След 2020 г.: На работа – само с цифрови умения

Габриел: 169 млн. европейци нямат основни цифрови умения
28 май 2018 12:00,
39
След 2020 г.: На работа – само с цифрови умения
Снимка: архив Reuters

След 2020 година 90% от работните места ще изискват цифрови умения. Това обяви еврокомисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мариела Габриел. Тя участва в дискусия за цифровото бъдеще на Европа и ролята на цифровизацията за развитието и растежа на регионите във Варна.

Габриел обясни, че в ЕС днес много малко хора имат цифрови умения, а все още 169 милиона европейци нямат основни цифрови умения.

"Цифровизацията е част от всекидневието ни и тя променя абсолютно всичко", каза още еврокомисарят, цитирана от БТА. Тя допълни, че цифровизацията носи много ползи в чисто икономически план, защото става въпрос за развиване и на електронна търговия.

Още по темата

"Самата цифровизация има и своята тъмна страна", каза обаче Габриел и уточни, че процесът има много риск от още повече социално изключване.

Според еврокомисарят киберсигурността ще продължава да е повече от актуална, защото при нея не става дума само за лични данни, но и за всичко, което се нарича критична инфраструктура.

"По тази причина е много важно ЕС максимално бързо да финализира тази тема, защото предлагаме нова, силна кибер агенция - ENISA, с повече финансов и човешки ресурс", обясни Мария Габриел.

Тя разказа, че за първи път се предлага и механизъм за координация между държавите членки в случай на широкомащабна атака. Габриел обясни и че се предлага създаването на центрове за изключителни постижения, като в тях ще се инвестира в човешката експертиза.

Еврокомисарят каза, че над 17 000 общини от целия ЕС са се регистрирали за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет. България е на едно от първите места, като са регистрирани над 200 общини.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
0
 
! Отговори
икономист преди 5 години
Вие се бъзикате тук, но междувременно технологиите се развиват с бясна скорост, и много скоро пазарът на труда ще отеснее безвъзвратно... А европейската комисия, вместо да набележи още от сега, мерки за справяне с този огромен социален проблем, продължава да мисли начини, как да превърне в програмисти все по-голяма част от европейското население. Което освен това е и кауза пердута! Всички знаем, че хората с технически умения са една малка част от населението на Европа, и че трудно ще се увеличат
32
0
 
4
 
! Отговори
Умел цифраджия. преди 5 години
Честно казано, ако нямаш цифрови умения и не познаваш цифричките, силно се съмнявам, че и сега има работа за теб.
31
0
 
1
 
! Отговори
ММ преди 5 години
Администрацията вече взе да се самозабравя.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Цифрови уменияАло, второто вече е "числови умения" ... Защо подвеждаш хората?
29
1
 
6
 
! Отговори
11 преди 5 години
Цифрови кво?
28
1
 
18
 
! Отговори
Цифрови умения преди 5 години
Цифрови умения:Умение първо - да научиш кои са цифрите в десетичната бройна система - 0,1,2,...,9Умение второ - да научиш, че с цифрите може да се записват числа и какво е числоУмение трето - да научиш, че има различни бройни системи с различен брой цифри. Обикновено на човек са нужни само първите две умения, а третото е за специфична група от хора.Всичко останало е друг вид умения ...
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До АсанАсане, ти имаш числови, а не цифрови умения. Цифровите умения са неизмерими величини, само другарката Габриел знае що е то.
26
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
Ееех,братя,"Бизнес бизнес,ширпотреба"...Моля забележете:-другарката Габриел каже:-"След 2020 сичкото работник-с цифрови умения"..В същото време:-169 милиона евротрупа немат и понятие от "цифирови умения"...Чудите ли са защо при това положение само след ДВЕ години требе сички да са "цифрово умели"?..Много просто:-..Защото ОПРЕДЕЛЕНИ играчи ще гушнат космически суми за да.."образоват цифрово".."неумелите"....Содом и Гомор бледнеят,бледнеят!!!..
25
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да ама Статията пак крадена от БТА , то всеки ден тука
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кой и е дилара на Мариелчето Габриел? Много яка стока има...
23
1
 
14
 
! Отговори
Иван Пешев преди 5 години
Тая пръдла какви умения има да глобе с два пръста дисертации по три месеца, нали вчера във влака гледах една кокошка 3 часа писа половин страница текст някаква видна бюрократка.
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Три пъти по два пъти и последния път-самичък.Разбра ли Габи,това са цифрови умения!
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво е цифровизация? Всеки цифров индивид да може да разкодира цифров код и да се избегне интерфейса машина-човек. Това ще намали разходите. Край на текстовете и картинките.
20
0
 
9
 
! Отговори
сс преди 5 години
па някой с цифруи умения ше да ги е бруйл тез 169 милиона...
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А ако не се появат Габриел да се обяви за лъжкиня и да си направи публично харакири.
18
1
 
7
 
! Отговори
Бай Колю преди 5 години
На това му викам демокрация-да нямаш избор.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След 2020 г. ще се появвят квантови машини и цифровите умения са ненужни.
16
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е нали идеята беше роботите да слежат на нас, а не ние да им сдтаваме роби?:D И какво излиза, ако не умея да "говоря" с машината ще пукна от глад..Да ви имам цивилизацията, сами ще се затриете.
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Елекротните ми ще обяват стачка а аз ще заложа на буквени умения.Имам *** въпрос-Homo Sapiens вече може да живее без тяло, та всички нуждаи на плътта излизат от икономиката, иначе казано без "цифрови" умения, не можеш да станеш пекар, сладкар или камериерка.Тези професии,стоки и услуги ги заличаваме.Правилно ли разбрах?
14
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сестрата на пинокио с какви умения беше назначена?