Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите

На пазара на труда се търсят финансисти, застрахователи, строители...
150
Заради липса на кадри: Фирми сменят политиката към служителите
Снимка: архив, Ройтерс

Недостиг на финансисти, застрахователи и строители се очаква да има на трудовия пазар през следващото тримесечие.

Липса на кадри ще има и във финансовия сектор, показват резултатите от изследване на "Менпауър България", цитирани от "Монитор".

Ще се увеличи и търсенето на специалистите в сектора с недвижимите имоти и бизнес услугите.

Раздвижване на пазара на труда ще има в секторите земеделие, лов, горско стопанство и риболов и търговията. Летните месеци ще бележат пик и в производствения сектор, а най-малко наети служители се очаква да има в минното дело.

"Въпреки благоприятните планове, които споделят българските работодатели, все още сме изправени пред обезпокоителен недостиг на кадри в повечето ключови за страната сектори. Пазарът на труда от много време страда сериозно от застаряване. Ето защо все по-често търсещите се насочват към възрастни служители или маргинализирани групи, които все още са годни за наемане", коментира Надя Василева, директор на "Менпауър България".

По думите й целенасоченият внос на работници от чужбина, които да попълнят недостига, също донякъде решава проблема.

Според Василева добата новина е, че някои компании започнаха да правят сериозна ревизия на политиките си за привличане и задържане на работниците.

Слаб темп на наемане на работниците ще има в ресторантьорството и хотелиерството, където търсенето ще е едва с 6% повече спрямо предходните месеци. От анкетираните 620 работодатели 18% отчитат увеличение на нивата на заетост, докато едва 3% прогнозират намаление.

При другите 79% пък не се очаква промяна. Най-сериозно раздвижване на пазара на труда се очаква във Варна и Пловдив, съответно с 14%, следвани от Бургас с 11% и София със 10%.

Макар за следващото тримесечие да се очаква ръст, то на годишна база се наблюдава спад във всички, включени в изследването градове. Най-значително тенденцията се забелязва в София, Пловдив и Варна.

Перспективите за отваряне на нови работни места ще бъдат предимно при големите работодатели (25%), следвани от малките и средните компании – съответно със 14% и 9%. Слаб спад при наемането на служители ще има при микропредприятията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Откъде да дойдат тези кадри като няма индустрия в която да се обучат и развият. 30 години назначените капиталисти развиват примитивен тип икономика на страна от третия свят, където всичко е търговия, калпаво строителство, услуги и туризъм. Как точно очакват в тази среда да намерят инженер, но не такъв само по диплома?
15
3
 
63
 
! Отговори
дебел депутат преди 5 години
не напускайте България чада мои , трябва накой да ми изкара почивката на карибите :)
14
1
 
46
 
! Отговори
Ларж преди 5 години
Незнам защо, но тази новина ме радва.
13
0
 
34
 
! Отговори
???? преди 5 години
. чак и за тираджии и за *** няма хора..... най-развитие и високоплатени професии в България.
12
1
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато имаше работници се подигравахте с тях, подигравате се и сега. Докато т.н. бизнес корено не промени отношението си към работника и по-лошо ще става.
11
0
 
64
 
! Отговори
факт преди 5 години
Никаква политика не сменят,стига сте заблуждава ли хората това е фейк нюз.
10
2
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така! А до скоро вирихте носове и когато някой дръзнеше да си поиска отпуската или повишение на заплата имаше: "Аааа, ама за твоето място чакат на опашка!" Е, чакат, ама друг път. На ви сега роби за 500 лева!
9
0
 
66
 
! Отговори
ужас преди 5 години
В туризма където се перат най много пари са най ниските заплати и най жестоките "работодатели"и там промяна няма....
8
4
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И замириса на прецакан чорбаджилар, хахахахаха.Сами си го направихте, ганьювци!
7
2
 
75
 
! Отговори
???? преди 5 години
Ще липсват кадри ами, свършиха тия лудите, които работят без пари (или поне намалят). Пак ще трябва да връщате комунизма, господа т.н. бизнесмени. Всичките сте бушони, самозабравили се да трупат сметки, коли, вили, екскурзии. Изгонихте и продължавате да гоните българите от страната, останаха само ромите - бъдещето на България. С тях освен сергии да отваряте, др. не се сещам.
6
1
 
105
 
! Отговори
unknown преди 5 години
Не ви застарява работната ръка, тя просто избяга, защото за владеене на няколко чужди езика, висше образоваие и стаж в дадената сфера, давате по 1200лв срещу експлоатация до дупка.
5
1
 
72
 
! Отговори
1 преди 5 години
Толкова са стиснати и проклети,че им е по - евтино и изгодно да внесят китайци или други... но не и да вдигнат заплатите..
4
2
 
94
 
! Отговори
Св преди 5 години
Абе истината е че вече не е и до заплати. Който е кадърен, дори и при същата заплата, би се изнесъл навън. Тук какво му е осигурено - сигурност, образование за децата, най - важното - здравеопазване? Нищо подобно. В провинцията е и много по - зле. Просто вече си няма хора... кадърни, нормални. Няма ги нормалните условия за развитие, живот ...
3
4
 
32
 
! Отговори
маке преди 5 години
нещо нема от мойта професиякоко давате за професионален кръкач ке ви пием по цел ден и ако нещо не ви е ясно у политиката ке ви обясним
2
1
 
97
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Плащайте европейските заплати на хората, докато не го осъзнаят нашите робовладелци няма да има нито кадри, нито кой да им работи.
1
1
 
111
 
! Отговори
sa преди 5 години
Абе нали същите тия изгониха милиони българи?!И сега вече се сетиха,ама късно!