При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
0
 
5
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 118Ееее това твойто е вече върха на троленето.Казваш Екатерина Велика ги е помолила и те са откликнали с радост.
119
11
 
10
 
! Отговори
вие акъл иматели бе преди 5 години
СССР и комунистическите страни щели да воюват срещу НАТО и дори щели да спечелят войната ?! Вие не сте добре с акъла ! СССР е една малка Германия не успя да се справи без помощта на съюзниците , та с НАТО ли ще се справи ! Дори сега руснаците не са в състояние да се справят даже със САЩ самостоятелно без участието на войските на целия алианс ! От компютъра и от масата в кръчмата война лесно се води , но на практика е различно и германците го показаха на великите руснаци !
118
5
 
8
 
! Отговори
още до 60 преди 5 години
До всички евродовляци, български кравари и свинепаси. Намерете и добре се запознайте с карта на Света от 1850 година. Единствената империя, доброволно оттеглила се от огромни територии в името нс мира. Западните варвари никога няма да разберат такъв дух и сила.
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СВЕЩЕННА ВОЙНА ЗА НАШЕТО НАСЛЕДСТВО В МАЛА АЗИЯ ..Костите на такива наследници още се белят по дъното на морето около Измир. Голяма атракция са за аквалангистите. Тях ще си вземете ли?
116
17
 
9
 
! Отговори
до 60 преди 5 години
За разлика от западните варварски империи, Руската Империя става толкова голяма не по пътя на завоевателството , по пътя на обезпечаване на сигурността на народи, които които са молили за закрила. Ако не беше Руската Империя много от тези народи нямаше да съществуват сега, включително прибалтийците и финландците.Единствената империя, която не е практикувала етнически чистки и не е провокирала войни под фалшив предтекст.
115
2
 
7
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До 105Вярно ли така мислиш.Никой е нямало да използва ЯО.Не си ли чувал че във война няма правила.Не си ли чувал че САЩ на два пъти вече използваха ЯО.СССР щеше да бомби З.Европа САЩ и Турция.Сащ и Зап Евр щяха да бомбят нас.Живите щяха да завиждат на мъртвите
114
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крим е бил руски от няколко века. Пияния Хрушчов през 60-те години и го предава на Украйна. Но тогава Украйна е в рамките на руската федерация и това няма голямо значение. Но когато САЩ сложиха ръка на Украйна Крим не можеше да им бъде подарен да си правят на него военни бази.
113
2
 
16
 
! Отговори
ПЕНСИЯ преди 5 години
До Eni4erНе само проливите и Суецкия канал ами и Панамския канал барабар с Гибралтар и нос Добра Надежда трябваше да окупираме. Такъв беше планаТочно такъв беше плана,обаче ракията свърши
112
0
 
8
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
МНОГО СКОРО ТУРЦИЯ ЩЕ Е ВЪН ОТ НАТО, А АРМЕНИЯ ВЪТРЕ В НАТО, И ЩЕ ИМА СВЕЩЕННА ВОЙНА ЗА НАШЕТО НАСЛЕДСТВО В МАЛА АЗИЯ .
111
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дори и сега Гърция е в състояние да ни победи за часове, а Турция за минути.
110
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На смотания грък във форума ще кажа. Ако бяхте ни признали правото над БГ Землището и вместо да се опитате да ни затриете като се съюзявате със сърбите, днес ние щяхме да имаме обединена БГ а вие Велика Гърция. Сърбия щеше с наша помощ да си вземе земите от Австрия а Турция нямаше да съществува. Но не за вас беше много важно нас да ни няма. Нещастници...
109
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По времето на Балканската война,Османската империя е била 20 милиона души,а ние 5.Днес ние пак сме 5, ама онези вече са почти 90 мил.Турската армия беше създадена, обучена и въоръжена от САЩ с идеята да се бие срещу СССР.
108
8
 
9
 
! Отговори
хаха преди 5 години
До ЦК на БКПТи си изку.фелник дето си хвърля парите през терасата на ало измамници.Всички балкански държави нямат и половината от войската на Турция.Така, че се скатавай и не се прави на много отворен.Ти ли ще спреш турците бе? Че ти вече се попикаваш и сам памперсите не можеш да си смениш.
107
9
 
6
 
! Отговори
реалист преди 5 години
До ЦК на БКПЩом Путин има претенции за Крим ,защо Ердоган да няма претенции за териториите си и да оспорва Лозанския договор ?! Крим не е бил руски , руснаците са го окупирали , но все пак са пролели кръв за Крим и претендират че е техен ! За бившите османски територии турците също са пролели кръв и претендират че са техни !
106
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На мирната конференция през 1945-та година, когато окончателно се прекарват границите на следвоенна Европа, Гърция иска Родопите до Пловдив. Руския представител се противопоставя с мотива, че България е участвала в Отечествената война на Драва и е помогнала за победата. Това е причината да не ни вземат и Южна Добруджа.
105
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До историята помниБг войските не са като гръцките лесбоси.
104
2
 
14
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
До PANOS KAMENOSЗАЕДНО РОССИЯ, ГЪРЦИЯ И СЕРБИА ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЕСТОТО ВИ--В ЪГЪЛА СЪС СЧУПЕН ВРАТ .---------------И с какво ще ни поставите, с армийката на фалиралата си държава ли?
103
13
 
17
 
! Отговори
анализатор преди 5 години
До шматкаТрета световна война можеше да има ,но нито една страна нямаше да рискува да унищожи света с ядрени оръжия ! Дори и за загуби войната дадена страна , политиците ,военните и главорезите й пак ще са добре ,тежестта пада върху населението ! Затова нито СССР нито НАТО щяха да използват ядрени оръжия ! В конвенционално отношение НАТО и тогава и сега са по-силни затова СССР и съюзниците й щяха да ядат бой , сега е същото Русия и съюзниците й ще ядат бой от НАТО ако се стигне до война !
102
6
 
13
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 5 години
ДО 97. Браво. Най- смисленото мнение досега. Гърция и България в момента са съюзници. До колкото съм чел в исторически извор България удържа тримесечната обсада на Търново и турците даже се отказват, но предател отива и издава за секретни тунели в Търново и това спомага за превземането на крепостта. А сега гърци, българи и сърби трябва да сме по единни отвсякога. Ердоган открито заявява за тероториални претенции и иска презразглеждане на лозанския договор.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ДО 99Голяма ти е мътилката в главата.