Палатката в Лагер 2, 3... След акцията – въпроси! Боян знае отговорите

Разнопосочни мнения от спасителния екип и украински тим
Обновена: 21 май 2018 14:13 | 21 май 2018 12:00,
84

Докладът за спасителната операция на алпиниста Боян Петров излезе, но вместо да даде отговори, той повдигна още въпроси. Издирването на българския алпинист, устремил се към хималайския връх Шиша Пангма в Тибет приключи – безуспешно. Това стана факт на 16 май, 13 дни след като връзката с Боян Петров беше загубена.

Вместо да изпълни заглавието, под което е качен в интернет: "Окончателният доклад слага край на всички спекулации около издирването на Боян Петров", той повдигна нови въпросителни около съдбата на големия българин.

"За мен съществува само един въпрос и той е "защо?". На него обаче би могъл да отговори единствено Боян", каза в студиото на "България сутрин" алпинистът Дойчин Василев.

Още по темата

Той сподели, че според него инцидентът, на който българинът стана жертва, се е случил между последния лагер и върха на Шиша Пангма.

"Боян Петров е достатъчно опитен алпинист, за да се справи в планината. За да не се върне значи е бил обездвижен, това го е възпрепятствало", посочи Дойчин.

Пред Bulgaria ON AIR той допълни още, че мястото между централния и главния връх на Шиша Пангма е много опасно за сам човек, заради снежните навявания. По думите му няма проблем то да бъде преминато успешно, когато в експедицията обаче има няколко човека.

"Инцидентът с Боян е нелепа случайност. Нека поставим ударение на доброто, което той остави след себе си със своя устрем, стил на изкачване, мислене и неуморимост. По-добър пример за младите поколения не бих могъл да посоча", подчерта гостът.

Постът с доклада на страницата на Dream Wanderlust във Facebook събра десетки коментари. Много от потребителите отбелязват като подозрителен фактът, че палатката на Боян Петров е открита първо в Лагер 3, а седмица по-късно и в разположения на по-ниска надморска височина Лагер 2.

Според някои тя може да е била отнесена от вятъра, но други спекулират с хипотезата, че българинът може да е станал жертва на престъпление.

В отговор от Dream Wanderlust посочват, че за да се изясни "мистерията с палатката" ще бъдат потърсени за обяснение участниците в спасителния екип. Напомняйки, че украинският алпинист не е дал информация за надморската височина, на която е намерил палатката, от организацията коментират: "Имаме усещането, че и двата екипа (този на украинеца и спасителния) визират едно и също място. Спасителите ни увериха два пъти, че са я намерили при Лагер 2. Ще се опитаме да интервюираме и украинския тим".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
1
 
! Отговори
Горан преди 5 години
И аз мисля, че във всеки лагер алпинистите си имат палатки, тя не е една за цялата експедиция. Просто не е логично да мъкнеш една палатка само, за да я разнасяш до различните лагери.
68
5
 
10
 
! Отговори
Дали е случайно преди 5 години
Имаше един лаф едно време:- Страх ме е да отворя консерва Копърка, за да не излезнат братя Аргирови от там! Така бяха окупирали медийното пространство, че вицове започнаха. Сега сходен случай, вой до небесата! Лека му пръст! Защо е този шум-естествено да се отвлече вниманието а хората от гадните и тежки житейски проблеми! Стар изтъркан медиен трик на управляващите , обаче народът нали е стадо, се подвежда!
67
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Трагедия за съжаление .. няма как да върнем времето.Той сам казва в филмите си направени за него ,че ходи с минимален багаж и екипировка.Така е максимално лек и по-бърз - сиреч,ако всичко беше наред щеше 100 пъти да се е завърнал в базовия лагер.Никой не е застрахован в планината , днес отново е имало смъртен случай на Еверест...Нека Боян почива в мир , и съм сигурен ,че той гледа отгоре и е горд ,че успя да мотивира толкова българи и в бъдеще ще има още много алпинисти,вдъхновени от него.Поклон
66
0
 
0
 
! Отговори
До ала бала преди 5 години
Какво мнение обобщаваш след като твърдиш, че няма мотиви? Ти четеш ли коментарите?
65
12
 
4
 
! Отговори
Пропов преди 5 години
Айде сега вече е време да си отворим очите и да видим истината. Боян беше за нещо параван. Отвличане на вниманието на овчия народ от нещо , което е станало ама не трябва да се знае. За кой ли път политиците подпомогнати от "свободната" БГ журналистика ни скрояват този класически номер. Покриват някой свой гаф или злодеяние с една интересна социална и противоречива тема, предизвикваща спорове и дискусии. Прах в очите. Но този път явно се оляха и горкият Боян стана от герой на антигерой.
64
4
 
