При война в соцвреме: СССР иска България да овладее Егейска Тракия

Парадокс: Превратите на 9 юни и 9 септември с едни и същи автори
Обновена: 11 юни 2018 16:31 | 11 юни 2018 14:15, Петя Славова
250

"В българската история армията е посягала към властта, защото офицерството се е считало, а и на практика е било най-елитната част от българското общество в новата ни история. Офицерите са имали чувство за мисия и за отговорност не само за военните дела, но и за държавата като цяло", заяви проф.Веселин Янчев в предаването Операция История по Bulgaria ON AIR.

"Въпреки качествата си, обаче офицерите също са се провалили когато са се опитвали да управляват. Личните дрязги, интересите и егоцентризъм са надделявали и при тях, когато вземат властта", заключи историкът.

Фигурите на Кимон Георгиев и Дамян Велчев стоят и зад трите успешни преврати у нас – 9 юни 1923, 19 май 1934 и 9 септември 1944 година.

"В случай на световна война по време на социализма армията ни е трябвало да овладее Егейска и Източна Тракия, да достигне черноморските проливи и да осигури преминаване на съветския военен флот в Средиземно море. В плановете е влизало дори да се стигне до Суецкия канал, но това са били съветски стратегически замисли и в тях са били включени и войските на най-мощния тогава Одески военен окръг", разказа генерал-майорът от резерва Съби Събев.

"Разбира се, е имало и далеч по реалистични оперативни планове, в които нашата армия просто е трябвало да задържи евентуалното настъпление на тогавашните турски и гръцки войски за около седмица, преди до България да стигнат съветските войски", продължи бившият военен.

''Армията по време на соца беше достатъчно силна, но на много висока, почти непосилна за страна като нашата цена. В началото на 50-те години СССР е подарявал въоръжение, после сме си го купували стриктно. Бюджета за военни цели е достигал до 12% от БВП, при сегашните 1.4%. Често оценките за армията ни по време на социализма са доста преувеличени или силно идеологизирани. Това че сме част от НАТО, не значи че трябва да имаме слаба армия. Ако искаш мир, готви се за война", завърши генерал Събев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 99Виж какво става след 1944 г. и остави 1941 г.България получава Южна Добруджа благодарение на СССР, който побеждава Румъния и Германия и затова не я връща на Румъния. България не получава Беломорието и Македония благодарение на Англия и САЩ, които побеждават България и затова не ги връщат на България.
99
11
 
6
 
! Отговори
Гробокопач преди 5 години
До комунизма си отидеНе истамбулската дивизия, ще ни прегази за 2 дни, а ние ще я прегазимз а 2 дни,а ти демократче, ще си в първите редици. Стягай се, войнико, Слава на Тангра! Крвъта пулсира и кипи, врагът напира, но умюрукът ни железен бди. напред, напред Воини на Тангра, в галопа бесен, на безсмъртен час , сам тарханът Мар воюва с нас!
98
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Никой няма да ходи в окопите заради Боко и Цецо.Но заради България може да се наложи.
97
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 74БГ получава беломорието и Македония през 1941г. а ю. Добруджа през 1940 г. През 1943 г. Цар Борис се договаря с Британците да излезе от пакта и да атакува Хитлер. За това ни е обещано обединение по бг землището. Цялата Добруджа, Беломорието и Македония както и Вранско, Пиротско и Нишко. Сталин отравя царя чрез своята агентура. Хитлер не е бил на ясно.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Стига с тези воини! Никой няма да си остави семейството и имота и да ходи в окопите заради Боко, Цецо,Цецка, Шиши и прочие св.лоч!
95
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Панос, не си прав.Истината е една - всички християни на Балканите трябва да се обединим. Както започнаха вече да се обединяват мюсюлманите. Историята ни трябва да ни е обица на ухото. Преди 600 години ни завладяха , защото бяхме разединени.
94
1
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
До сметки без кръчмар. Не въпроса за руската тенекия,а за това,че механиците не си гледаха работата и не поддържаха камионите в бойна готовност,т.е. изправни и готови за дълъг път.
93
0
 
6
 
! Отговори
шматка преди 5 години
До Су34Защото това означаваше ТСВ.Кой до къде е трябвало да стигне щеше да е без значение.Щяха да се замятат едни ракети кой накъдето види.Днес вместо да пишем глупости тук щяхме да играем на мижанка около пещерите
92
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До комунизма си отидеМисля че не си прав през 78а ,аз служех секретно поделение което задаваше координати за обстрел на истанбул с ракети .трябваха ни само 25% попадения за да ги срем да си мислят нещо повече
91
24
 
