Търсенето на Боян продължава, в по-ниските точки

Утре ще се обходят всички останали възможности
15 май 2018 19:00,
23
Търсенето на Боян продължава, в по-ниските точки
Снимка: Facebook

Търсенето на алпиниста Боян Петров под хималайския връх Шиша Пангма няма да бъде прекратено днес, както се очакваше, а ще продължи до края на деня и утре. Това съобщи за БНР Кирил Петков от екипа на Боян, който се намира в района на спасителните действия.

Още по темата

Предполагаше се, че акцията ще бъде прекратена заради лошо време, но метеорологичната прогноза се оказа неточна. Алпинисти оглеждат точки между Лагер 1 и базовия лагер под върха.

Вчера хеликоптерите не успяха да се включат в издирването заради лошо време, а спасителните екипи по земя се върнаха в базовия лагер с вещи на Боян Петров, открити при Лагер 3.

Кирил Петков обясни, че за днес и утре издирвателната дейност се планира да продължи, за да се проверят всички останали възможности.

"Китайската група остана, не се прибраха, въпреки че можеха, с идеята да се анализират сравнително нископланински точки между Лагер 1 и базовия лагер. Сега обхождат тези точки. Мисията не е приключила, продължава, докато не свършат всички тези възможности".

"Максимално да се обходят възможните точки в ниската планина е приоритет номер едно", подчерта Кирил Петков и допълни, че сутринта времето е било слънчево, а сега върхът е покрит с облак, има и мъгла. Част от потенциалните точки за обследване вече са анализирани, гледани са през различни скенери на филтри.

"Много хипотетично и с надежда за чудо групата продължава да работи", допълни Петков, според когото животът на спасителите вече е изцяло извън опасност.

"Беше страшно, когато те бяха на десет метра от върха. Говорим за 8 хиляди метра. Тогава нямаше смисъл да се натиска още 10 метра да се стигне до самия връх, защото там нямаше никакъв шанс Боян да се намери жив. А за 10 метра, само за да се намери потенциално тялото му, за което също беше много малък шансът, въобще не си заслужаваше риска за тези хора. Сега вече говорим за по-ниската част на планината. Рискът е, ако не нулев, то поне много малък, непопълнено квадратче".

Кирил Петков остава на мястото на операцията със сигурност и в утрешния ден, след което ще реши какво да предприеме.

В следващите дни от екипа на българина ще дадат пресконференция, на която се очаква да съобщят повече за това как е протекла спасителната операция. Днес е десетият ден от началото ѝ.

Боян Петров е в неизвестност от 3 май под връх Шиша Пангма в Хималаите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Страхил преди 5 години
Както е казал поета - Тоз който падне в бой за Свобода, той не умира.Боян Петров падна в битка за нас. За да ни има утре. Той е Новия Левски. Той е новия национален герой в днешно време. Шапки долу.
16
4
 
7
 
! Отговори
Ели преди 5 години
От началото следя новините по темата и чета коментари. Недоумявам защо пишете всичко това по негов адрес. Реших и аз да се изкажа- за мен Боян Петров е източник на вдъхновение. Много искам да е жив.
15
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се радвам, че никой не отразява злите хорица, които бълват змии и гущери и медиите продължават да следят ситуацията! Само си ги представям зелени от яд, че все още има хора, които се интересуват от Боян Петров. Дерзайте, скоро ще се мине на стандартните ви теми на деня.
14
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По добре да не го намерят , че щастливата вдовица да спре да се усмихва и да си прави планове за почивка до Хималаите .Не я е срам.А вие си отворите очите- стига сте съжалявали и дарявали пари на тези Наглите самоубийци.Има и други каузи.Дарявайте за живи , не за умрели.Или изобщо не дарявайте.
13
7
 
20
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Мене пък ме интересуват по-практични въороси, като например : Кой финансира тия операции? Защо толкова шум покрай тоя човек? Къде са средствата за безопасност (персонално SOS устройство)? Кому е нужно да катери връх, покоряван стотици пъти? Щом е бил болен, защо не се занимава с нещо по-подходящо и безооасно..*** история с нелеп край.
12
5
 
10
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Анонимния дето се крие и обижда- Ами това е истината! Кой го прати тоя да си търси белята и се прави на по велик от Бога! Намерил е Каквото е търсил! Стига вече ни занимавате с Ексцентрични маниаци за величие!
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не трябва да търсите Боян на по-ниските места, а на най-ниските такива. А ако най-отдолу има и вир, то на дъното му. Ако часовникът на Боян не е водоустойчив, вече е отишъл, язък!
10
4
 
6
 
! Отговори
House M.D. преди 5 години
В началото бе Боян! Ваш: апостол Йоан
9
11
 
6
 
! Отговори
до 12 до местя преди 5 години
Точно ставаше дума за хейта.Толкова ли ти е неприятен изчезналия Боян, че го пращаш при Господ. Засрами се! Все пак става дума за достоен човек!
8
4
 
1
 
! Отговори
до местя преди 5 години
Да те намести Господ.
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Престанете бе ,тоя ли е най важния в държавата бе Тоя излезе по важен от Тръмп и Путин взети заедно ...Всеки ден това е топ новината ..Спрете с тоя !!!!!!
6
6
 
10
 
! Отговори
ачо преди 5 години
С простаците недей да спориш и да се занимаваш, защото е все едно да се бориш с прасе в ***. Ще се нацапаш и ти, а на тях им е кеф! Не им чети мършавите коментари!
5
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Потърсете го и в Пирин или в Кресненското дефиле, може да е отскочил там да брои катерици и съсели да изкара некой лев
4
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Петмале колко си *** човек, не е истина, че има такива като теб просто!
3
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 3толкова ли си некадърен и неспособен 2 лева да изкараш, че изчисляваш чуждите пари? Тия дето гледат в паницата на другите са най-некадърни!
2
17
 
8
 
! Отговори
Пет преди 5 години
Найстина Стига да ни занимават с някой който е пренебрегнал Природата и се е правил на Бог! Но...застрахователите искат да видят тяло на мъртвец за да се изплати застраховка.или ако се е скрил и прави измама ...ще го намерят! Тези издирвания трябва да бъдат платени.Застрахователите не са будали да броят пари за мними трупове!
1
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АнонименКат не ти харесва що четеш бе? Има и други статии, ай марш от тука.