КТ "Подкрепа": Нощният труд да се "умножи" по 10!

400 хиляди работят през нощта у нас, казва Димитър Манолов
11 юни 2018 14:00, Екип на Dnes.bg
24
КТ "Подкрепа": Нощният труд да се "умножи" по 10!
Снимка: БНР

КТ "Подкрепа" настоява плащането на нощния труд да бъде в проценти от минималната работна заплата и да се ограничи полагането на нощен труд в допустими граници.

Това съобщи пред журналисти в Ловеч президентът на конфедерацията Димитър Манолов. По думите му към момента десетократно увеличение на заплащането би било напълно приемливо.

В България над 400 хиляди души системно полагат нощен труд, добави Манолов. "На годишната конференция на Международната организация на труда в българския доклад включихме тази тема и уведомихме целия свят, че в България нощният труд се плаща по 12 евроцента на час - нещо което е абсурд", каза още Димитър Манолов, цитиран от БТА.

Според него от 10 години не е променян размерът на това заплащане.

"България е една от страните, в които се полага най-много нощен труд, който е изключително вреден за здравето на хората, така че ние ще продължим тази кампания. Затова ще направим международна конференция другата седмица", добави президентът на КТ "Подкрепа".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен2Лекари, полицаи, шофьори на таксита, рецепционистите в хотелите, в много производства се работи на 3 смени (едната е нощна), в денонощните магазини също работят... нали като се събудиш посред нощ и решиш, че ти се яде пица някой трябва да ти вземе поръчката, друг да ти направи пицата, а трети да ти я достави. Всички тези хора работят по това време. Персоналът на нощните заведения също-бармани, сервитьори и т.н. Освен това има дежурни в доста служби. Много хора работят нощем.
20
0
 
5
 
! Отговори
аз преди 5 години
А КОЛКО ФИРМИ ИЗОБЩО НЕ ПЛАЩАТ НОЩЕН ТРУД!НАЗНАЧЕН НА ЕДИН ДОГОВОР, НА МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА.... А КОНТРОЛИРАЩИТЕ ОРГАНИ СПЯТ ИЛИ ЛАПАТ - РУШВЕТИ!И НИЕ СИ МЪЛЧИМ....
19
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тоя пияница е абсолютен ***! Достоен наследник на доносника Тренчев....
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
25 стотинки е пълна подигравка с всички
17
0
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
как да е невъзможно. А как е възможно да ти взимат здравето с нощен труд. И като пукнеш работодателят си е здрав, работника е умрял. нощния труд носи единствено болести и нищо друго.
16
0
 
2
 
! Отговори
аноничи преди 5 години
До АнонименАз пък съм чувал че е за фирми дето е 1 милион евро на час
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
и аз съм чувал за такива фирми където бонуса от нощен труд им покрива едно кафе. Това си е мизерия, такива работодатели ги оставяш да си фалират още в началото преди да са започнали.
14
0
 
7
 
! Отговори
Странно преди 5 години
Абе какво става тука бе, гледам има 15 коментара, пък всичките изтрити. Що тъй?
13
0
 
17
 
! Отговори
TEOKYISTUS преди 5 години
бравоооооо, най-сетне разбирачите от финанси го разбраха?? От 30г. е ясно- умножете доходите по 10 пъти и ще имате потребление от българина! От там стимулираме производството, от там и увеличение на НЕТЕН БВТ!! дА, АМА НЕ-ТОВА ВАЖИ АКО НЕ СЕ КРАДЕ ! GOOD BAY BLUE SKY=====
12
0
 
36
 
! Отговори
пешо преди 5 години
Да не говорим че някъде се работи нерегламентирано събота, неделя и извънредно. Но не се плаща. Къде е инспекцията по труда? В канцеларийките и брои пликчета.
11
0
 
20
 
! Отговори
Гост преди 5 години
До ддтТе си имат Приятелю. Един закупен джип по-малко за годината.
10
2
 
30
 
! Отговори
Гост преди 5 години
Адмирации ! Добре, че някой в тази държава мисли с главата си ! Желая Ви успех в начинанието, стига са гинели хора само за парче хляб.
9
38
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Съгласен съм но на тоя етап от икономиката ни е невъзможно
8
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ддтАми работодателите от Белия свят как ги плащат? На тях да не им е лесно? Ама като искаш някой да ти бачка нощно време - ПЛАЩАШ!Да не говорим, че виждайки сумите, които се посочват като "минимална" и "средна" заплата в България става ясно че, заплащането на труда в България е символично и няма нищо общо нито с ЕС, нито със страна от Белия свят!
7
50
 
4
 
! Отговори
ддт преди 5 години
Лесно му е на този.Нали няма да ги плаща той,може и по 100 да ги умножи.А работодателите,откъде да взимат пари?
6
31
 
3
 
! Отговори
?!?! преди 5 години
Ако се плаща по 12 евроцента на час излиза, че за една нощна смяна се искарват околу 1.90лв.Айде елате си малко с тия глупости. Никой не ви вярва!
5
1
 
41
 
! Отговори
annybody преди 5 години
Открай време сме си свикнали извънредния и нощния труд да са си безплатни, ако отвориш уста за някоя и друга стотинка отгоре - аут!Какви са тия вопли сега за "достойно" възнаграждение - няма такива работи, сбогом, ще се видим на опашката на опашката за безработни!
4
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Също и дневния труд трябва да се увеличи.
3
15
 
11
 
! Отговори
Дневна птица преди 5 години
Идеята на нощният труд е да бъде временен. Това е аутсорсинга - голяма част от препитанието на младите хора. Те са експлоатирани за този нощен труд за жълти стотинки - и то постоянно. Не съм против аутсорсинга, но съм против експлоатацията. Също против 10 пъти - чисто и просто защото много компании ще предпочетат други дестинации с качествена работна ръка на не-особено високи цени.
2
0
 
52
 
! Отговори
Марин преди 5 години
Работя нощни смени и напълно подкрепям. Който не е бачкал нощни само той не знае за какво става въпрос.

Спонсорирани публикации