Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите

Акцията струвала над $ 65 000, участието на Китай в нея било дарение
22 май 2018 14:00,
117
Операция "Боян" от първо лице: За катерачите, шерпите и парите
Снимка: bTV

Операцията по издирването на Боян Петров в Хималаите е безпрецедентна! Това обявиха вече алпинисти, политици, дипломати. Същата оценка сега идва и отвътре – от екипа, участвал в спасителната акция по земя и суша на българина.

"Спасителната акция по издирването на Боян Петров беше безпрецедентна и тя ще осигури повече сигурност в бъдеще за алпинистите", убеден е Кирил Петков, който, заедно с баща си Петко Петков, се включиха в операцията под Шиша Пангма.

"Баща ми тръгна за Непал. Каза ми, че получава различна информация. Беше изтеглил 30 хил. долара и тръгна за Китай. Реших, че ще го придружа. Китайският посланик много помагаше. Посрещна ни с усмивка и получихме безплатни визи", разказва Петков пред bTV.

Още по темата

Там те са поели ролята на координатори между държавите и институциите. Първият опит да бъдат включени хеликоптери в издирването е коствал много часове.

"Никога в историята на Непал хеликоптери не бяха прелитали през границата към Тибет. Авиационната администрация на Непал много се притесняваше, че ако хеликоптерите бъдат допуснати по грешен начин в Китай, е опасно за тях. Китайската администрация също работи да два през нощта и в три часа получихме разрешението – първото в историята между двете държави за три хеликоптера да могат да излетят до границата", разказа Петков.

Той е категоричен - вече няма граници между Китай и Непал при спасителни акции!

"Китай дадоха едни от най-добрите си катерачи. Непал дадоха шерпа, който е изкачил върха и от двете страни. Групите рапортуваха и ходеха, а ние с хеликоптера гледахме и координирахме нещата с институциите", разказа Кирил.

Той разкри, че Китай са участвали в издирването като дарение към България. Непал поискали 200 хил. долара. 

"Но ние договорихме 50 хил., ако изпратят хеликоптер и 150 хил., ако го намерят жив. Китай го направиха безплатно. Парите бяха дадени от приятели на Боян и дарителската сметка, която приятелката му направи. Операцията струваше над 65 хил. долара.", разкри още Петков.

Той отново благодари и на българските и на китайските институции – денонощно на линия за съдействия в България са били министрите Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова.

Кирил Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма никаква необходимост да се качват върхове пеша. Днес има техника коят може да те качи навсякъде ако трябва да се правят накякви изследвания или да се взимат някакви проби. Да се качиш в планината да търсиш единение с природата е едно, в България има толкова красота в планините, къде са тръгнали да ги видят всички, че са се качили на високото в Хималаите, да се репчиш и да рискуваш собсвеният си живот и живота на хората които после ще тръгнат да те спасяват е пълна безотговорност.
14
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кирил Петков благодари и на Китай, и Непал за изключителното съдействие и за това, че техните спасители са рискували живота си в акцията.След като е сезирал Цацара, ДАНС и СО, Софийска вода и пр., Кирил Петков е завел дело срещу Хималаите, и лично срещу Шиша Пръднеш. Те били *** и агенти на ДС.
13
15
 
23
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Удивен съм - колко е разтегнат локума - за екстравагантното " вери експензив" частно хоби на един модерен български плейбой!За Проданов - нямаше такава хистерия - нямаше нет, Фейсбук, умни и красиви....
12
24
 
8
 
! Отговори
Пешо Солидарния преди 6 години
Боян е новият Лефски!
11
5
 
10
 
! Отговори
евереста преди 6 години
До Анонимен1Юруш бабке към баиро.
10
10
 
15
 
! Отговори
Слава! преди 6 години
Бойко Борисов, Екатерина Захариева и Румен Порожанов, както и шефът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова са обещали да последват геройския пример и чутовния подвиг на Боян! Утре тръгват за Хималаите! Да ги изпратим подобаващо!
9
10
 
19
 
! Отговори
мдаа... преди 6 години
и ютюб е нацвъкано в клипове за героя Боян и от долу в коментарите се надпреварват да разказват как Боян е станал техният идол и кумир в живота - истински българин... само дано не свършат като идола си.
8
16
 
20
 
! Отговори
Морски преди 6 години
Защо не напишете че премиера Борисов е осъден от Елена Йончева за лъжа и клевета.Премиер доказан лъжец!.Къде са обективните и честни медийни.
7
18
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз имам мания да си го топна във всички гьолове в страната, ако някой е по-дълбок и заседна и започна да гълтам вода и безследно изчезна искам дарителска сметка и медиите да пишат за мен цял месец и да информирате всички читатели за всички блата и езера в страната колко са дълбоки и какъв цвят им е водата, може да пратят и двама трима водолаза с хиликоптери и лодки за по-сигурно ! ИСКАМ ама няма...
6
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не вярваме, колко гориво са изхарчили и колко е надника на шерпите дето са го търсили отново гробажийски сметки раздават милиони и хиляди на журналисти 100 шерпа и 2 000 л горива за хелкоптерите колко прави да не са 6 500 $$$$
5
3
 
28
 
! Отговори
D:?: преди 6 години
Абе пича не е ли имал застраховка, каято да покрива спасителната акция?
4
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 1Ми започвайте да събирате пари за тях бе какво ви спира?
3
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сте ни занимавали със тия, тръгнал е на собствен риск няма такова нещо като благотворителност ако Китай не ги издирва после никой няма да отиде там и туризма умира да не мислите че всеки ден някой умира. Умират хора като Боян като си с диабет *** някъде на Витоша или Пирин.
2
20
 
28
 
! Отговори
Discovery преди 6 години
Не знам защо хората се дразнят от новините за Боян Петров, ако ви пречат пропускате ги и така. Факт, че на обикновения човек му е много малко известно за живота на алпиниста и още повече за самите изкачвания и перипети, които има горе на тавана на света. Но и медиите с това си натякване, че едва ли не държавата е дала парите, което не е вярно, излишно подвежда читателя и той се дразни. Но... какво да ви кажа в БГ сме си такива барабар с медии и цялото общество обичаме си плювченето
1
13
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А баба с пенсия от 200 кинта и хапове за 100 лева, ток, вода и ако остане нещо за хлаб и сол, найс а !