Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Обновена: 24 май 2018 09:44 | 24 май 2018 07:40, Веселина Йорданова
98
Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!
Снимка: архив, БулФото

България отбелязва днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В цялата страна ще има празнични прояви и шествия по повод 24 май. В София празничното шествие ще започне в 10.30 часа. То ще тръгне от площада пред Археологическия музей, ще продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
9
 
2
 
! Отговори
Имаме два Велики преди 5 години
Празника - 20 април 1876 - слава на Бенковски и 03 март 1878 - слава России! Останалото е...
30
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Отивам да гледам манифестацията сп децата си.Това е най-хубавият български празник.Децата са бъдещето на България.А тия ,дето са избягали оттук ,техните деца са бъдещото на други държави.Не на България.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Джуджии да поздрави македонците за празника. Нищо че имат и латиница в езика си :)))
28
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българският народ е прокажена купчина мрши.Езикът - ваварски. Традициите - грозни и дивашки.Всичко българско е гадно и противно.
27
2
 
9
 
! Отговори
и запомнете преди 5 години
Преди 1822г терминът "старославянски език" не е съществувал. Имало е само "старобългарски език"
26
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник на всички Българи с уникалната азбука която имаме може да се гордеем с нея пък и цяла Русия защото и те я ползват безплатно ай че трябва да работя в Германия почиваха на 21 тук е пълно с руснаци що бегат от хубавата им Русия не знам
25
2
 
5
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Честит празник на славяно българската азбука и култура. Която бърка дълбоко в пр аз ните глави на американофилите и "десните".
24
12
 
6
 
! Отговори
бг преди 5 години
Византия ни даде своята азбука -гръчкото унциално писмо .А вие празнувате това като ваше дело .После македонците били такива и онакива .Те поне са дразнители на Атина,а вие съвсем сте им в политиката.Папите ви освободиха от Византия ,ама вие пак се натикахте сами и паднахте и под турско щото гърците ви повлякоха.Сега в ЕС пак искате ама грухтите за 24 май .Смешници .
23
1
 
3
 
! Отговори
н преди 5 години
Навремето ,когато се появи идеята да заменим кирилицата ,една гръцка азбука впрочем, с латиницата, много т нар учени възроптаха.Онзи ден го гледам същия вече иска да сменим азбуката си с китайските йероглифи .Продажници .
22
5
 
3
 
! Отговори
Истината Истинска преди 5 години
Тези Двамата ги праща Василевса да му укрепят властта в писмено-духовен план,нищо повече! Рашата и на латиница да дращеше пак щеше да си е РАША!
21
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако знаеха какво ще дадат на това диво племе Кирил Философ и брат му щяха да се хвърлят в морето .И да азбуката не е измислена в България ,а във Византийските провинции около Солун . Кога Солун е бил български град бе неуките.
20
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Честит празник Българи !...а русофилите кога празнуват македонската азбука ?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До До 26явно си много зле щом "живота" ти е такъв!!!!
18
2
 
0
 
! Отговори
До 26 преди 5 години
Реално погледнато това е истина, грозна, но факт!
17
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Науката е слънце, но ние като слънчасали, избираме "сенчести" управленци!
16
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И по стара българска традиция - яко кебапчета, бира, кючеци...Интересно колко тона боклци, повръщано, фекалии и урина ще оставим "вторите по интелигентност"?Колко преяли, препили, бити, заклани и натаковани ще напълнят спешните отделения, след поредната "експлозия на българщината"?
15
0
 
7
 
! Отговори
Жо преди 5 години
ДЕЛОТО на Кирил и Методий е началото на българската духовност. Благодарение на него, Християнското учение достига до хората.Друг въпрос е, защо в наши дни с рисунки, скулптори и в училище се внушава, че Кирил и Методий са автори на Кирилицата.Братята никога не са виждали буквите, на които пишем днес.Климент Охридски взаимства 24 гръцки букви и добавя нови 12, които съответстват на български звуци- ж, ч, ш, щ, и др. Той нарича новата азбука в чест на учителите си Кирилица.
14
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Скоро чух случайно реплика от филм по телевизията, която ме впечатли " по добре да ям камъни с образован човек, отколкото мед с неук."
13
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Според Путин Кирил и Методий са руснаци, а Русия ни е дала азбуката и православието.....
12
2
 
4
 
! Отговори
Бригадир до циник преди 5 години
На такива като тебе и дядо им им вземахме имотите о ви пращахме в трудови лагери като в Белене!