Екстремните селфита: Нужда от внимание, търсене на идентичност...

Копират се един друг, не са склонни да слушат авторитетите, смята психолог
2 май 2018 13:45,
15

Човек не трябва да рискува живота си за тъпотии като селфита, ако не е подготвен за това. Господ ни е дал този живот за важни неща. Това подчерта бизнесменът и продуцент Кирил Вълчев–Скалата, след като деца увиснаха от покрива на 16-етажен блок в Пловдив, за да си направят зрелищни клипчета и снимки. Полицията започна разследване по случая.

Още по темата

Преди по-малко от година дъщерята на Кирил Вълчев също си направи опасно селфи. Той обясни, че дъщеря му е акробат и е сред хората, които имат различни възможности от останалите.

"Мястото, на което прави това шоу не е екстремно, защото на около метър има площадка, ако случайно падне. Не може да ограничаваме всички и да живеем в общество на страх. Като не можеш да правиш нещо, седиш си вкъщи и си знаеш мястото", уточни Вълчев в "България сутрин".

По думите му животът е изкуствен, хората не са щастливи и живеят зле. Кирил Вълчев смята, че светът е грешен, хората искат да почувстват нещо истинско и затова прибягват до екстремните селфита.

"Думата "внимание" мотивира младежите да правят тези безумни снимки. Има липса на диалог, търсене на идентичност. Копират се един друг, не са склонни да слушат авторитетите", обясни пред Bulgaria ON AIR психологът Полина Василева.

Тя се съгласи, че заобикалящата среда е голям фактор, но подчерта, че родителят е този, който би могъл да има контрол на средата.

"Добре е родителите да говорим "до посиняване". Отделяйте им време, наблягайте на качеството", посъветва тя.

"Децата са зарязани, гледат ги някакви чужди хора, родителите правят кариери, накрая не познават децата си. Децата си мислят, че ще бъдат звезди в този електронен свят. Семейството е унищожено, всеки се развежда. Светът отива към своя край", заключи песимистично Кирил Вълчев–Скалата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Селфи означава: ще се изтипосам в нета и дано ме харесат, ама нейсе. В нета харесването е илюзия, защото няма личен контакт и общуването е осакатено и извратено. Да си изграждаш самочувствие по този начин е нереално и опасно. Последствията с налице: Бум на кифли и кифльовци, които се имитират един-друг.
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко дете се нуждае от внимание - да покаже какво може, да бъде оценено и да изгради самочувствие. Подителите и учителите са тези, които ртябва да говорят с него, да му помагат и да му покажат кои са истински важните неща в живота. Когато родителите абдикират от тази отговорност - идва интернет. А там има всичко и детето избира каквото му внушат.
9
1
 
6
 
! Отговори
Бай 100ян преди 5 години
Навремето правихме къде къде по големи простотии.Слизал съм от 8-мия етаж по водосточната тръба.Катерил съм се по 60 метров комин с необезопасена стълба,след което съм се провесвал от горе.Падал съм от дърво,удрял ме е ток .Скачал съм от 3-тия етаж върху купчина със сняг.Нямаше интернет,нямаше телефони ,нямаше фейсбук ,нямаше и медии които да отразяват всяка детска пръ.дня.Нито някои се е пребил нито осакатил.Сега с тея наркотици и дискотеки много повече младежи си заминават!!!
8
3
 
4
 
! Отговори
вал преди 5 години
Навремето ,като нямаше селфита ,сякаш не сме правили подобни щуротии.
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това ,което Вълчев казва е много логично.Не можем да се равняваме по некадърниците.
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И какво казал сега този ръбест чукар? Че неговата щерка го прави , щото може, а другуте са "никой", и като не могат да си стоят вкъщи. Ами това направо си е мотивиране!!!! Те това точно доказват тийновете, че не са никой, и че могат и че са готини... Само фишовете за по 20-30 000 като вземат да пристигат по домовете им , тогава ще се стреснат , като остане тате без кола .
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трябва да се признае, това е доста по-важно от КТБ, ЧЕЗ, своеволията на разните КОНПИ-МОНПИ и топящото се население.
4
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
нали сега родителите не могат да пипнат с пръст децата си - ей до туй води.едно време и майката и бащата щяха го спукат от бой, че да слезе на земята
3
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прекалено дълбоки анализи. Сърфистите са в 100 пъти по-гооям риск при 15 метра вълни , но на тях им викаме спортисти. Това си е тръпка и хоби за някой хора явно, защо трябва да е свързано с проблеми ? Някой хора просто обичат адреналин , а други като вас да пърдятт по цял ден на стола. Въпрос на природа.
2
2
 
18
 
! Отговори
Чиновник преди 5 години
Когато човек е лишен от интелект и съответно е неспособен да измисли нещо смислено, с което да се занимава, започва да прави глупости, с които освен, че застрашава себе си, пречи и на околните. А поради липсата на интелект, не осъзнава колко безсмислени са тези действия и затова обикаля телевизиите облечен като циркаджия (както прави Кирчо) и се опитва да убеди нормалните хора колко е готино да се правят глупости и колко "истинско" било това.
1
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Като ги гледам не са съвсем деца , сигурно правят по 10 злобарки на ден :D