Повече камери, по-мало жива сила, иска МВР

Обсъжда се държавата да купи единен софтуер за наблюдение
21
Повече камери, по-мало жива сила, иска МВР
Снимка: БТА, архив

Обсъжда се държавата да купи единен софтуер за видеонаблюдение на населените места. Това съобщи в Перник министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

По думите му софтуерът ще бъде под контрола на МВР, като държавата ще се ангажира и с разширението и обновяването му. Според него е необходимо кметовете на общини и населени места да намерят средства за закупуване на камери.

"Повече камери - това означава по-малко личен състав, който се занимава с такова наблюдение, възможност да пренасочим полицаите към други функции", заяви Радев. По думите му камерите ще заместят жива сила от МВР.

Валентин Радев присъства днес в Перник на представяне на видеонаблюдение, което е монтирано в града.

Петдесет камери са поставени на всички входно-изходни артерии в града и по-важните кръстовища. Седемнайсет от тях - три моторизирани и 14 стационарни, охраняват централния пернишки площад.

На пътен възел "Даскалово" е инсталирана обзорна камера, която отчита трафика. По нейни данни от 1 май до днес на обяд през пътното съоръжение са преминали над 45 000 автомобила, предаде БТА.

Видеонаблюдението позволява да се проследяват коли по номера, включително и ако само са зададени цифрите, по дата и час, по всяко време на денонощието.

Инвестицията е на стойност 160 000 лв. и е финансирана от "Стомана индъстри". Договорът е тригодишен, поясни кметът Вяра Церовска. По думите й контролът се осъществява от общинско помещение, което е оборудвано и предадено на МВР.

Вътрешният министър се срещна и с кметове от Пернишка област. Пред него е било поставено искане част от парите, които се събират от пътнотранспортни произшествия, да се преотстъпят на населените места. Те пък ще ги използват за закупуване на камери, разказа Радев и посочи, че се работи по този казус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
гражданин преди 5 години
Навярно МВР е най не реформираното и ренесансът за пенсионери .Докато офицеално полицаи държавни служители и по трудово правоотношения официялно са около 5о-53 хиледи души отделно извън щата преди година назначиха 490 души предимно пенсионери за БТГ сътрудник по ОХРАНАТА .Австрия 19 хиляди полиция 9млн.население Швеция 28 хиляди при 10млн .населениеВбЪЛГАРИЯ 6-7 млн .население 53 хиляди по щат личен състав .Онези са на светлинни години пред нас в сектор Сигурност по ефективност.
18
2
 
6
 
! Отговори
мито бандито преди 5 години
Маска на главата и *** на номера на колата. Като няма кой да реагира на камерата веднага, на другия ден ще ми хванете опинците
17
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Ликвидация на МВРсе си мислих ,че има серсеми ,ама явно има и уникални случаи .седи си в къщи и няма да те филмират ,фотографират и следят !!! ама простотия ..ама .....Това е обществено място бе - да не би да е спалнята у вас ?!!!!!!!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само дето това не е снимка от Перник , а от Централна гара Пловдив от центъра за видеонаблюдение на полицията ,където беше въпросния министър в събота на откриването на реновираната гара !!!!!!!!
15
1
 
5
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
То и да искате жива сила, не остана такава. Виж мека сила - бол.
14
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега вече очаквам и изявление на министъра за съкращения на личния състав от там следва по малко заплати т.е. по малък бюджет на МВР ето и повече пари за образование и култура. Ха дано ама на дали
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Камерите ли ще ни пазят или БГ-полиция???
12
4
 
12
 
! Отговори
след дъжд качулка преди 5 години
Най после и МВР проумяха истината че полицаите са негодни и не стават за работа.
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската полиция ни пази...................голям смях!!!
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 2 за това, последното може според да има, особено ако хората са като Митьо Очите и някаква крава.
9
2
 
12
 
! Отговори
Роб на влаЗта преди 5 години
Хайде купете камери и го закрийте най-накрая туй гнило МВР .Бойко не можа .Цветанов не можа .Бъчварова не можа .Свършете някоя работа де ..
8
3
 
18
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Много ми е интерено, кой и как ще следи тези камери. Дори в момента са толкова много, че реално са само за украса. Няма толкова хора да следят какво се случва.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 8Скоро,скоро колко скоро? След около 1000 години,евентуално,щото технологично Китай е толкова напред а ние сме в каменната ера.
6
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Китай вече разпознават лица по улиците, с камери, скоро и тук.
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоест камерите да вършат работата на полицаите (ако това изобщо е възможно на практика) а те да протестират за по високи заплати. Е как чакате хората да ви подкрепят за каквото и да било бе с...и?
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Няма проблеми, ще купуваме прашки
3
2
 
6
 
! Отговори
Божията майка преди 5 години
Да се ликвидират терористите внедряващи камери вкл министри министър председатели и други ..
2
4
 
18
 
! Отговори
Ликвидация на МВР преди 5 години
л. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.Чл. 28. Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление.
1
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Набюдение, подслушване, цензура, технокрация, зверска система, нов световен ред..