Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои

Руски марш пък изчезва от военните чествания
9 юни 2018 10:18, Елка Василева
111
Промяна в церемониала! Без падане на колене в памет на националните герои
Снимка: архив, Булфото

Падането на колене, с което се отдава почит на националните герои, загинали за България, се премахва от церемониите на 3 март, 19 февруари, 2 юни и други дати, които включват военен церемониал и заря.

Вместо на колене паметта на героите ще се почита със свеждане на глава за минутата мълчание. Това предвижда промяна в устава за войсковата служба, която предлага министърът на отбраната Красимир Каракачанов, пише "24 часа".

В устава са описани подробно и церемониалите за отбелязване на националните празници, както и командите, които се подават към парадните роти и присъстващите граждани.

Преди да бъде предложена за обществено обсъждане, промяната в церемониала е съгласувана с началника на отбраната ген. Ангел Боцев.

Идеята за замяна на падането на колене била дадена от граждани с писма до президентството.

При падането на колене редица по-възрастни хора изпитват затруднения да отдадат почит на героите, освен това заемали неловки пози, пише в тези искания.

От военните церемониали отпада и маршът “Кол славний”, който се изпълнява от гвардейски оркестър при отдаването на почит на загиналите за България. Вместо него ще се изпълнява барабанен марш, предвижда друга промяна във военния устав.

“Кол славний” е руски имперски марш, бил е наричан истинският химн на имперска Русия, заради това се прави смяната, обясниха военни.

Постовите вече ще имат по-големи права да стрелят, предвижда друга промяна в устава. Досега те можеха да ползват личното си оръжие без предупреждение единствено ако самите те бъдат нападнати с оръжие.

Сега вече ще имат право да стрелят и при опит за въоръжено проникване в охранявания обект.

В устава изрично се записва, че той важи и за българските военни, които в момента служат зад граница като част от международен контингент или са изпратени към структури на НАТО извън страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
2
 
27
 
! Отговори
ПроСоТо преди 5 години
най-вероятно мотива на тоя тлъстия да направи това изменение е,че шкембето му не позволява да се сгъне..Въпреки това идеята не е лоша!..-ПОЧИТ към загиналите за България герои НЕ се демонстрира с падане на колене,ниго с търкаляне в прахта!!!!ОТНОШЕНИЕТО ни към Държавата,за която Героите дадоха живота си-В ТОВА се изразява ИСТИНСКАТА почит!-Ако се грижим за това,ЗА КОЕТО ТЕ УМРЯХА,и го пазим,друга "почит" не ни е нужна!
57
1
 
9
 
! Отговори
с-в (пенсионер) преди 5 години
До FckНе само децата - а и съгрешили възрастни, когато им проработят Съвестта или Срамът! Справка: медийните снимки с конвоирани от полицаи престъпници: все с наведеени глави, качулки на суетчърите или с вестник в ръката пред лицето...
56
2
 
22
 
! Отговори
Ха-де преди 5 години
Бате, тия които са с оръжие трябваше отдавна да го използват срещу националните ни предатели наречени, политици...
55
3
 
11
 
! Отговори
Батко преди 5 години
При команда " на колене" тези, които са с дълго оръжие вземат "за почест" с оръжието.
54
16
 
4
 
! Отговори
Makedon преди 5 години
Bravo za Karakacanov.... taka treba.... Makedonec nikogas ne paga na KOLENA ....toa ne mu dolikuva A BOLGARINOT cel zivot e na kolena
53
11
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гледам по тв-то някакъв казак нощен все още, тръгнал да обяснява, че щял да протестира срещу парада. Репортера го пита какъв е, а онзи казак отговаря български националист, а след това оператора наби камерата в тениската му на която беше принтирал Сталин. И този тръгнал да обяснява, че е български патриот националист. ОМГ. От кога сатрапа Сталин е български герой?
52
1
 
33
 
! Отговори
Дам преди 5 години
Дебелакът не може да клекне пред героите... Срам сте пред знамето мекерета долни... Дедите ни са дали живота си за Родината, на нашия тумбак му е трудно веднъж в годината да коленичи пред подвизите на героите на майка България... ***
51
3
 
7
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...VEITE SHARENITE BAIRIATCHETA ..TOVA SEGA E PO-VAJNO ZA VASPITANIETO MA MLADOTO POKOLENIE !!! NIAMA DRUGA DARJAVA V EVROPA ,KOIATO DA SE ZA_TRIVA S TAKIVA TEMPOVE !!!
50
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 61 такова унищожаване започна с коминтерна и интернационала. С платената руска конспирация 1911г. И учителя Димитър Благоев
49
3
 
30
 
! Отговори
wer преди 5 години
Основната цел на джендерския съюз е да се разруши националното самосъзнание, да се унижава българина и България да остане една лесна за управление територия.
48
1
 
2
 
! Отговори
Ludoto Lenche преди 5 години
...EIII M-A MITS_ATA I RAZKATAHTE NA TAZI DARJAVA !!! TOVA E NAI- DO_LN_OTO PRAVITELSTVO "uPRAV_LIA_VALO DO SEGA !!!
47
3
 
9
 
! Отговори
Сп??нс преди 5 години
На времето, на обекти охранявани от военни(наборници) пишеше ' Стреля се без предупреждение" и цяло село помнеше как Димчо му "светиха маслото", докато на мръкване с гегата гонеше козите из поляната пред склада на държавен резерв.Уплашило се войничето , привидяли му се османците и го пушнало за всеки случай.
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен52 Пред руски паметник -не знам, но пред паметника на бомбардиалите София американски летци-със сигурност ще правим поклонение след години, ако търпим тия още на власт.
45
0
 
15
 
! Отговори
Срам преди 5 години
Тоя шоп***р вместо да променя церемониала, да вземе да отслабне!
44
0
 
20
 
! Отговори
ЦК на ГЕРБ преди 5 години
А кога ще направим Янки Дудъл Денди национален химн ???
43
0
 
9
 
! Отговори
681 преди 5 години
Тя е такава, защото има достатъчно *** като теб. Напусни и никога не се връщай! Така ще помогнеш на останалите, а ти се моли да не умреш някъде взривен в името на Аллах...
42
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На колене пред СССР паметника оставали. Според руския закон?
41
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Каракачаните са много дебели и не могат да клякат.Просто отмяна на клякането да бъде само свинките над 150 кила.
40
0
 
30
 
! Отговори
Горан преди 5 години
По-добре на колене пред мъртъв мъж, отколкото пред днешните ни управници - живодери!
39
5
 
13
 
! Отговори
боже,боже преди 5 години
до къде е стигнало самозабравянето на тоя нагъл народ,единственият му проблем е дали се пада на колене или не пред окупаторите,докато хората по света се трудят,мъчат се да си купят жилище,да изучат децата си,богоизбрзните българи,за които всико това пада даром от небето се дърлят за глупости,надвили са си на масрафа,безгрижен и охолен живот до това води,дано само да има видовден и светът да си отдъхне от дерибейството на българите,цялата планета се задъхв и не може да задоволи алчността им