По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?

Още от самото начало кооператорки запазили накити за себе си
22 май 2018 16:30, Боряна Павлова
23
По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Двустранна огърлица от съкровището, изработена от злато, клетъчен емайл, планински кристал, аметисти. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Част от Преславското златно съкровище, открито през 1978 г. от кооператорки, вероятно е притежание на частни колекционери в САЩ, споделя един от археолозите, участвал в проучването.

"Кооператорките са намерили скъпоценностите в нива и са задържали за себе си част от тях - разкри той. Впоследствие, с помощта на вещи лица са ги продали на чуждестранни музеи и срещу това са получили солидно възнаграждение.

Така че макар и минимална, част от уникалното съкровище от Симеоновия златен век липсва. твърди пред "168 часа" учен, участвал в проучването, но пожелал да остане анонимен.

Експертът не пожела да застане с името си, тъй като вече е получил критики за разкритието, но името на учения се пази в редакцията.

Съмнения за липси от самото начало

"Действително, един от изследователите на находката имаше съмнения за липсващи бижута. Даже настояваше пред милицията да бъдат по-строги с жените и всичко, което са намерили, да го предадат", заяви бившият директор на Археологическия музей във Велики Преслав Георги Майсторски.

"Съжалявам, че го казвам, но жените, които са намерили бижутата в пръстта по време на земеделски дейности, не са се оказали добросъвестни. Те не са предали цялото съкровище, за съжаление не мога да го докажа", споделя пред "168 часа" ученият, участвал в проучването.

Други негови колеги твърдят, че от колекцията липсват наушници с митични крила, които най-вероятно са принадлежали на знатна дама от двореца. Те установили това, преглеждайки специализирана литература около цялата уникална находка от IХ век и първата четвърт на Х в.

"Зетят на дамата, която откри огърлицата и плочки от диадемата – Мария Вичева - работеше при нас", сподели Георги Майсторски.

"От него съм чувал подробности как жените, докато обработвали почвата, попаднали на огърлицата и няколко плочки от диадемата. Жълтият цвят ги заслепил и те помислили, че това са капачки от буркани. Запитали се помежду си какво ли има в бурканите. От дистанцията на времето това са моите спомени от разказите на леля Мария пред зет й", казва още бившият директор на Археологическия музей.

"Не можем да допуснем, че диадемата не е била цяла", смята археологът. "Липсват две огледални плочки от нея с летящи кучета, близки до иракската митология. Изключвам те да са потънали в земята след минаването на трактора с плуга по-рано. Безспорно има повреди върху някои от предметите."

Той сподели, че според някои от проучвателите на съкровището липсвали четири плочки от диадемата, която е била използвана като корона. Слава Богу, била запазена централната - с възнесението на Александър Македонски на колесница, теглена от грифони.

По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Плочка от диадема - злато, клетъчен емайл. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Американската следа

Друга подробност обаче навда на мисълта, че не цялото съкровище е предадено на държавата и е част от колекции в чужбина. Георги Майсторски разказва, че наскоро провел разговор с археологът , който твърди, че са му се обадили от САЩ с Информация, че крушовидни висулки за обици с клетъчен емайл се притежание на колекционери на бижута. Предположението е, че това е част от нашето съкровище. Майсторски поискал да му бъдат изпратени снимки, за да се увери с колегите дали това е така.

Подобни обеци със същото описание от проф. Станилов видяла и служителка на Преславския музей преди няколко години. Показали й ги двама неизвестни мъже. Тя обаче не искала да говори по този въпрос, за да не я мразят хората.

"Пожелах да ги откупим от тях за музея. Предполагам, че бяха част от съкровището", смята Майсторски.

Кооператорките поделили златото помежду си

Проф. Константин Тотев също е участвал в изследването на находката. Неговият баща, покойният вече археолог и теолог проф. Тотю Тотев, е първият, който проучва скъпоценностите.

"Някъде в средата на април 1978 г. при мен и баща ми дойде мъж от Велики Преслав", разказва Тотев. "Изненада ни с новината – кооператорки немерили златно съкровище по време на брануването на нива в местността "Кастана" и начаса си разпределили златните украшения, които извадили. Един от бригадирите също получил част от златото".

