Ако Боян носеше "Ин Рийч", можеше да е жив. Но в планината няма "ако"!

Най-достоверната версия: Паднал е в покрита със сняг пропаст
Обновена: 18 май 2018 14:46 | 18 май 2018 09:00, Златко Желев
192
Ако Боян носеше "Ин Рийч", можеше да е жив. Но в планината няма "ако"!
Снимка: Facebook

Боян Петров не успя да спечели и тази битка. Планината този път не го пусна по пътя обратно надолу.

Той реши сам да атакува върха, съзнавайки прекрасно какво може да му се случи. Ако можеше по някакъв свръхестествен начин да се свърже с нас, със сигурност би забранил на близки, познати и фенове да съжаляват за него. Нищо чудно, че роднините му и сега остават на крака и не спират да повтарят, че техният любим човек е останал там, където винаги е искал да бъде.

Извън философските разсъждения остава въпросът какво точно се е случило с великия ни алпинист по пътя нагоре на хималайския осемхилядник Шиша Пангма.

След публикуването на всевъзможни версии на този етап най-достоверна изглежда тази, според която Петров е пропаднал в пропаст, покрита със сняг.

Още по темата

Един от най-опитните шерпи, помагащи на алпинистите от чужбина да покоряват Шиша Пангма, смята, че това се е случило някъде между Лагер 3 и самия връх. Точно там планината предлага смъртоносни капани за своите гости и най-лекото отклонение от маршрута може да се окаже фатално.

Само че отклонението от маршрута не бива да бъде смятано за огромна грешка, времето там може да се влоши внезапно и да да намали видимостта почти до нула. Вятърът, снегът и мъглата силно ограничават възможността на алпиниста да се движи по уж безопасния маршрут нагоре.

Истината е, че Боян Петров тръгва към върха точно в такова лошо време и като нищо може да е попаднал в ледена цепнатина, от която няма излизане. След неговото изчезване започна дискусия какво точно е накарало Петров да пренебрегне собствената си сигурност и да атакува върха при крайно рисковани метеорологични условия.

Пред "168 часа" организаторът на фаталната експедиция Мохан Ламсал обясни, че Петров е поел риск с времето. Според него идеята на Боян е била през цялото време да действа соло, без да ползва шерпи, въжета или допълнителен кислород.

На практика това не е новост в мисиите на българина, тъй като той по принцип е предпочитал да се катери сам, за да следва собственото си темпо.

При подобно катерене обаче се увеличават многократно рисковете и когато не може да разчиташ на чужда помощ, би трябвало да си максимално сигурен в своите възможности и външните фактори. И все пак Боян Петров тръгва към върха, въпреки че времето е лошо и останалите членове на експедицията предпочитат да изчакат подобряване на атмосферните условия. Мохан Ламсал има обяснение за поетия от нашия алпинист риск.

"Бързаше, защото го чакаше експедиция към Еверест, организирана от нас. Боян беше включен в нея. Планираше на 3 май да атакува върха, на 4 май да се върне в Лагер 2 и на 5 май да слезе", твърди организаторът на последната за Боян експедиция.

В тази връзка Мохан Ламсал не обвинява, а единствено съобщава факти, за да бъде сглобена цялостната картинка. Той няма обяснение защо българинът предприема соловата си мисия, без да вземе сателитния си телефон.

Един от най-известните алпинисти в света обяснява точно какво усилие изисква носенето на иначе много важната за живота на алпиниста техника.

Италианецът Симоне Моро изчислява, че ако сателитният телефон тежи 300 грама, то те се умножават по 10 000 стъпки, което от своя страна излиза 3 тона допълнително усилие.

Моро признава, че и той самият е правил компромиси с екипировката си - слага си по-леки обувки, тръгва с по-малко гориво и дори изоставя допълнителния чифт чорапи. Но винаги взема със себе си сателитен телефон и резервни батерии.

50-годишният италианец категорично подчертава, че не смята за грешка решението на Боян Петров да не вземе със себе си устройството за комуникация. И признава, че шансовете за оцеляване на Боян Петров можеха да бъдат много по-големи, ако беше взел в багажа си друга техника, която набира все по-голяма популярност сред алпинистите.

Става дума за устройството "Ин Рийч", което тежи 100 грама и може да предава съобщения за помощ. Благодарение на него спасителните екипи много по-бързо щяха да получат шанса да се ориентират къде е алпинистът и евентуално да се опитат да му помогнат.

Словосъчетанието "Ако беше взел модерната джаджа, щеше да е друго...", в случая изглежда крайно неуместно, защото в планината няма "ако". Всичко се случва и никой не може да бъде максимално подготвен за опасностите.


