29 г. по-късно на площада на Джебел... Турци срещу турци

На Балканите всички трябва да сме едно цяло, категоричен е местен човек
20 май 2018 13:52, Боряна Павлова
193
29 г. по-късно на площада на Джебел... Турци срещу турци
Снимка: Deutsche Welle, V. Bajrjamova

На 19 май площадът в Джебел е пълен с хора. Това е паметната дата, отключила голямата бежанска вълна към Турция през 1989 г.  "Защо има толкова много полиция пак, също както едно време ?", недоумява 82-годишна старица, застанала до плътния полицейски кордон. "Голям кошмар преживяхме, много млади бяха арестувани без вина, синовете ми ги отведоха посред нощ, прибрахме ги полуживи", казва тя и притихва.

През последните години присъствието на жандармерията е подчертано силно. Заповядано ѝ е да не се допускат размирици и провокации. И има защо - тази година датата 19 май бе почетена в Джебел от два различни митинга - на ДОСТ и на ДПС. Присъстваха и двама турски дипломати – посланикът в София и генералният консул в Пловдив, пише "Дойче веле".

"Ти от кои си?", пита 80-годишният Рамадан Мехмед, пристигнал от Черноочене специално за случая. "Едно време този площад изправи българи срещу турци и кръв се проля, а днес сме турци срещу турци, не е на добро това. На Балканите всички трябва да сме едно цяло, независимо от името и вярата, другото е бомба със закъснител", казва той.

"Защо има толкова много полиция пак?"

Когато Джебел пламнал, из целия Кърджалийски окръг се разнасяли слухове за убити и побоища в милицията, за насила прокудени от страната хора, дръзнали да протестират за рождените си имена. "Нямаше кой да ни каже точната истина, телефоните се подслушваха, беше адско време на неведение и страх", спомня си Рамадан. Той знае, че Дойче Веле, Свободна Европа и Би Би Си са информирали за драматичните събития от онзи далечен май, и че благодарение на тях светът е научил за насилието на комунистическия режим срещу етническите турци в България.

Първият масов протест

Тези три медии тогава излъчват призиви за демокрация и съобщения за протестни демонстрации , насрочени за 22 май. Датата е избрана така че да не помрачи тържествата за Деня на славянската писменост и култура. Държавна сигурност, която е знаела за подготовката на въпросните протести, дни преди това арестува в Джебел водача на местната съпротива срещу "Възродителния процес" Исмет Панишев-Паниша.

Текат и безсрочните гладни стачки на над 100 души от квартал "Изгрев". На 18 май умира Местан Агата, един от най-почитаните възрастни турци в района. Междувременно всички жени от квартала на арестувания Исмет Панишев са в мълчалива обсада около участъка на милицията – с цел да нахлуят вътре, ако се разбере, че го малтретират. Но на 19-и сутринта Паниша е върнат у дома му.

Участникът в събитията Бахри Юмер, който днес е кмет на града, много пъти е разказвал за случилото се в онези дни: "През цялата нощ обикаляхме по къщите в Джебел и околните села да убеждаваме, че всички трябва да почетем погребението на Местан Агата. Това беше само претекст да се струпаме масово на едно място", спомня си Бахри. На 19 май 1989 г. в центъра на града се стичат над 10 000 души. Организаторите научават, че войската и милицията са получили заповед да стрелят на месо и затова нареждат след погребението всички да се приберат по домовете си.

"Същата нощ Джебел бе блокиран. От всяка къща се чуваха писъци, извеждаха поне по един човек с побой, а в участъка пак ги биеха. После ги изхвърляха по улиците", разказва очевидецът Бахри. Много от малтретираните получават сърдечен удар, други са тежко ранени, а на лекарите е забранено да оказват помощ на пострадалите.