По следите на златото: Част от Преславското съкровище – в колекции в САЩ?
Наушници от злато, изумруди, аметисти, перли. Снимка: Археологически музей Велики Преслав, museum-preslav.com

Местността се намира на 3 км от дворцовия комплекс във втората българска столица.

Веднага била уведомена тогавашната милиция. Милиционерите моментално тръгнали по къщите на кооператорките, намерили златните украшения. Започнали разпити – кой първи е попаднал на тях, каква е била първата реакция, дали някои са искали да предадат доброволно златните украшения на музея или в милицията, имало ли е и такива, у които се е появило желание да запазят нещо и за себе си.

"Може би по-късно жените щяха да предадат намерените бижута доброволно - предположи Тотев. - Не съм сигурен дали не са получили някакви награди."

Веднага след откритието на кооператорките започват археологически проучвания. Ръководител на научния екип е проф. Тотю Тотев. Започва пресяването на огромно количество пръст в нивата, където са намерени златните украшения.

Според проф. Тотев-младши находката в нивата е изключително ценна. Става въпрос за златни и позлатени накити, огърлица, корона на владетел и на съпругата му, пръстени, апликации към дрехи на представители от владетелска фамилия, плочки с клетъчен емайл. Както и няколко чифта обеци. Златото е от високо качество - близо 24 карата.

Голяма част от него е открита от проф. Тотю Тотев. Според сина му бижутата са изработени в императорските ателиета в Константинопол, а според баща му - от майсторите в двореца във Велики Преслав.

На кой владетел е принадлежало съкровището? Според Тотев -младши внушителната колекция е била изработена в чест на сватбата на българския цар Петър с византийката Мария през 927 година. Известно е, че императорите във Византия обичали да правят такива скъпи подаръци по различни поводи.

Големият спор в археологическите среди е заради двустранната огърлица. Според някои учени тя била предназначена за съпругата на цар Петър Мария.

Бижуто е с диаметър едва 10 см Било подходящо само за "изящна дама с фини размери" като Мария. Други изследователи залагат на хипотезата, че бижуто е за жената на цар Симеон. Като цяло учените свързват находката със Симеоновия златен век, когато в двореца кипял богат духовен и културен живот.

Бижутата със сигурност са били укрити и вкопани в земята. Това било практика на владетелите в тежки исторически моменти.

"Напълно очаквано софиянци искаха да вземат съкровището в столицата. И там да започне проучването", отбеляза Константин Тотев. По думите му обаче местните историци и археолози се противопоставили, като заключили бижутата в сградата на кметството.

Първите, които видели съкровището в целия му блясък, били членовете на Политбюро на управляващата тогава БКП.

"Създаде се изключителна еуфория", спомня си другият изследовател на находката доц. Стойчо Бонев.


23
Още от Образование
Криза в четенето? 66% от българите са чели книга през 2017-а
Напиши коментар Коментари
20
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Като не дават подобаващи парични обезщететения никой нищо няма да дава. Грамота къща не храни само сополи бърше... В цял свят може ,само тука за дребния човек,извадил късмет веднъж в живота -сополи и грамота да ги бършеш! Смешници .... Затова ще четем за наши находки зад граница и ще се надяваме,*** да е Прост ,че да предаде намереното.
19
1
 
1
 
! Отговори
Незнайко преди 4 седмици
Тези псевдоучени са си баш иманяри. Само златото и стойността при някой сноб ги впечатлява. Тук прочетох само високопарни бращолевения. Нищо сигурно. Къде са безспорните научни резултати. Обаче знаят какво е сложно в земята. Все едно, че те или баба им са го заровили. Само уидюрми!
18
1
 
0
 
! Отговори
Незнайко преди 4 седмици
Тези псевдоучени са си баш иманяри. Само златото и стойността при някой сноб ги впечатлява. Тук прочетох само високопарни бращолевения. Нищо сигурно. Къде са безспорни те научни резултати. Обаче знаят какво е сложно в земята. Все едно, че те или баба им са го заровили. Само уидюрми!
17
4
 
