С труд и желание: Монаси отглеждат биопродукти, инвестират парите в църква

Братята от сутрин до вечер се грижат за стотиците декари с насаждения
7 май 2018 09:45,
42
С труд и желание: Монаси отглеждат биопродукти, инвестират парите в църква
Снимка: "Монитор"

Монасите от манастира "Благовещение", намиращ се край кюстендилското село Копиловци, залагат изцяло на биоземеделие. Братята, които са около десетина на брой, от сутрин до вечер се грижат за стотиците декари овощни насаждения, зеленчуци и животни.

"Ние работим на принципа на старите земеделци, които са били със затворен цикъл. Например, за да има овощарство, трябва да има оборски тор от животните. Затова отглеждаме крави и овце, а от миналата есен и кокошки. Само за няколко месеца вече имаме над 200 кокошки и 80 пиленца", разказва игуменът на манастира отец Касиан. 

С усмивка белобрадият мъж обяснява, че дори по Великден едва успял да снабди хората с яйца. 

"Не мога да кажа точно колко сме продали, но те не стигнаха. Всички знаят как отглеждаме животните и затова имаше огромно търсене", казва още игуменът.

Той, както и повечето земеделци в Кюстендилско, се оплаква, че голяма част от овошките – кайсии и праскови, са измръзнали по време на студовете през през март.

"И тази година имаше проблеми. Или ще има градушка, или слана, винаги нещо куца. Какво да се прави, природа... Надеждата ми е продукцията от ябълки и круши да компенсира загубите", казва пред "Монитор" още дядо Касиан.

Игуменът на "Благовещение" отглежда с монасите около 1000 декара овошки. Работливите братя могат да се похвалят със засадени над 100 декара картофи, от които също очакват добра реколта. 

"И сега ме сварвате на полето с трактора. В момента бързаме да приключим с пролетниците – да засеем овес, люцерна за животните и просо за кокошките. Няма как, всичко правим сами. Не разчитаме на субсидии, със собствени сили постигаме всичко. Преди време наемахме и работници, но определено работата не им беше по сърце. Искаха само пари да получават и не правеха нищо с желание. Ето, мога да ви кажа, че предния ден си легнах в 4 часа сутринта, защото трябваше да напръскам овошките. Всичко това е много труд, изисква време и сили", обяснява още работливият игумен.

Целогодишно излагат продукция на столичните пазари

Целогодишно монасите от манастира "Благовещение" излагат продукцията си на различни пазари в столицата. 

"И в момента имаме наша сергия с продукция на столичния пазар. Сега продаваме спанак, маруля, лук, чесън, репички, мед. Скоро ще започнем да продаваме и разсад - домати, краставици, пипер, който е изцяло биопроизведен, без торене. Преди известно време ни беше направена проба на марулята и се оказа, че нашата е най-чиста от всички производители в страната. Именно затова много хората идват от различни части на страната, за да си купят от нас продукция", обяснява още той.

Що се отнася до увеличаването на обработваемите площи, за момента братята от манастира казват, че е невъзможно. 

"При мен са идвали хора, които ми предлагат без нищо да обработваме земята им, за да не пустее, но не ни стигат силите, просто има много работа", обяснява друг от монасите.

Църквата

"Предстои ни последният етап от строежа на храма. Всяка една стотинка, изкарана с много труд и пот на челото, я влагаме в него. Започнахме градежа някъде преди около 13 години и сами можете да видите резултата", разказа отец Касиан. 

Той добави, че за първи път се "ражда" цял нов манастирски комплекс - с църква и параклис, с помещения за монасите, миряните и с помощни сгради за живота на светата обител.

"Поради всенародното неразбиране на нашата дейност официално се говори, че се занимаваме с нечисти дела и едва ли не парите, които влагаме, са с цел някаква далавера. Това е проблем на промененото мислене на съвременния човек, който във всичко търси корист. Не могат да приемат, че има хора, които отдават живота си в служба на Бога", категоричен е игуменът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
5
 
! Отговори
Варненка преди 5 години
Адмирации за къртовския труд, който полагат!Чудно ми е нещо. Тъй като обработвам 1,5дка във вилна зона над града, отглеждам всякакви зеленчуци и плодове...ами боледуват! Който ми каже, че може да произведе нещо тотално био-не мога да му повярвам. Няколко години вече отглеждам зеленчуци и плодове и само с пръскане от на баба ми времето (пресечено мляко, пепел от цигари и тн)-не става! Гинат посевите и това е!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... точно в Кюстендилско, където е Манна небесна за череши и вишни, ни разправят врели некипели и ни обясняват как се рентиерстват без рента, собствени имоти, под зоркия поглед на Жандармерията, в която най-важното правило навремето беше, да няма набожни хора, защото под пагон политиката с вярата бях опасни явления?!:)
21
4
 
5
 
! Отговори
ivailo преди 5 години
*** всичко знае и във всичко се съмнява... :))
20
1
 
3
 
! Отговори
Жалеещ преди 5 години
Чия беше целта, ако останете беден и безпомощен, да не можете да отиде до Църквата и там да се примолите да им обработвате част от Земята за да нахраните изнемощялото си семейство, чия беше тази идея, защото ако всички крадат това, което сте засадили и обират плодовете на труда ви, тогава и Сизифовски труд да вложите, пак ще останете гладен - защо трябва Жандармерия да ви пази, как се стигна до такова окрупняване на пустеещите земеделски имоти, защо, защо, защо???!А сега някакви братя, точно в
19
6
 