В онзи смутен ден е експулсиран Авни Велиев - председателят на създаденото по онова време правозащитно Дружеството за подкрепа на Виена-89. Това е първият масов мирен протест на турците в България с единственото искане – незабавно да им бъдат върнати имената. На 20 май въстава Североизточна България – Пристое, Каолиново, следват Дулово, Езерче, Медовец. Убити са 8 души. Бойко Борисов по онова време е командирован в Каолиново да помага за опазването на реда.

Въведеното военно положение в етнически смесените райони замразява живота там – милиция и части на Вътрешни войски блокират всички пътища, институции, болници. Продължението на тази история се пише от българските интелектуалци – правозащитници и дисиденти.

След кървавата разправа с протестиращите "покръстени" турци, на 21 май 1989 г. България отваря границите си - за "Голямата екскурзия", както я наричаха поддръжниците на комунистическия режим. Границите са отворени и "враговете на народната власт и генералната линия на партията" са експулсирани насила. Огромни опашки се вият пред паспортните звена на МВР, от ДСК вложителите изнасят спестяванията си с чували, имоти се продават на безценица. Етническата чистка и бежанската вълна към Турция са последвани от обезлюдяването – над 320 000 души се отправят към Капитан Андреево.

"Границите сега са широко отворени и да знаеш - от Джебел тръгна свободата – за туристите, за гурбетчиите и емигрантите … Но тази чудна земя не бива да опустява, а трябва да гъмжи от народ, но единен", обобщава бай Рамадан, приседнал в края на горещия площад.

Иска му се на тази дата тук да са заедно и турците, и българите, защото "и те плакаха, когато ни сменяха имената и ни гонеха оттук". Не му харесва, че на този ден пак има два митинга и двама мюсюлмански духовници, които от името на две партии зоват за единение, но от различни трибуни.
 


193
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
0
 
2
 
! Отговори
Обективният преди 7 месеца
Границата отдавна е отворена към целия свят.вече всеки може да емигрира където си поиска.Тогава я отвориха защото имаше ЖЕЛЯЗНА завеса
138
1
 
2
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Забрата на двойното гражданство !
137
1
 
5
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Време е пак ка направим същото . Отваря се границата и който не се чувства Българин - прав му път . На следващото преброяване който се пише турчин вместо Български мисюлманин да му се издава едномесечна виза и след изтичане на срока на визата - да хващат пътя . Тук насила никой не държим .
136
2
 
2
 
! Отговори
Обективният преди 7 месеца
И никой не ги е гонил насилствено от България в Турция.Просто отвориха границата и който се чувстваше българин си остана .а който се чувстваше турчин замина.Сега преиначават действителността .че са ги гонили насила.Абсолютно ДОБРОВОЛНО заминаха.че се и радваха .че отиват в капиталистическа Турция където имало всичко по магазините. Тогава тук хляба и млякото беше с купони .ако някой е ЗАБРАВИЛ.
135
1
 
2
 
! Отговори
... преди 7 месеца
До 121

Ега ви изтрепат кюрдите и да си направят държава на ваша територия бе , шалвар . А *** е на м.айка ти любовника ;)
134
1
 
3
 
! Отговори
Баща ти преди 7 месеца
До 129

От такива "родолюбци" каго теб БЪЛГАРИЯ няма нужда . Заминавай за Английски Индо-Пакистан да слугуваш за някоя друга £ и не се занимавай с проблемите на очевидно чужда за теб държава .
133
0
 
3
 
! Отговори
хюго бос до 129 преди 7 месеца
Ти първо научи български, че не ти се разбира много, после давай съвети за чужд език. И не, ние не искаме да живеем в миналото, но тези чужденци на снимката- да, и ни натрпват "присъствието" си. Не може някой да ти се натрапи в къщата, да те тероризира и избива семейството ти и когато се опиташ да се защитиш и опазиш дома ти, натрапникът да почне да реве, че е жертва. Схващаш ли аналогията?
132
1
 
