По напоената с кръв Околчица: 1300 души отдадоха почит на Ботев

Хиляди се преклониха пред героизма на Христо Ботев и четниците му
Обновена: 2 юни 2018 16:12 | 2 юни 2018 15:45,
142

Снимка: БТА

Хиляди българи, сред които и представители на местната и държавната власт, се събраха днес на паметния връх Околчица във Врачанския Балкан, за да се преклонят пред героизма на Христо Ботев и неговите четници.

Сред тях бяха и над 1300-те участници в 72-рия Национален туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до Околчица. Тази година отбелязваме 142 години от подвига на четата и 170 години от рождението на великия поет и революционер.

В огряното от слънце небе над връх Околчица се развя националният флаг, понесен на крилете на делтапланер.

Честването започна с патриотични песни в изпълнение на трио “Сопрано”. Молебен за България отслужи Врачанският митрополит Григорий в съслужение със свещеници от Враца, съобщи "Дарик".

Кметът на Враца Калин Каменов припомни думите на Христо Ботев: “Жив е той, жив е там на Балкана”. И е жив, защото живее тук, в сърцата ни, на всеки един от нас, на милионите българи, които днес ще отдадат минутка почит към подвига на Ботев и неговата чета”.

“Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя. И затова днес, повече от всякога, ни трябват разум и помирение, силни водачи и светли примери, и да помним нашите герои, загинали за свободата на България, нашите герои, заради които днес сме тук. И да помним вероюто на Ботев, че българският народ може сам да гради бъднините си. Че той има право да бъде пръв между равни. И няма кой да изтрие онова, което са ни завещали дедите ни”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Ботевите поклонници изслушаха стихотворението “Хаджи Димитър” изпълнено от братчето и сестричето Петър и Мария Докови. Мария е само на три години и половина, а братчето й е на 5. Стихове на Христо Ботев бяха изпълнени и от момичета и момчета, получили награди в тазгодишното издание на конкурса “С Ботев в сърцата”. Участие в тържеството взе и духовият оркестър към читалище “Развитие” във Враца. След това в знак на признателност пред паметника с формата на кръст на връх Околчица бяха поднесени венци и цветя.

Честването завърши с минута мълчание и вой на сирени.
 
 Всенародното поклонение на 2 юни във Врачанския балкан завършва възпоменателните чествания "Ботеви дни-2018" във Враца, посветени на 142 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Болниците,Парфюмите ,бонус Висшите Училища!...Нали каза български неща. Нито болниците, нито парфюмите нито висшите училища са българско откритие.
95
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аскера те чака ,нови 2А4 леопарди имало за пълнене ,че много яко горяли от кюрдските милиции!.Някой още го боли от маслиновата клонка ;)
94
1
 
3
 
! Отговори
до 98 преди 5 години
Болниците,Парфюмите ,бонус Висшите Училища!Явно си турчин,ами посети го онзи музей и виж ,че дори са имали огнехвъргачка в 10 век!Дори идея си нямате каква култура сте затрили!Картата на Пири от къде мислиш е копирана?
93
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Владислав Варненчик е имал нужда от малко подкрепа в последната си битка от българите от съседните села през 1444 но уви...Ето защо са и 5 века......Владислав трети Ягело убива хиляди българи преди това през първия си поход през 1442г. като опустошава цялата Дунавска равнина. Затова никак не е странно, че българите не му помагат, дори напротив, българите отсам балкана се притичват на помощ на султана.
92
4
 
3
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Какъв център на цивилизацията е тогава тука...Разпокъсана България пада под турско робство без да даде нито едно генерално сражение на нашествениците-може би световен рекорд.Всеки се затваря в крепостта си и се моли турците да нападнат и ограбят съседната крепост.Иван Шишман дори бяга от Търново и оставя защитата му на Евтимий.Владислав Варненчик е имал нужда от малко подкрепа в последната си битка от българите от съседните села през 1444 но уви...Ето защо са и 5 века...
91
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много преди западния ренесанс има Византийски и Български такъв!...Вземи прочети някой учебник пък после пиши!
90
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не ставаш ли смешен до припадък!Центъра на цивилизацията е Балканския Полуостров в онзи период!...Ахахахаа, в събота не пиеш ли хапа?
89
3
 
4
 
! Отговори
до ацо! преди 5 години
България и Византия са отговаряли на ниво 1500-1600 година !Много преди западния ренесанс има Византийски и Български такъв!Мога да ти изброя поне 2000 неща дето са дело на Балканите преди да ги пре-открият на запад.Да ти подскажа АТОН е малка част от това което е било тогава ,а вашата култура е стигала до КОЧ ,Колиба и ЮРТА.
88
3
 
6
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Турция ни дължи 50 милиарда долара за 500 годишното робство. За всеки век по 10 милиарда.
87
9
 
