Какво постигна България с посещенията си в Москва?

Анализатори: Визитите си противоречаха, не бяха съгласувани
Обновена: 2 юни 2018 07:25 | 1 юни 2018 22:50, Екип на Bulgaria On Air
129

От срещата Радев – Путин – Борисов се разбра, че имаме година, за да договорим включването си в "Турски поток". Какво постигна България с двете си посещения в Москва?

"Всеки постигна своето и нищо не постигнаха. Радев отиде с ясна цел за доставки на газ от Русия. Това се смяташе за табу от българските политици. Борисов отиде, за да разруши това искане. Той показа, че правителството не иска директно газ от Русия, а от Турция, през "Турски поток". Това, което единият направи – другият го срина", подчерта бизнесменът Васил Василев.

Според политолога Димитър Димитров, ако целта е била да се размразят 2 проекта – то тя е постигната. Визитите очевидно бяха несъгласувани, добави още той в "Денят ON AIR".  

"Европейската комисия напомни, че са необходими 3 източника за газовия хъб "Балкан". Засега имаме 2. Ако няма хъб – ние сме вън от играта. Не може да сме зависими изцяло от Турция. Дори и да реализираме този проект – ние ще имаме достатъчно газ само за себе си, но не и за европейския пазар", отбеляза Димитров.

Василев защити идеята, че интересът и на България, и на Русия е доставката на газ да бъде директна.

"Няма договорки за доставка на руски газ през "Турски поток". Ние трябва да видим първо нашите интереси. Как да бъдем енергийно независими през следващите години. Европейските ни партньори нищо не могат да кажат за договорките ни с Русия", подчерта той. 

Темата на разговора обхвана и АЕЦ "Белене". Бизнесменът твърди, че проектът ще бъде реализиран и изтъкна, че "Белене" е ключов елемент от Националната ни сигурност.

"Премиерът разглежда "Белене" като фабрика за чорапи, а не ключов елемент за Националната сигурност. Русия предложи да построи и финансира "Белене", така че то да започне да работи, а цената за това да плащаме от продажбата на произведения от електроцентралата ток. Това беше опропастено", обясни Василев пред Bulgaria ON AIR.

"Има вероятност "Атомстройекспорт" да построи "Белене". Нужно е технологично сътрудничество между производителя на реакторите и този, който ще ги пуска в експлоатация", припомни Димитър Димитров.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 16Не виждам какво е радостното за нас да решават от Вашингтон и Брюксел, след като те решиха да ни деиндустриализират и обезоръжат в последните 25 години. Оттам и изтичането на човешки капитал и национален ресурс в полза на Метрополията. Изпитана през вековете англосаксонска колониална доктрина и технология. Мисленето ти е малко робско. За малките държави е невъзможно да имат пълна независимост, но могат да имат суверенитет, който да поддържа националните им интереси. Например Унгария.
9
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много странна дума `постигна` що се отнася до Борисов.Какво постигна въобще от 10 години насам? Докарани сме до дъното на Европа по всички показатели. Най-голяма бедност, най-голяма корупция, най-болен и застаряващ народ, а от 2019-та и без газ. Тогава освен гладни ще се оцъклим и без парно.
8
29
 
15
 
! Отговори
слуги на Москва преди 5 години
Погледнете кой определя общественото мнение в България - платеният от Русия псевдо социолог Андрей Райчев(пуделът на Виза Недялкова), посредствената журналистка и медийна "па.чавра" мадам Валерия Велева, платените от Русия псевдо социолози Кольо Колев(червен Кольо) и Кънчо Стойчев(червен Кънчо), платените от Русияпсевдо журналисти Петьо Блъсков, Петър Волгин и други подобни... Едва ли трябва да се учудваме защо България е на този хал след 29 години преход. За да избегнем вредното влияние на тези "червени юнаци", трябва да им се дава по-малко медийно време и скоро ще забравим за тях.
7
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 7 То и Украйна беше независима,пък то ..какво....стана!!Путин точно това иска, независима България без западни съюзници,за да може по-лесно ,да ни завладее под формата на някакъв евроазиатско обединение!И тогава ЧАО незвисимост ,всичко ще решава в Маскве!Впрочем,както сега в Брюксел!Малка държава на кръстопът не може ,да бъде независима,но все още може ,да си избира господарите!
6
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България нищо не постигна,но Бойко Борисов има шанс след като стана Бойкун Борисоглу,да е и Бойка Барисавна!Никой не може ,да ме убеди ,че замираща България в която след 10-15г . ще живеят реално не повече от 4млн.души ще има нужда от още 2 атомни реактора!
5
2
 
27
 
! Отговори
akud преди 5 години
АКО СЕ ЧУДИТЕ БЪЛГАРЕ ЗАЩО ОТ ГОЛЯМА империя в древността, днес сме последна дупка на канала, е тея двамата са ви идеалните профили на хората заради който сме нищо днес.
4
32
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
. Жаль что Болгария так и не стала независимой страной .Видимо так будет всегд.Тия мантри ги остави. България сега е по-независима отколкото когато беше руски васал.
3
7
 
2
 
! Отговори
акуд преди 5 години
радев = :) :) :) :)
2
5
 
5
 
! Отговори
Nishto преди 5 години
Nishto.....a Moskva moja vidi neandretalzi.
1
10
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всем доброго времени суток! Быстро Бойко Борисов переобулся. Это мо мнение. Думаю на него повлияли визиты Меркель и Макрона в Россию. Бойко не самостоятельный политик, он в подмастерьях ходит в ЕС. Жаль что Болгария так и не стала независимой страной .Видимо так будет всегда.Но только не с Россией.