5
 
! Отговори
PANOS KAMENOS преди 5 години
ГРЪЦКАТА АРМИЯ САМА ВЛИЗА В АНАДОЛА 1919 ГОД. , ДА СИ ВЪРНЕМ НАШИТЕ ДРЕВНИ ЗЕМИ ОТ МЮСЮЛМАНИТЕ, И ГЕРОЧИНО СЕ БИЕМ 3 ГОДИНИ !! , СРЕЩУ 6 ПЪТИ ПО МНОГОБРОЕН ВРАГ, И САМИ СЕ МЪЧИМ СРЕЩУ ДИВАЦИ И ВАРВАРИ ОТ АЗИЯ...НИКОЙ НЕ НИ ПОМОГНА, ЗА ДА ЗАЛИЧИМ ТУРЦИТЕ .ГРЪЦКАТА КАЗУА Е ВЕЛИКА И СВЕЩЕННА КАЗУЗА, ЗА РЕКОНКИСТА НА ВИЗАНТИЙСКА МАЛА АЗИЯ .А ВИЕ СТЕ ТУРСКИ ДЕЦА, ТУРСКИ ГЕНИ И КРЪВ, И СТЕ БРАТЯ НА ТУРЦИТЕ .ЗАЕДНО РОССИЯ, ГЪРЦИЯ И СЕРБИА ЩЕ ВИ ПОСТАВИМ НА МЕСТОТО ВИ--В ЪГЪЛА СЪС СЧУПЕН ВРАТ .
90
2
 
15
 
! Отговори
ЧукДлетоИмЪнго=канго преди 5 години
Гърция дори и сега можем да я превземе със запасняците от строителни войски. Достатъчно е да кажем, че трофейната арматура е за тях.
89
6
 
13
 
! Отговори
Су 34 преди 5 години
Само истанбулската дивизия беше и е в състояние да прегази България за 2 дни без да се налага да участват другите дивизии от други части на Турция ! По военна мощ Турция още тогава се нареждаше непосредствено след САЩ и СССР !---------И защо тогава не прегази България за два дни?
88
4
 
14
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Планът предвиждаше окупация на Кремъл и всичко вървеше по план... - но Плевнелиев подаде оставка...
87
8
 
7
 
! Отговори
историята помни преди 5 години
Турция прегази гръцките войски само за 24 часа и превзе Кипър !А нашите комунисти си фантазираха ,че българската армия щяла да удържи турците една седмица ! След като Турция стана член на НАТО , армията й стана прекалено силна ! Също така вече времената не са такива като през първата и втората балкански войни ! След 60-те и 70-те години военната индустрия се разви значително / особено тази на западните страни и НАТО / и войните вече не се водят както са се водили през балканската война !
86
2
 
8
 
! Отговори
ШибиРиби преди 5 години
Основната стратегическа цел по това време беше да се намери къде е двойно дестилирана та ракия и да се изпие до идването на врага
85
10
 
9
 
! Отговори
шматка преди 5 години
Бяхме си пушечно месо.Не се заблуждавайте.Щяхме да бъдем сами срещу Турция и Гърция като в същото време трябваше да си пазим и гърба от Югославия.Нямахме никакъв шанс.Дори и без ядрени оръжия.
84
1
 
9
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 5 години
...разчета на щабна радиостанция е : обмен 7 минути, и след това, ако не са те ударили с високоточно оръжие, палиш камиона и ставаш партизанин.
83
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някой даде ли си труд въобще да види интервюто на генерал Събев, той разказа за тези планове, но подчерта че те са били съветски и нереалистични....И въобще не е зле тоз сайт да вижда какво пуска като видео. безумно е да слагате заглавие за едно, а да пускате друго.
82
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В 1923 г. ако не беше френската армия окупирала Тракия от България, турците щяха да превземат и Солун а гърците щяха да бягат от Атина към островите.
81
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости (бойкоборисовски) че трябвало армията да издържи ден - два или седмица докато дойдат руснаци. Който е служил много добре знае че всяка бойна машина навремето освен горивото в основните си резервоари трябваше да носи в туби или варели допълнително количество гориво което и позволява да измине разстояние 320 км без дозареждане. Ама защо точно 320 км? А сетете се... Мерете от границата в някаква посока.. Ама Боко понеже и войник не е бил не ги знае тези непожарникарски подробности