Проучват Хераклея Синтика в Рупите с още 100 хил.

Античният град вече се радвал на интерес от туристи
12
Проучват Хераклея Синтика в Рупите с още 100 хил.
Бронзова статуетка на Хермес открита в Хераклея Синтика. Снимка: архив, БулФото

100 хил. лв. отпусна правителството за продължаване на археологическите проучвания на Хераклея Синтика в местността Рупите край Петрич.
 
Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Той е разположен на границата между древните области Тракия и Македония.

Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура.

Смята се, че Хераклея Синтика е била столица на Средна Струма. Разкопките започват през 2007 г. Откритите до този момент находки са превърнали античния град в привлекателна туристическа дестинация, която вече има към 50-60 хил. посетители миналата година, каза пред министрите днес доц. Людмил Вагалински.

Археологическата информация за Хераклея Синтика обогатява съществено знанията за историята на Балканите през античността, както и за прехода към Средновековието. Разкопките целят да се проучи и покаже максимално най-голяма част от централния площад и околните му сгради, както и театърът, който градът е притежавал.

"100 години се спореше къде е този град, става въпрос за икономически интереси, гърците много теглеха да е на тяхна територия. Благодарение на надпис от 2002 година, който се съхранява в Петричкия музей, стана ясно, че градът е там. Основан е през втората половина на 4 в. пр. Хр. от Филип ІІ Македонски или от неговия син Александър", разказа още той.

Вече е разкрита голяма част от централния площад. Оригиналният градеж е запазен на височина 5-6 метра.

"Свършите ли парите, идваш пак", пошегува се премиерът Бойко Борисов.

Вагалински съобщи, че през октомври с националните музеи на Скопие и Белград и нашия Национален археологически институт с музей при БАН е планирана изложба, свързана с Първата световна война в духа на единството на Западните Балкани.

Експонатите, които се съхраняват в трите държави, са от некропол, случайно разкрит край Охрид по време на войната от наши военни части.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
"Силно смесено население, обща елинска платформа", идеално пасв ана концепцията за ЕС, затова Бойко казва: "Искай пари и ще ти дам пари". Но Бойко бе крайно немилостив за праисторическите ни градове, Тях той просто ги прегази, без много хър и мър.
11
0
 
0
 
! Отговори
Гробокопач преди 10 месеца
С една дума, пак говорим и спонсорираме град, основан от поредният окупатор на тия земи.

"Писмените извори и досегашните археологически данни разкриват етнически силно смесено население в югозападния ъгъл на днешна България с обща платформа - елинската култура."
10
2
 
2
 
! Отговори
Проф.Николай Овчаров преди 10 месеца
ТРАКИЯ Е : ОТ НАЙ-СЕВЕРОЗАПАД ОТ ЕТРОПОЛЕ НА ИЗТОК ДО УСТИЕТО НА РЕКА КАМЧИЯ..НА СЕВЕР Е МИЗИА...И НА ЮГ МИНАВА ПО ДОЛИНАТА НА РЕКА НЕСТОС = МЕСТА, КАТО ХВАЩА В СЕБЕ СИ ВСИЧКИТЕ РОДОПИ, НО НЕ И ПИРИНАС ..А ВРЪХ ХЕРКУЛЕС = ДНЕС НА БИЛГАРСКИ -- МУСАЛАХ, Е ГРАНИЦАТА МЕЖДУ ТРАКИА И МАКЕДОНИА !!


ТАКА ЧЕ САМОКОВ, КОСТАНДИЛ И ВСИЧКО НАДОЛУ, СА СЪЩО В СТАРА ЕЛЛИНСКА МАКЕДОНИА !
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех ако можеше да се живее с миналото??!
8
3
 
5
 
! Отговори
Орфей преди 10 месеца
в земята на траките проучват "гръко-маседонски" поселища
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До лолол

Гърците ако не бяха гейoве сега щяха да са 100 млн човека и стига сте сравнявали държавите със територията, тук гейове почти няма но държавата е на умирачка поради финансови причини и необразованост и мързел така, че гейството не е единствена причина за демографията.
6
5
 
3
 
! Отговори
#### преди 10 месеца
Кой го интересува миналото,каквото е било било,айде пак грешни пари хвърлени на вятъра,за това сме в това положение.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До лолол

Повече са да. Като взимате българските роми и ги осиновявате. То и без това по цвят сте едни и същи. Най-вероятно и корените да са ви едни и същи. Не знам само защо си мислите, че имате нещо общо с древните Елини ? Не сте такива, гърчоля сте, даже циганя
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До лолол 3

Гърците са били бисексуални.
3
4
 
4
 
! Отговори
лолол преди 10 месеца
До Анонимен

Да древните гърци 100% са били гейове за това и Гърция сега има няколко милиона човека повече от БГ
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хубава е статуетката, Хермес е приличал на Жъстин Бибар и е бил жендър Херм-Афродит поклонник на богинята Афодита, която е била африканка. Това значи, че още в миналото гърците са били евротлантици и са приемали бежанци от Африка.
1
7
 
5
 
! Отговори
Иван преди 10 месеца
Ма трябваше да остане в Гърция, за да се предпази крехката Българска психика от реалностите на Филип Македонски и Александър Велики. Те не са Българи и не могат никога да бъдат. Велики исторически личности, сред най-великите топ5 в световната история и те са ГЪРЦИ а не Българи. Крехките български фантазми за величие трябва да продължат да се пазят от такива информации..