6
 
! Отговори
там буря кърши клони преди 5 години
И точно в какво се състои "героизма" на Христо Ботев, който го мързи да си изоре нивата и отгледа семейството и е зарязал младата си жена с невръстно дете и се е запилял по влашко, защото там виното е било по евтино?! И след това е събрал група разбойници и те да грабят по румелийския вилайет, но при подялбата нещата се закучили и (вероятно Димитър Обретенов) го е гръмнал между замъглените му пиндурски оченца?!!
86
3
 
2
 
! Отговори
До Ацо преди 5 години
Защо се излагаш?Къде ти втората Българска Империя и Византия, и къде са скотовъдните неграмотни племена Селджуци?Не ставаш ли смешен до припадък!Центъра на цивилизацията е Балканския Полуостров в онзи период!
85
0
 
6
 
! Отговори
КЪШ МА, ЦВЕТО преди 5 години
ЩО ЗА НАРОД СА МНОЗИНСТВОТО БЪЛГАРИ, ТЪРПИМ МУТРА ДА Е ПРЕМИЕР, ДА КРАДЕ, ЛЪЖЕ, И КОЙТО Е ЗАБЪРКАН СПОРЕД СЕКРЕТЕН ДОКЛАД НА КУОТЪРЛИ КОНГРЕШЪНЪЛ В УБИЙСТВА НА КОНКУРЕНТНА МАФИОТСКА ГРУПИРОВКА ОТ ВРЕМЕНАТА МУ НА ГЛАВЕН СЕКРЕТАР И ПО-НАТАТЪК. ПОЛУГРАМОТНАТА СПЕЦИАЛИСТКА ПО ГЕОГРАФИЯ, ПОПУЛЯРНА КЪРДЖАЛИЙСКА РЕКЕТЬОРКА И СЕМПЛА ИНТЕЛЕКТУАЛНО ЛЕЛКА ЦВЕТА К., ДОСУЩ КАТО ЛЪЖКИНЯТА ЦЕЦКА-МИНИСТЪР НА ПРАВОСЪДИЕТО, МОЛЯ ВИ СЕ, ДА СА НА СВЕТИТЕ ЗА НАРОДА МЕСТА И ДА ПЕТНЯТ ПАМЕТТА НА ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ.
84
4
 
3
 
! Отговори
СатаНАТО преди 5 години
адните социалистически пионерчета", правят акция в цялата страна, събират желязо, и с парите от продаването му, купуват един бракуван унгарски влекач, и го префасонират, по запазени снимки и спомениХубаво, ама кому е нужна тая бутафория? Нали всеки знае, че Радецки е обикновен бракуван влекач? По същия начин мое си издялаш един Кетцал-коатл и да му се кланяш. Или да сложиш умрел комунист в мавзолей.
83
10
 
4
 
! Отговори
Ацо преди 5 години
До 73Я да видим колко по развита е била българската "цивилизация" когато османлиите завладяват балканите, където заварват едно диво племе, което кентзза покрай масата, на която пирува и след като избърше изкензаните си ръцете в мазната си брада, продължава пиршеството на същата маса! Дори след 500 годишни отчаяни усилия на османлиите да опитомят и цивилизоват балканските диваци, днес не само са по-диви, но и цял свят е пропищял в един глас от това 7 милионно племе балканско диво!
82
1
 
3
 
! Отговори
До Реалист преди 5 години
Ех ,че смешно да пишем глупости ,че сме големи комплексари -нео османлии и да ни се вързват балъците!Защо не си назовеш милета !Българино -ако ти пишат глупости за родината и героите ,не са от твоя род! Запомни го!Аскера те чака ,нови 2А4 леопарди имало за пълнене ,че много яко горяли от кюрдските милиции!
81
0
 
3
 
! Отговори
ПАТРИОТ Е преди 5 години
душа дава , но душата на народа. Да припозвате днешните бай СУДЖУК, КАРАКАЧАНКАТА, СИДЕРА и ВИНКЕЛА?....
80
3
 
0
 
! Отговори
до 82 и 77 преди 5 години
Закланите в Априлското въстание ли да му помагат?Това е едно и също събитие бре неграмотници!
79
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние от дпс силно протестираме, и ако не беше почивен ден, щяхме демонстративно да напуснем пленарна зала в знак на протест. Поредното разединение на българският етнически модел. Ние не приемаме терористи като Ботев, които са работили против османското съжителство! Поредния опит за Възродителен протест, които заклеймяваме в европейска и демократична България. Предполагам, че това щяха да са им думите, или поне щяха по смисъл да е доближават. Поклон пред героите!
78
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес 1300 души, а преди 142 години -никой. Дори са захлопвали портите, спускали са кепенците и са прибирали стоката и добитъка зад дуварите когато четата е минавала през някое село кипящо от освободителен плам. Това му е героизмът на народа.
77
2
 
2
 
! Отговори
чукча преди 5 години
Още като е видял че никой от заспалото в сладък робски сън българско племе не го чака трябваше да се върне във Влашко.Със своята смърт и смъртта на четниците му нямаше да помогне с нищо за Освобождението.Само след една година можеше да е един от героите от битките при Плевен Шипка или Шейново.Но най-вероятно разни Стамболовци щяха да се отърват и от него след войната.