Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!

Отбелязваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост
Обновена: 24 май 2018 09:44 | 24 май 2018 07:40, Веселина Йорданова
98
Напред, науката е слънце! България празнува 24 май!
Снимка: архив, БулФото

България отбелязва днес Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В цялата страна ще има празнични прояви и шествия по повод 24 май. В София празничното шествие ще започне в 10.30 часа. То ще тръгне от площада пред Археологическия музей, ще продължи по бул. "Цар Освободител", бул. "Васил Левски" до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека.

24 май е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

За първи път празникът в памет на делото на Светите братя Кирил и Методий, създатели на славянската писменост, се чества в епархийското училище "Св. Св. Кирил и Методий" в Пловдив на 11 май по стар стил през 1851 г. - по инициатива на Найден Геров.

И днес Българската православна църква почита паметта на Светите равноапостоли Кирил и Методий на 11 май.

През 862 или 863 г. Константин-Кирил Философ създава най-старата българска азбука - глаголицата. Оригинално творческо дело, тя предава удивително точно звуковите особености на българската реч и е пригодена към фонетичните особености на старобългарския език.

С глаголицата се слага началото на голямото просветителско и книжовно дело на Кирил и Методий. Двамата братя превеждат от гръцки на старобългарски език някои от най-необходимите за богослужението книги - т.нар. Изборно евангелие, Хризостомовата /Златоустовата/ литургия, Служебник /молитви и четива за различните църковни служби/, части от Псалтира и Требника. С това се полагат основите на старобългарския литературен език.

В Моравия Кирил и Методий отиват през 863 г. и остават там три години и половина по молба на моравския княз Ростислав, който иска да създаде славянска църква и така да се противопостави на германизацията. През 867 г. двамата братя отиват да защитят делото си пред папата в Рим, където блестящият полемичен дар на Кирил принуждава папа Адриан Втори да признае официално славянските книги. В римската църква "Св. Марина" е отслужена литургия на славянски език.

Кирил се разболява и умира в Рим на 14 февруари 869 г., където е погребан в базиликата "Св. Климент". Методий продължава своята проповедническа и просветна дейност сред западните славяни до смъртта си на 6 април 885 г. Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Още в най-ранното средновековие, 11 май е определен за ден в памет на славянските първоучители, защото тяхното апостолско дело ги обединява в едно и те са равни по достойнство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
0
 
15
 
! Отговори
Сладуранка преди 5 години
Честит празник на всички българи !
50
5
 
7
 
! Отговори
кирил, методий и бра преди 5 години
До АниИ аз така.Цяла нощ не съм спал от вълнение дали путин ще поздрави България.А пък ако точно днес, на този светъл празник, не излезе новина за нова още по-мощна руска ракета-бомба, и довечера няма да мога да спя.
49
5
 
7
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Аз сега търся по мрежата да видя дали Путин е поздравил България по случай Националния празник на България.
48
0
 
1
 
! Отговори
извинявам се че се н преди 5 години
До историятаМного го задълба.Ама с бедните ми исторически познания, виждам някои противоречия в твърденията ти.Омир на какъв език е писал?
47
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДА НИ Е ЧЕСТИТ НАЙ-БЪЛГАРСКИЯТ ПРАЗНИК !
46
4
 
6
 
! Отговори
Кеш и кери преди 5 години
А бе каква наука, какво слънце......Повече билетчета за търкане да има, там е далаверата...:)
45
4
 
4
 
! Отговори
маляга преди 5 години
Абе гърците са измислили и арабските цифри даже.
44
5
 
8
 
! Отговори
историята преди 5 години
Гърците пишат на Фонетична азбука.Phonetik или на български Финикийци са Картагенците покорени от Рим през 146 г пр Хр. Тях ги няма сега за да обяснят на гърците каква писменост ползват. Но историята вече е била и връщане назад няма. Гърците са най-големите крадци на история.
43
8
 
3
 
! Отговори
пътешественика преди 5 години
До 41Аз никак не държа на "нашето" писмо и писменост.За живота, доста по-полезен ми е английският и латиницата.Та ако ти или гърците ще искате пари или благодарности - мерси, задръж си го.Ставаше въпрос за това, че като ида в Гърция, абсолютно нищо не разбирам от табелите им. Ако кирилицата имаше нещо общо с гръцките букви, щях да разбирам нещо от гръцките табели.А примерно между съвременната кирилица и латиницата има 22 идентични букви.Колко са идентичните между кирилицата и гръцката?
42
1
 
12
 
! Отговори
Ани преди 5 години
Честит Празник на всички Българи!
41
1
 
2
 
! Отговори
до до 44 преди 5 години
Човек съди за другите по себе си, не съм виновен, че си бил даряван с ласки против волята ти от собствения си баща, клис с гръбначни изкривявания, вирната на една страна паца, афинитет към хомо общуване и нелицеприятно изражение.
40
9
 
4
 
! Отговори
До пътешественика преди 5 години
Мой да са криви,мой да са триъгълни - но гръчкото писмо Ражда нашето писмо,писменост и тн - приятелю,смири се пред Истината..
39
1
 
5
 
! Отговори
от СПб преди 5 години
Честит празник!
38
5
 
4
 
! Отговори
руско ежедневие преди 5 години
До Имаме два ВеликиРоссия - слава, победа, слава, победаИ накрая бояршник като за 7800 рубли.Само с едната гола СЛАВА, новини за бомби и ракети и обещания за светлото бъдеще не се живее бе человеко.
37
0
 
5
 
! Отговори
Слава на Боко! преди 5 години
Чел е Винету - ама на Кирилица!
36
3
 
2
 
! Отговори
пътешественик преди 5 години
До Абе що се лъжем?!ти верно ли разбираш нещо от гръцкия?По-криви букви от гръцките няма на тоя свят.
35
2
 
2
 
! Отговори
24 преди 5 години
До ГЕОРГИ КОРИТАРИСМи...съди ни, че сме ти взели кривите грамми.
34
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ГЕОРГИ КОРИТАРИСНие не пишем на глаголица,а на кирилица.Азбука,която е създадена в България.Така че да го д.ухате гръцки маляки.
33
0
 
1
 
! Отговори
българин преди 5 години
До Анонимен50като не те кефи, що си тука?Свят широк, държави много, народи много, форуми много.Що си баш в българския?
32
12
 
0
 
! Отговори
ГЕОРГИ КОРИТАРИС преди 5 години
прод. :.....и добавяте още 10 РУНИ ОТ АЛТАИ И АЗИЯ, И СИ ПРАВИТЕ ЕДНА КОМПИЛАЦИЯ - АЛФАБЕТА = АЗБУКА НА ВАШИЯ СИ ЕЗИК, НАРЕЧЕНА КИРИЛИЦА, КРЪСТЕНА НА ИМЕТО НА ГОЛЕМИЯ ФИЛОСОФ И ДИПЛОМАТ НА РОМЕЙСКОТО ЦАРСТВО --- АГИОС КИРРИЛЛОС .