаете!
16
6
 
9
 
! Отговори
1234 преди 5 години
Каква система ще сменяш бе ***?Какво ще сложиш? Венецуелски комунизъм с 2долара месечна заплата, кубински с 10 или като в русия с 7800рубли?Или тип северна корея с един дебел и милиони пасящи трева.
15
4
 
12
 
! Отговори
К преди 5 години
В Китай комунизмът е само на думи.Партийните другари са милиардери, а обикновените хора скачат от прозорците на заводите. За какво равенство въобще става дума в Китай? Не си прави илюзии.
14
8
 
21
 
! Отговори
X преди 5 години
От всички писаници тук - квалифицирани мнения от чалга поколението и т. н. Уточнявам за неграмотниците: 1ви май тръгва от САЩ - 1886 година мисля, в Чикаго 300 хилядна демонстрация! А за времето на соца, както се изразяват момченцата недоучени - имаше качествено здравеопазване, образование, икономика и селско стопанство, армия и сигурност! А сега какво има в Родината ни??? Демократична капиталистическа разруха да го нарека??? Благодаря! Пак ще сменяме системата! Този път няма да има Народен съд