След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси

Спекулации с хипотезата, че българинът е жертва на престъпление!
Обновена: 18 май 2018 21:18 | 18 май 2018 18:15,
123
След финалния доклад за издирването на Боян... Нови въпроси
Снимка: Dreamwanderlust.com

Финалният доклад с хронология на спасителната операция за Боян Петров, излезе от индийската организация за планинарство и алпинизъм Dream Wanderlust.

Тя следеше отблизо операцията по издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет.

Операцията приключи безуспешно на 16 май, 13 дни след преустановената връзка на Боян Петров със съпругата му и останалите в експедицията.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин, пише "Труд".

Още по темата

Хронологията по дни:

3 май: Боян е забелязан през телескопа на нивото на Лагер 3 от Базовия лагер.

5 май: Украински алпинист и трима шерпи откриват полуотворена палатката на българина със спалния му чувал, пълна със сняг на Лагер 3. От тогава той е обявен за изчезнал.

11 май: Започва операция за издирването му по въздух – с хеликоптери. Сутринта две машини на специализираната компания Simrik Air потеглят от непалската столица Катманду към Базовия лагер в подножието на Шиша Пангма. Заради влошените метеорологични условия обаче те са принудени да кацнат и прекарат нощта в Нялам, на 11 мили от крайната цел.

12 май: Извършено е първото облитане по предполагаемия по маршрута на Боян Петров. Заради ново влошаване на метеорологичните условия обаче хеликоптерите са принудени да се върнат в Катманду преди да извършат повторно излитане. До тук спасителната операция не дава никакви позитивни резултати. Спасителен екип от шерпи, включващ непалски катерачи и техен колега от Китай, продължават издирването по земя. Те откриват палатката на Боян в близост до Лагер 2, но тя е празна. Остават на място да пренощуват.

13 май: Екипът достига Лагер 3 следобед, но не открива следи от българския алпинист.

14 май: Поради лошо време (снеговалеж и облачност) хеликоптерите не успяват да излетят от Катманду. Следобед спасителният екип се завръща в Базовия лагер, без да е открил Боян Петров. Те обаче успяват да намерят част от вещите и екипировката му.

15 май: Хеликоптерите пак остават на земята заради влошената метеорологична обстановка. Шерпите обаче намират празни опаковки от храна в района на Лагер 3.

16 май: Сутринта хеликоптерите извършват последната издирвателна операция и следобед се завръщат в Катманду. От Боян няма и следа.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Фейсбук събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


123
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Следях цялата акция по издриването и много се надявах да завърши добре, но уви- не бе писано и вече трябва да се спре да се тъпче на едно място. Тази информация е СТАРА и не е нужно да се спекулира с нея само и само да се продължава да се нищи. Има си хора, които ще анализират всичко и ако има нова информация, може да ни я споделите. Дотогава няма смисъл да се дъвчат стари дъвки.
33
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
статия от типа нека да има интрига, въпреки че имаше 500 статии в които нямаше нищо съществено с малко изключение , имаше потребителски интерес към тях, отрицателен но има интерес.Така че това е поредната статия за поддръжка на този интерес-
32
28
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е по-велик от Левски и Ботев, взети заедно!
31
16
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В Непал има тайна организация "Спасете Хималаите" на местните еколози. Те се борят срещу навлеците от цял свят, какъвто е и Боян, които оср.аха и опи.каха планинските върхове. Вероятно те са му видели сметката.
30
37
 
7
 
! Отговори
do 33 преди 5 години
Прав си !Този алпинист е по-велик от Ботев!Ама сkoтовете - не го разбират!Гадняри
29
16
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не знам Боян какъв е бил, не го познавам, и нямам впечатление, но от написаното тук, а и в много други теми, оставам с впечатлението, че в България повсеместно се е напълнилно с най-долния *** на обществото, където моралните ценности преминават в отрицателни. Не сkoтoве, не и животни, защото и те живеят по някъкъв начин в хармония с природата, вие сте някакво ново еволюционно ниво, на деградирало и разложено отпадъчно първично вещество.
28
28
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боян е новият Лефски!
27
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за децата....за децата някой помисли ли?Божичкоооо
26
2
 
38
 
! Отговори
сара преди 5 години
Моля, не ми натрапвайте кумири ! Не ме задължавайте да мисля като вас ! Възхищавайте се тихо и спокойно - не ми пречите и аз не преча на вас.Почивай в мир, Бояне ! Кои сме ние да те съдим !Всеки е понесъл собственото си огънче и го крепи докато може.
25
1
 
29
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 23Хаха по голяма глупост трудно може да се измисли.Шерпите го убили за телефона.хеТези шерпи работят за по 5-10хил долара на месец.Умрели му за телефона.
24
0
 
15
 
! Отговори
27 преди 5 години
до Анонимен 25Аз знам кой е Петър Берон, но нищо в неговата биография не може да бъде основание да нарече когото и да било ***. Тука доста хора са склонни да придадат божественост на този и онзи, но повярвайте ми - около великите хора не се шуми, те са далече от тази суета и егоцентризъм. А това, че Берон е с принос за демокрацията - нека си го мисли .
23
0
 
33
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 11Принципно там горе въобще не ги търсят така че това наистина беше голямо събитие.Бавеха се защото нямаше пари.Тези хеликоптери шерпи спасители го търсиха срещу заплащане.Трябваше да се съберат парите.Това с "ходещата"палатка е доста интересно.Струва ми се че украинците нещо лъготят
22
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ба си ...шерпите са го фърлили в някоя пукнатина....какъв безславен край за героя
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ОлигоФренАние го оставяме, ама журналистите постоянно го навират в очите ни!
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до Анонимен"Герой е е този, който рискува живота си за Родината, за народа."Сега сме евроатлантици, родината не е на модa да се защитава, мулти култи сме, нацията е без значение а НАТО ни пази. Пичове сме яки и изкачваме върхове! Герои!
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Намерили са му потника....имало е следи от борба!Истината е някъде там...навън
18
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
хората какво ли не правят, за да избягат от жените си.
17
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Новото ДС на Цвъ не спи
16
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
някои, за да не плащат на шерпите и да спестят, пробват да се качват сами на върха! е, понякога успяват...
15
19
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Хайде стига с този! Каквото е търсил си го е намерил. Съчувствам на хора загубили живота си на строежи, в мините отишли за коричката хляб да изхранят семействата си. Герой бил. Герой е е този, който рискува живота си за Родината, за народа. Егоманяк!