7
 
! Отговори
До Andreshko преди 4 седмици
Колекцията на "Васил Божков" е колективна колекция на червената ДС: тя е нейна според нейния закон,Божков само я "управлява" и плаща дялове от пая на своите съучастници.
16
5
 
9
 
! Отговори
Бож. преди 4 седмици
Какво са търсили при златото членовете на Политбюро- гласът на Мамона ли ги е отвел там?
15
0
 
1
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 седмици
До Andreshko №13

Четенето май не ти е силната страна? Никъде не съм казал нещо такова. Недей да внушаваш на хората неща, които не съм казал.
14
0
 
8
 
! Отговори
кокориго преди 4 седмици
Защо мислите в Англия, са различни законите? Защо това не се случва там?
13
1
 
20
 
! Отговори
Andreshko преди 4 седмици
До #10 Горд българин. Всички сте настроени,че текезесарките укрили съкровище и държавата им го отнема,а никой не пита кой е този Васил Божков и по кой закон има право да притежава частна колекция на антики?
12
2
 
6
 
! Отговори
Ни чул, ни видял... преди 4 седмици
Защо пък да не обвиним кооператорките сега? Те и без това сигурно отдавна са на оня Свят. Едно е сигурно - каналите на Държавна сигурност за износ на антики нямат нищо общо.
11
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 4 седмици
До Анонимен 7: Панагюрското съкровище е оригинално. Това е проверявано много пъти. Не трябва да се разпространяват такива слухове без доказателства.
10
3
 
10
 
! Отговори
Горд Българин преди 4 седмици
Кой национален предател е продал част от Преславското съкровище? Ако тази гад е жива да му бъде иззето цялото имущество в полза на държавата, а той натикан до живот в затвора. Ако не е жив вече да бъде иззето цялото имущество на неговите наследници облажили се и наследили престъпните му пари от тази продажба.
9
9
 
14
 
! Отговори
Годината е била 1978 преди 4 седмици
Люси с чалмата вече е практикувала демонстративното носене на бижута от древни тракийски и предтракийски златни съкровища. Да не говорим пък за безбройните скъпоценности, конфискувани от домовете на богати и заможни семейства през есента на 1944 и през 1945 г.
Така че, обикновените женици от народа е имало от кого да вземат светъл пример
и да си заделят някои украшения!
8
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Що пък да е крадливо племето, от кой е откраднало. Ти като намериш 5 ст. на улицата търчиш ли да ги предаваш. Диви времена, можеха да те заключат за нищо.
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
не само преславското, ами и панагюрското. от него вече нищо не е останало, по музеите се показва реплика, а оригинала е още от 1991 в ръцете на известен руски олигарх.
6
7
 
10
 
! Отговори
Burzum преди 4 седмици
Крадливо племе ,ей....всеки влачи според възможностите си....
5
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Около българските дворци са съществували цели квартали с работилници,а и не само там.
И как решиха,че това е изображение на възнесението на Александър Македонски,стига сте писали глупости!
4
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колко струва тази находка? Ако държавата члащаше на хората които открият нещо такова поне цената на материала х2 нямаше сега половината ни история да е в частни колекции. Но. ........ държавата не плаща, за това пък частните колекционери от ФАЩ плащат
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Мисля, че не повече от 20% от намереното по архиологическите ни обекти остава в БГ, всичко друго заминава на някъде.

Екскурзовода на Перперикон ме посрещна история, как по соц. време още намерили съркофаг, за който дошъл хеликоптер и го отнесал в неизвестна посока...
2
6
 
7
 
! Отговори
ШибиРиби преди 4 седмици
Археолозите са пасмина дето се джавка помежду си и им се плаща за това. А я си копам копам ...
1
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
САЩ да арестуват собствениците на тия злата и да ги държат на каторга, докато не признаят отде имат тия съкровища и да ни ексрадират златото обратно. Амеркански граждани участват в незаконна търговия със злато и така нарушават ембаргото за незаконна търговия.