Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи

Причината - геополитическата обстановка в басейна на Черно море
13 май 2018 16:01, Анисия Иванова
48
Това лято: Варна и Бургас останаха без круизи
Архив: Булфото

Антирекорд за круизния сезон у нас. Нито един пасажерски кораб няма да посети Варна и Бургас това лято. Основната причина за отсъствието на пасажерските кораби е геополитическата обстановка в басейна на Черно море през последните години, съобщи bTV.

Круизните компании планират посещенията си поне 2-3 години напред. Това означава, че плановете за настоящата 2018 г. са правени в горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция.

През 2014 г. във Варна акостират 36 круизни кораба, които водят в града близо 30 000 туристи. Директор на морската гара тогава е Евгени Игнатов.

"И колкото и парадоксално да звучи, то е свързано с кризата. Отказаните кораби от региона на Одеса, малка част от нас дойдоха при нас. Иначе това, което е нормално за сезона на Морска гара, в годините е около 24-25 кораба", каза той.

Това обаче сега изглежда като в далечно минало. Настоящата година, без нито един круизен кораб, е най-лошата за XXI век.

"Има случаи в 2013 г., когато сме имали четири кораба в един и същи ден", спомня си Игнатов.

В опит да бъдат върнати круизните кораби по нашите брегове, през последните 3 години зоната около пасажерския терминал във Варна беше реновирана. "Изцяло е променена визията. Стана значително по-привлекателна и красива. И отзивите също са много добри", коментира Любомир Добрев, директор на пристанищен терминал Варна-Изток.

Стоян Маринов от Варненска туристическа камара, е категоричен, че круиз в Черно море не може да има без добри взаимоотношения между Русия, Украйна, Турция и България.

Липсата на круизни кораби не носи големи финансови загуби на пристанището, но е сериозен удар за туристическите ни обекти например.

В момента Турция прави опити да върне пасажерите в Черно море със субсидии за круизните оператори. Ако успее, това ще има положителен ефект и за нашата страна.

Добрата новина е, че все пак има индикации за завръщането на пасажерските кораби в Черно море. На пристанището във Варна вече има една заявка за следващата година, както и две за 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами заповядайте във Варна да се порадвате на картинката. Сградата на морска гара е от 60-те и прилича на стар клозет. До нея вдигат кръчми като хипермаркети. Така наречената пешеходна алея е стеснена до 10 м. Музики и хора се смесват до побъркване. Беше едно от малкото спокойни места в града. Вместо круизи ще посрещаме гости от Разград, Добрич и Силистра. Не стъпвам повече в този зверилник
39
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До лошо! "горещия период на конфликта в Украйна, както и опитът за военен преврат в Турция."американска работа, 100%
38
6
 
4
 
! Отговори
лошо! преди 5 години
И русофилията не помага май!
37
2
 
1
 
! Отговори
Щерю преди 5 години
Куриозно...
36
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Варна и Бургас са руски градове. Туристите не искат да спират в руски пристанища. Опасно е!
35
0
 
12
 
! Отговори
losHo преди 5 години
Кажете истината ! Истината е че масово туристите бяха ограбвани от джепчийки. Оставаха без документи, а отплаването на корабите се бавеше заради формалности по издаване на нови документи.
34
0
 
14
 
! Отговори
Истината преди 5 години
Туристите са скъсали компаниите от жалби за престоя им във Варна или Бургас.....
33
2
 
12
 
! Отговори
Реалофил преди 5 години
И аз предпочитам да се резхождам в някой гръцки залив (всички са прекрасни) цените са близки до нашите или в Бодрум цените са идеални с тая евтина лира.Варна и Бургас са промишлени градове от соца,нямат нито въздух нито бит.Ако направят голямо пристанище в Несебър по се ядва .Несебър и Созопол са морските ни градове.Варна и Бургас са мега зле за туризъм...
32
3
 
8
 
! Отговори
Нормално преди 5 години
Комунизма как да се махне като кадрите са същите само дето не си викат другари ,а колеги във всеки бранш.Мениджърчето червено знае само да смъква заплати и да краде от доматите.Само ,че след 2014г. всеки българин може веднага да започне работа вън и да взема 10 пъти повече на година....И сега събират ниско образован персонал за туризма без хигиенни навици дори...Единствено тираджии кумунисти няма затова и заплатите там са над 2000лв в Бг.
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да благодарят на Русия и нейната посестрима Турция които унищожиха круизния туризъм в Черно море,особено варненци на които по магазините имаш чуството според надписите че си в Припят!
30
3
 
21
 
! Отговори
Телеграфо нюс преди 5 години
Геополитическата обстановка е много по-добра от минали години.Просто в България не намериха нито обслужване ,нито автентични турове с профи ексурзоводи гостите от круизите,които нямат нищо общо с пияните социално слаби туристи,които сме свикнали да обслужваме.Намериха само стари автобуси,баби екскурзоводки със стил кто реч на пленум на БКП.Намериха вкиснали шопски салати и "домашна ракия" с дъх на веро...Няма да ви кажат директно не ставате -нали са бизнесмени ...
29
11
 
9
 
! Отговори
чичо Гошо преди 5 години
До Турчина Така е защото САЩ нареждат да е така.Нали трябва да съсипят икономиката на ЕС.А ти Турчино не се прави на голям.Видяхме какво стана когато Русия ви спря алъш вериша.Само да затворим турската граница и ще си продавате доматите с отровите в Афганистан.
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това лято като миналото.Трябва крадене, далавера, такса спокойствие.ТИЯ приказки за кораби туристи и масово посещение са за държавата и олигархията която си отгледа.За нас обикновените хора е по добре далече от тях
27
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз изобщо съм учуден как предишни години някой се е излъгал да акостира в тези две к.о.ч.и.н.и.Ходил съм на круизи. Много внимателно си подбират спирките, защото и те искат да имат клиенти за следващите години. Местата, на които спират, трябва да има какво да предложат - история, гидове, туристически обиколки и т.н. Нито Варна, нито Бургас са такива градове - там всичко е в стула на българския мутренски кич.
26
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До26 и кометите и рекетите и колхозите да върнат .Хора няма за работа. Бизнеса ги уплаши.
25
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Лошо 30 000 гости по 100лв средно да оставят в града са 3 милиона лева. Нищо давайте газ на рекламата за следващите години. Така е в туризма много конкуренция , а ние си спираме сами проектите и какво ли не УЖ заради природи защитници.
24
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
върнете КОМЕТИТЕ и МЕТЕОРИТЕ по дунав и морето. беше много забавно и удобно.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така става, като тия дяволи "превозвачи"- фараони искат да мътят водата на Макрон.1000 ТИРАЖИИ на протест.Къде сте тръгна ли, на запад са милиони.Да плават, ще ви удавят.
22
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И това лято Варна и Бургас трябва да разчита само на ДАЛАВЕРАТА / корупция/Това са паркоместа, запазени маси, чадъри, такса спокойствие, и др. такси
21
2
 
43
 
! Отговори
МиленС преди 5 години
Варна е меката на общинското крадене. Просто няма никаква конкуренция.