Българската бойна слава... д-р Стефан Тошев във "Фамилно"

Внукът на генерала лазказва за славните революционни времена
12 май 2018 09:27, Анисия Иванова
3

Д-р Стефан Тошев, внук на ген. Стефан Тошев, разказва спомени за своя дядо тази събота във "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Генералът е първороден син на известната възрожденската учителка Анастасия Тошева и на търговеца на медни изделия Тошо Тошев.

Баща му подпомага Стефан Стамболов при организирането на Старозагорското въстание, като снабдява революционерите с оръжие. Майка му става учителка в новооткритото девическо училище в Габрово.

Още млад Стефан Тошев се записва като доброволец в българското опълчение и става преводач, понеже владее добре руски език. След това постъпва в новооткритото Военно училище в София и така става участник в пет войни.

По време на Първата световна Стефан Тошев е командир на III-та българска армия, която води успешни боеве на Добруджанския фронт. Разговорът с неговия внук д-р Стефан Тошев гледайте от 10.30 ч. по телевизия Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
ДДС преди 5 години
Руснаците нямат място по Българските земи. Никой не ги е канил тук!!?!?!!!
1
1
 
0
 
! Отговори
Какво?!? преди 5 години
"Внукът на генерала лазказва за славните революционни времена"Какво означава глагола "лазказва", че в моето издание на тълковния речник го няма?