Мъж спаси бебе-сърна. Гъбари му искали петарка за "стоката"!

Берачите държали новороденото животно в найлонова торба
7 юни 2018 07:10,
54

Снимка: "Дивите Животни" / Wild Animals

Всичко се продава у нас, независимо къде и от кого. Потвърждение за това е случаят с бебе-сърничка, който Фондация "Дивите Животни" (Wild Animals) оповести на страницата си във Facebook, като публикува снимки на мъничето.

Новороденото било открито от гъбари, които решили да изкарат някой лев и от него. Както продавали стоката си, берачите предложили и сърничката, която била опакована в найлонова торба.

Те искали 5 лева за бебето, става ясно от разказа на мъж, който се оказал клиент за гъби и... бебе-сърна.

Той обаче влязъл в схватка с "търговците", за да вземе животинчето. Макар и с лека травма, мъжът се добрал до сърничката и по-късно се свързал с фондацията, за да им я предаде.

Ето и съобщението, пуснато от фондацията, което разказва за случилото се и информира как да постъпваме, ако срещнем сърна в гората:

В последните няколко седмици стана ясно, че в нашата страна цари тотално незнание по отношение на поведението на сърните и това, че оставят малките си да лежат сами, докато се хранят те наблизо в гората.

Доста хора се подлъгват по това, че намират само малкото сърне и го мислят за изоставено, а взимайки го те реално го отнемат от майката.

Липсата на информираност не е обаче най-страшният проблем, обричащ много малки сърнета на гибел или живот в плен.

Вчерашният случай показа далеч по-страшната реалност, а именно това, че има хора, цели групи, които целенасочено претърсват гората за малки сърнета.

Имахме непотвърдена информация, че нещо такова се случва в някои села около София, но до този момент не се беше потвърдила. Вероятно се случва и в другите райони на страната.

Малката Нели е само на ден. Пъпната връв не е изсъхнала още. Тя е само килограм живот, но вече е средство за печалба за някой. Вчера мъже предлагащи за продажба гъби, са предложили на човека, който се е спрял заради гъбите, да купи малко сърне за 5 лв.

Представете си, отварят ти плика и питат: "Искаш ли го и това за 5 лв?!" и ти онемяваш. Новороденото сърне лежи тихичко в локва от урината си в найлоновата пазарска торба и съдбата му е тенджерата или домашен любимец на някой...

След последвалата схватка, сърнето е взето и предадено на нас, а човекът спасил сърнето от печалбарите, е с травма на китката, не знаем за сега колко сериозна. Новородената Нели дълго ще плаче за майка си, а майката ще я търси напразно...

Моля ви, ако забележите малко сърне в двор или Ви предложат за продажба или знаете че това се случва някъде и разполагате с конкретни факти, сигнализирайте Регионална дирекция по горите за съответния район. Горските имат право да конфискуват, да съставят актове и да налагат санкции за животни, които са ловни видове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От 50 коментара, 26 изтрити - да живее свободата на словото. Ако не възхваляваш тази глупост горе, те трият, все пак който си е платил, той поръчва музиката.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вегани срещу БХК - епичен сблъсък, който и да загуби, печели цялото общество.
23
0
 
3
 
! Отговори
Баба Яга преди 5 години
До 2 А бе...Със сигурност и ти ставаш за трепане, дано се намери някой да свърши тая работа!
22
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Странно ми е, вместо да я сложат в тавата я продават за 5 лв."Какво ще се мъчи римлянина да дере, чисти, готви, като за тези 5 лева ще си купи 3 кебапчета и една ракия.
21
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"И за какво влязал в схватка ?! За да не плати 5 лева ?!"Защото ако беше платил тези 5 лева, утре същите пак ще отидат да търсят сърни за да печелят от това. Като не им е дал пари категорично им е заявил че от такива действия няма да спечелят нищо, най много да си изядат боя.
20
3
 
23
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
Жалко, че ***-гъбари, вместо сърне, не са попаднали на малко мече, хихихи, хахахахаа
19
0
 
18
 
! Отговори
Преминаващ преди 5 години
До ком.5 *** индивиди и срам...това са несъвместими понятия...
18
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредна зелена инфантилна история - на никой не му дреме за вашите налудничеви мании.
17
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тия май са се почерпили от гъбите от рано, рано. Горката животинка беззащитна :( Ур0ди батко колкото искаш
16
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странно ми е, вместо да я сложат в тавата я продават за 5 лв. Хайде 50 да беше пак няма много смисъл от упражнението, но да кажем, че са вегетарианци.
15
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в среда като българската ВСИЧКО е в опасност ... и хора, и животни.подобно е положението в най-бедните части на Африка и Азия.
14
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
13 Какви ловци ... гъбари ... който продават гъби, знаем от кой етнос са.
13
3
 
16
 
! Отговори
Мене преди 5 години
Ловците са шайка ***, изобщо се чудя как в 21ви век подобно нещо може да е законно. Сбъркан свят, а държавата ни е ясна.
12
4
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Наистина ние като нация не трябва да съществуваме"Значи заради шепа ***, да се затрият всички останали?Аз имам по-добро предложение - да затрием дегенератите...
11
65
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво влязал в схватка ?! За да не плати 5 лева ?! После cингитe били агресивни ...
10
7
 
83
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 5 години
Жалко много жалко- наистина българският народ изчезва и се замества с диваци- Наистина ние като нация не трябва да съществуваме - жестоки алчни безскрупулни с липса на състрадание към каквото и да е било живо на тази Планета- Като почнем от депутатите готови да продадът майките си за пари - и стигнем до гъбарите отнели от майка му животинче,,-- отворило очи и след първите си няколко часа живот на тази Планета -попаднало в найлоновата торба за 5лв !
9
1
 
52
 
! Отговори
ВлюбениятУбиец преди 5 години
Странна работа - властимащите " демонокради " толерират опростачването на нацията а от тази агенция за дивите животни обясняват нещо на хората ... а знаете ли че тези " гъбари " не могат дори да се подписват ? Че са асоциални типове и Вашите морални указания не значат НИЩО ЗА ТЯХ ? Все едно да наливаш в буре без дъно ....
8
5
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сърните практически за забранени за лов. Ако не се лъжа, разрешен е само подборният отстрел, а той е скъпо мероприятие за малко по-интелигентни люде.
7
2
 
69
 
! Отговори
бла,бла преди 5 години
Ама тия гъбари, от зелените гъбари ли са? Защото аз ходя за гъби, ама не продавам диви животни от гората...
6
8
 
71
 
! Отговори
ДС преди 5 години
Ужас. Като цяло сърните трябва да бъдат забранени и за ловуване.