16
 
! Отговори
име АЗ преди 5 години
МОЛЕТЕ СЕ !ВЯРВАЙТЕ- ЩЕ СИ ДОЙДЕ!
63
2
 
21
 
! Отговори
ГГ преди 5 години
Чакам ЧУДО Боян ще си дойде!Дай БОЖЕ!
62
0
 
0
 
! Отговори
Ala_Bala преди 5 години
до 61Няма нищо сложно. Постарах се да обобщя мненията във форума.
61
3
 
5
 
! Отговори
Боян Героя преди 5 години
Героите не се забравят. Препоръчвам всички учебници по история да напишат история за Боян какъв герой е. Нека учите и станете умни с историята на Боян. Герой от класа. Браво. Дано тръгнете по стъпките на момчето.
60
2
 
2
 
! Отговори
До ала бала преди 5 години
Ти поема ли пишеш. Некви сложни изречения за посред нощ.Какво се опита да кажеш само ти си знаеш ама намали тая зеленая трава.
59
11
 
6
 
! Отговори
Ала_Бала преди 5 години
Боян Петров е загинал между Л3 и върха при лошо време. По принцип е предпазлив и се връща при непреодолими, рискови ситуации. Този път е бързал, за да има време да изкачи и Чомолунгма до края на май. Не може да е ритуално самоубийство, защото му оставаха още 3 върха след този, а той тъсеше славата. Не е престъпление, защото няма мотив. Тялото св търсеше настойчиво заради изплащането на застраховката. Бог да прости. Беше волев и смел човек. Респект пред онова, което е постигнал.
58
5
 
2
 
! Отговори
Сексолог преди 5 години
2ри път вдигам палатка за 1ви лагер. Само тази нощ. На бате алпиниста
57
20
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Абе тапари започвате да дразните с тоя Боян бе папата ли е изчезнал какви проблели имат хората
56
7
 
14
 
! Отговори
123 преди 5 години
До редакторите: много ме дразни факта, че търсите сензацията. Ще дъвчите едно и също с месеци. С изкуствени новини, некомпетентни коментари и факти. Вие редакторире имате в ръцете си една медия, която ви осигурява голям брой читатели. Вместо да се опитате да повлияете на читателите градивно, вие избирате да сте като всички останали-евтина преса. Ето за това хора като Боян са малко и трябва да се помнят, защото той остави след себе си.
55
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото съм чела и гледала филмите на Боян, преди да изкачат върха, алпинистите си слагат пакатки на всеки кемп. Те извървяват маршрута от базовия лагер до последния кемп няколко пъти преди да атакуват върха, за да се климатизират. Когато атакуват върха почиват на всеки лагер, а не те първа да си разпъват палатките. Така че може би Боян е имал палатка и на кемп 2 и на кемп 3. Не знам дали е така, но ми се струва логично.
54
5
 
18
 
! Отговори
Сте преди 5 години
Как палатката я издухал вятъра,а тениската не могъл?Вещите не били разпиляни,а били в лагер 3, само палатката липсвала ,щото била най-лека да я духне.А и от инсулин Боян нямал нужда повече...Ей?
53
6
 
22
 
! Отговори
Сте преди 5 години
Има мистерия около този случай.Защо инсулинът не е у него?Откритите вещи са знаци.
52
17
 
7
 
! Отговори
НеАнонимен &#128 преди 5 години
До : Всички хейтъри , които се тръшкотят че не всички си посипват главите с пепел защото един човек е изчезнал(може би завинаги) докато се е забавлявал с любимото си хоби!!! Решението за това действие е било негово, така че спрете да дуднете и да плюете всеки който му е писнало да чете и слуша за тази История ...! Да човека го няма, но живота е за живите. Като сте толкова загрижени обърнете внимание (ама наистина) на семейството му и им помогнете в скръбта им ако можете, а не да плюете!!!
51
29
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вчера почина Христина Ангелакова.......10 изречения и толкова...Край!.....Аман с този Боян! Спрете се бе! Спрете се! Това не е нормална държава. С какво този баирбудала е по-велик от оперната прима? Имам чувството,че живея в най-пропадналата страна.
50
7
 
34
 
! Отговори
Иванка преди 5 години
Защо мислите, че не пишат нищо за изкачилия Еверест наш алпинист, само преди няколко дни? Живите в тази държава нямат право на успех, за да не дразнят лузърите. Вечно се създава едно усещане за фатализъм, за геройство, само защото си мъртъв. Да, Боян е бил много болен, но колкото болен, толкова и силен духом. Колко от вас бяха чували за Боян и успехите му приживе? Колко болни от рак и диабет са знаели, че има алпинист с тези 2 диагнози вкупом? Защо не хвалят хората за успехите им приживе?