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пирин е в беда!
Спсете го сега!
150
17
 
4
 
! Отговори
. преди 2 години
Панелни плъхове, пияни афтъркомунисти, дето нищо друго не им е останало освен да плюят, търкаляйте се в жалката си мизерия, нещастници.
149
1
 
12
 
! Отговори
king_for_a_day преди 2 години
Спрете да разпространявате глупости. "Ако, ако... " Я ми обяснете как точно щеше да му помогне това устройство в случай, че е паднал в пукнатина на 3-ти май, а първите алпинисти го достигат на 5-ти май? Няма как спасителен екип да бъде по-бърз от аклиматизирана експедиция, която вече е по пътя. А два дни няма как да се оцелее в пукнатина на 7000+ метра.
148
10
 
3
 
! Отговори
Wc преди 2 години
Откриват ги даже след хиляди години.самю този е по специален че е избягал с парите на гербб и бсп прескочил е баира със помоща на китайците
147
10
 
1
 
! Отговори
Taliban преди 2 години
Да скриеш пари или да ги пренесеш през планина е майсторска работа.но дявола си знае
146
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спрете да си ги натъкмявате!
Защо не взехте специално обучени кучета при спасителната акция?
Те надушват хора и под 5-6 метра сняг и дори повече.
Жалко за човека!
145
2
 
56
 
! Отговори
Кина преди 2 години
Спрете с това покоряване бе хора ! И мухата, кацнала на главата на слона ли го е покорила?! Живял както желал. България за първи път се отнесе достойно в създалата се ситуация. Я да видим ще прояви ли достойнство и при други ситуации: напр. Белене, експлоатацията на златните мини ...
144
11
 
34
 
! Отговори
Гъррр преди 2 години
И все пак - стойте вие преде телефоните и компютрите! На приказки сме най-велики! На приказки сме Всевишния! Нали така!
Обаче съм чел един мъдрец да казва - по-добре да живеете собствения си живот кратко, отколко този на другите дълго! И този човек го е направил!
143
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече сме в период на глобално затопляне,след няколко века ще открият всички алпинисти загинали по тези върхове.Извън шегата Боян беше добър и примерен човек !
142
8
 
8
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
До Анонимен 145

Най-голямото ми постижение е Мон Блан , лятото на 2015 с мои приятели французи . Не съм алпинист, но имам много приятели алпинисти, не са българи защото отдавна живея и работя извън България . Отодох защото ме поканиха и защото ми беше интересно. С тях съм ходил и на няколко други върха в Алпите.От тях и съм научил всичко относно алпинизма.

Анонимен, ТИ какъв опит имаш да споделиш за да не изглеждаш смешен ?
141
13
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човега загина за да задоволи собствения си стремеж към "алпинистко" величие. В това не виждам нощо лошо но и нищо героично. Някак си героизма е нещо което правиш за другите жертвайки себе си а не за да задоволиш собственото си его. Сори.
140
7
 
13
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Да допуснем, че е отвлечен от извънземни -тогава телефона и ГПС-а ин рийч не могат да помогнат.
Следователно, няма нужда от тези неща.
Направо се чудя защо всички останали алпинисти ги мъкнат по върховете, сигур са мноо прости.
139
1
 
32
 
! Отговори
riho34183 преди 2 години
Да допуснем, че е паднал в пукнатина някъде около 8000м. и е имал сателитен телефон или GPS ин рийч. Над 8000 метра нямаш шанс да оцелееш повече от 48 часа без кислород и при лошо време. За 48 часа шерите не усляха да стигнат и до лагер едно, - какво остава за 8000метра. Хилекоптер също не може да стигне на тази височина, особено в лошо време.
138
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Бай Ганьо

Бай Ганьо,когато не разбираш от алпинизъм,си замълчи,за да не изглеждаш смешен!
137
18
 
41
 
! Отговори
Бай Ганьо преди 2 години
Мънички хорица захласнати по незначителни "геройски" подвизи.
Веднага превърнахте пренебрежението на собственото му здраве в борба , незачитането на елементарни осигурителни мерки в геройство , безгрижния отказ от поддържане на комуникация задължителен при такова солово изкачване в трагична случайност.
И въпреки всички тези пропуски , неуредици и немърливост все още наричате този човек професионалист ???
Той е отишъл там да умре , стадото му издига пиедестал щото оФцете имат нужда от герои.
136
0
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
А тези, които стоят до сутринта по дискотеки, които харчат луди пари по заведения и пияни купони,които слагат силикон,които лъжат и мамят -те какви са?- ***.
135
26
 
27
 
! Отговори
ФАКТ преди 2 години
Боян е истински ГЕРОЙ, а тези, които го оплюват са днешните БАЙ *** !!!
134
6
 
10
 
! Отговори
Шерлок преди 2 години
До Анонимен
Аз пък знам, че са го отвлекли извънземни. Стига сте писали глупости !!! Бог да го прости.
133
6
 
12
 
! Отговори
СЕМ преди 2 години
Това скрита реклама ли е или явна? С БП всичко свърши ... или сте дали някой лев на Вдовицата? Той със сигурност е знаел за това устройство. Но факта, че е тръгнал сам преди групата дава отговор защо най-накрая всичко приключи така трагично.
132
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много филми сте гледали май, многознайковици...
Да почива в мир Боян Петров!