2
 
! Отговори
хюго бос до 134 преди 7 месеца
Не той, поне аз така помня те се заканваха- ей такива безродни турци, нито бългри, нито турци, се закнаваха как щели с танковете да се върнат. Е, върнаха се, по- парцаливи отпреди, с продрани потури и шалвари. Що ги пуснахме обаче да се върнат? Да ми приказват покитиците колко били трудолюбиви мирни. Същите такива се закнаваха с танковете. Откъде накъде някакви натрапници, башибозук, ще ми натрапва проблемите си?! Който иска турция, да си заминава.
131
1
 
5
 
! Отговори
... преди 7 месеца
Нали на 24 юли с танкове щтяха в София да влизат ...ама тургут юзил се наака май ? Смешници . Такава армия имахме тогава че щяхме да ви наврем в кучи г.ъ.з. Сега справедливост търсят . За кое ? За взривения влак или за бомбите във Варна , Пловдив , Сливен ... ? Майките с деца ли ви смениха имената че взривихте вагона им на гара Буново ? Мерзавци подчовешки . Още един възродителен процес ще ви е малко ...
130
2
 
2
 
! Отговори
До 113 преди 7 месеца
И за Гърция така пише, ама гърците не си дават така държавата. Имат политици патриоти, а не продажници. След Освобождението всички турци са били избити или изпъдени. А ние сме оставили башибозука- огромна грешка
129
1
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос До 123 преди 7 месеца
Затова башибозукът вън, място тук нямат. Забрадки и шслвари - в анадола. Гнус
128
1
 
5
 
! Отговори
До 128 преди 7 месеца
И паспортите им направиха бързо и им позволиха сами да си продават имотите, а не като на нас другите- държавата ни ги продаваше. Жалко че не се изнесоха вдички и останаха в анадола.
127
3
 
3
 
! Отговори
Хюго Бос преди 7 месеца
Не стига че са натрапници, ами и още на главите ни искат да се качат. Който чувства родината си Турция, марш натам и никакво връщане. 5 в. геноцид над дедите ни, за едни имена ореваха света. Ислямска гнус...Как съжалявам че не успяха комунистите да изгонят тази сволоч. Натрапници.
126
4
 
0
 
! Отговори
Кон боб яде ли? преди 7 месеца
С кви глупости се занимавате ,,Коментиращите,,
Вземете по научете малко чужд език и дим да ви няма,че да по живеете времето което вие останало.
125
5
 
20
 
! Отговори
Пепо преди 7 месеца
Какви са тези статии? Дадоха ли им зелен коридор, на недоволните -дадоха! Какво се получи след 2-3 год ,много ревяха и се върнаха, а тези, които останаха, са като безверници -имат се за турци, но местните ги имат за емигранти, и ме ги допускат до тях! Мислеха си наивниците, че в Турция ще ги посрещнат с хляб и дол, но уви, някои са толкова зле, че нямам думи!
124
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много подвеждащо заглавие.Щом е мюсулманин,значи е турчин ли?За насилствено помохамеданчени българи не сте ли чували бе?Що залъгвате хората с подобни глупости.В България няма османски турци.Те саббили изгонени.Тук са останали българските мохамедани.И в турските документи го пише.
123
4
 
17
 
! Отговори
Lan преди 7 месеца
Доган беше уникален политик. Ясно съзнаваше, че българите ( в това число и българските граждани с турско самосъзнание) нямат бъдеще, ако не се обединят и не поставят на второ място разделението. Тези новите обаче, явно имат точно това за цел. Омраза. Тя е пагубна за всички...
122
12
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е това етнически турци? Такива в България няма. Има помаци, които са помохамеданчени насила българи. Който не е искал са му рязали главата.
121
9
 
14
 
! Отговори
Аз преди 7 месеца
Махайте се турска *** от България...
120
27
 
7
 
! Отговори
Anonimen преди 7 месеца
Горд българино .сигурен ли си чеси
Българин .сигоно си семе на някой башибозук защото 500 години ечукал вав балгария