4
 
! Отговори
Химика преди 5 години
Малко се уморих да обяснявам на невежите "био-любители". Дали си ториш продукцията със синтетични торове или кравешки *-н-а няма никакво значение! Впрочем, има ... при синтетичния тор имаш възможност за прецизно дозиране. Клетъчната мембрана на растението си пропуска нужния амоняк, съответно нитрат. И когато оборската тор идва в повече /щото не може да се дозира/ - да ви е честит "био продукта" набухан с нитрати.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дали е ориенталска далавера или комунист или социалист или шапкар с униформа. Те мразят който печели с труд и продава продукта си като частник. ТАКОВА МУ Е МИСЛЕНЕТО ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА. ЩОМ е извън колестива е спекулант.
17
6
 
4
 
! Отговори
Hristo преди 5 години
лъжат тези брадати дяволи разколници мошеници и ***
16
3
 
7
 
! Отговори
Ако Бог не е в Душат преди 5 години
Няма *** вече да се вържат как десет братя, сам-самички владеели 1000д-ка, без черноработници, охрана и покровителство, защото били набожни, беловласи и съдържатели и съзидатели на безстопанствена църковна собственост, случила се благодарение на безвъзмездната помощ на нашите прабаби и прадядовци!:)Знаем как се прави бизнес по Кюстендилските овощни дерибейства, питайте ги онези от Министерство на Земеделието и Горите, защото иначе оставате без Жандармерия!:)
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гъсениците са най-малкият проблем, щото масово ги пръскат с инсектициди, така че да не ми разтягат локуми за био, еко, флоро и фаунопроизводство.
14
6
 
7
 
! Отговори
nb преди 5 години
дребните мързеливи ориенталски душици веднага прозряха "далавери"
13
1
 
3
 
! Отговори
Синя камък до припад преди 5 години
...с 40 кг, медни пръскачки, пълни с разтвор за овошките, трактор, стълби и само 10 братя, ами марулите, ех тези марули, ами люцерната, тя пък как се пазеше, ама конете люцерна ядяха ли или на всички очите им ще са в просото, а пък тези кокошки, при положение, че за кокошка няма прошка - Желязно стопанство, като се има предвид кои останаха по принцип за черноработници в България, ама пък там трябва желязна ръка, а тук ни рекламират беловласци - може би, ама те трябва да заразяват с Вярата си?!
12
2
 
7
 
! Отговори
Ха-ха преди 5 години
Добра ниша са набарали. Маскираш бизнеса като църковен и си напред ...
11
2
 
7
 
! Отговори
Милиционер, Куче-кас преди 5 години
В Кюстендил, Жандармерията пази овощните градини, иначе гъсениците са най-малкият ви проблем, обаче за да ги опази, трябва някой на държавно ниво, да ви постели пред Министерство на Земеделието и Горите, а от там, през Силовите ведомства, като всичко се решава на ниво Министерски съвет, така че това със Субсидиите е много хубав локум, обаче много чудно как десет братя, пазят, мажат с вар овошките, берат, складират, транспортира, продават, договарят сергии и запазват земите си на тяхната митропол
10
3
 
7
 
! Отговори
... в Храма?! преди 5 години
...Духовната семинария, считайте, че и пестицидите им ще се окажат без мита и без реален произход, без документи и сертификати, което само по себе си, като няма кой да ги провери, означава, че не съществуват, дори и да са били използвано такива!!!...такива ми ти работи...:)Куче влачи рейс!:)Зеленчуковите борси са най-тъмното място за правенето на легален бизнес - там са силовите играчи!:)
9
0
 
4
 
! Отговори
Кой пусна търговците преди 5 години
... а бе вервам им, обаче едни хора застанаха начело на Светия синод, начело на делегации до Светите места, начело на държавни и министерски позиции, а тези хора нямат свян и колата ви да ви открднат, при това историята им е толкова дълга и обвързана на родствено ниво, през всичките тези зависимости, че те владеят и пустеещите имоти на Църквата и инициативите за благополучието на Миряните - та ако тези святи братя се докоснат до онези, които са пуснали дулбоко корени, дори и в Духовната семин
8
2
 
10
 
! Отговори
шматка преди 5 години
10 човека ще гледат 1000дка зеленчуци и овощни градини ама друг път.Това е друг въпрос.Основния е : Защо не получават субсидии.Да не би защото не ползват "правилните" семена и препарати
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕСТЕСТВЕНИЯ ПАЗАР Е , когато производителя дава най добро качество на пазара и продукта да е скъп.
6
1
 
3
 
! Отговори
Ял преди 5 години
Купувам зеленчуци и кисело мляко от едно малко магазинче в Банишора. Тия дни видях някъде от киселото им мляко. Със сигурност ги няма по веригите, а и са една идея по-скъпи.
5
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо ме съмнява в тая жежка пролет да не пръскат поне овошките, при положение че отвсякъде се сипят гъсеници и кво ли не. А и 10 човека да се грижат за такова огромно количество площи и животни без помощта на определени "съставки" звучи като божие чудо :D
4
5
 
15
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
,,Братята ,, са и добри бизнесмени-тяхната продукция е най-скъпа на пазара в Кюстендил.